Land Rover Freelander Homologacja Na Ciężarowy

08 Lut 2010, 18:45

Zastanawiam się ile osób z forum ma zarejestrowanego Freelandera na auto ciężarowe?
Chcę przerejestrować na firmę ale autko nie ma homologacji na ciężarowe ile taka operacja kosztuje czy ktoś się orientuje i gdzie w Szczecinie lub w okolicach przejść taką homologacje czyli wstawienie kratki.
Proszę o wypowiedź kogoś kto już to przeszedł i może doradzić, na forum wyczytałem
https://www.forumsamochodowe.pl/homologa ... omologacja
że każdy urząd ma swoje widzi mi się... Ciekawe jak to jest w Zachodniopomorskim
Kaine
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

08 Lut 2010, 20:15

Kaine napisał(a):że każdy urząd ma swoje widzi mi się...
w Polsce nie ma wolnej amerykanki a wszystkie czynności rejestracyjne są ściśle określone przez ustawę więc przed rejestracją spokojnie poczytaj jakie są przepisy i nie daj się w urzędzie zagiąć ani wyrolować.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

11 Lut 2010, 11:25

Hmmm ktoś ma do sprzedania kratkę homologacyjną do Freelandera ?
Wiem że w salonie kratka do II kosztuje 3500zł przed chwilą dzwoniłem do salonu :neutral:
Rozmawiałem też z człowiekiem z urzędu miasta że nie ma napisane w ustawie jaka to ma być kratka czy metalowa czy plastikowa, mi najbardziej odpowiadała taka na ryby :) leciutka i łatwa do zwiększenia ładowności autka :cool:
Kaine
Nowicjusz

11 Lut 2010, 15:11

Idź może do wydziału komunikacji zapytać ,bo ja jak rejestrowałem samochód to zapytano mnie tam jak chcę mieć go zarejestrowany jako ciężarowy czy osobowy bo z tłumaczeń dokumentów wynikało ,że był zarejestrowany jako terenowy a u nas taka kategoria nie występuje więc wybór należy do mnie
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

11 Lut 2010, 16:27

Może masz racje, żeby pójść tam, tylko rozmawiałem przez telefon i mówiono mi o kratce a średnio mi się uśmiecha taka kratka bo zmniejszy mi ładowność autka. Jest jeszcze jedno ale to autko jest w kraju od 2003 roku. Jutro pojadę z ciekawości do urzędu miejskiego
Kaine
Nowicjusz

12 Lut 2010, 07:24

nooo Panie... ze zmiana klasyfikacji auta czyli 'przerejestrowaniem' go na ciezarowe (rozumiem ze w celu odliczania Vat itd) jest znacznie gorzej niz z rejestracja po raz pierwszy w kraju...:(
po pierwsze montaz kratki na stale, po drugie badanie na stacji diag ktore to potwierdzi i po trzecie przyjazny urzad ktory wyda zgode... generlanie dorga przez meke...:( A i tak nie jestem pewny czy freelander nie jest za maly do tego... prawdopodobnie musialbys sie tez pozbyc tylnej kanapy i montowac krate zaraz za fotelami. Moze podjedz na stacje diagnostyczna i zapytaj jakie sa teraz obowiazujace przepisy ?? To oni wydaja potwierdzenia ze auto spelnia wymogi na ciezarowe wiec powinni wiedziec dokladnie...:)
Prorok78
Początkujący

Miejscowość: Wroclaw
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne