Land rover Freelander problem z automatem

14 Kwi 2011, 21:21

Witam Wszystkich.
Niedawno kupiłem sprowadzonego z holandi Freelandera ,2001 rok,2.0 diesel,112km,silnik bmw,automat.Niestety problem polega na tym iż ładnie przyśpiesza tylko do 90 km/h.Dalej już nie przyśpiesza.Wrażenie jest takie jakbym wrzucił luz na manualu i cisnął pedał gazu tzn.obroty idą do 6000 ale automat nie reaguje a autko ani nie przyśpiesza ani nie zrzuca biegu na niższy zeby przyśpieszyć.to samo dzieje się w trybie sport.do 90km/h przyśpiesza a potem zaczyna wyć .Nigdy nie miałem automatu ale wygląda to tak jakby jakaś blokada nie pozwalała przyśpieszyć powyżej 90 ..no może 100 km/h przy bardzo lekkim deptaniu.
To mój pierwszy nie japoniec więc proszę o wyrozumiałość jeśli ktoś ma jakiś pomysł.
pawlikgw
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

14 Kwi 2011, 22:07

Miałem automat w Fordzie Scorpio i VW Golf 3.
A olej w skrzyni to wogóle jest?
Proponuję podpiąć autko do kompa i zaczytać błędy.
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

15 Kwi 2011, 11:27

Nie mam pojęcia jak sprawdzić czy jest olej,więc proszę o wskazówki a jeśli chodzi o podłączenie do kompa to szukam kogoś na już, co jest w trójmieście niestety więcej niż trudne :cry: Najbliższy termin wtorek.
A nikt więcej nie spotkał się z takim problemem?
pawlikgw
Nowicjusz

15 Kwi 2011, 15:39

W brata E320CDI Posypała się skrzynia i taki sam był objaw.Mam nadzieję, że tu wyniesie naprawa trochę mniej niż w Mietku(prawie 25 tyś zł.)
Jak chcesz sprawdzić olej to Manual między palce i heta wio do roboty!!! :lol:
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

15 Kwi 2011, 15:57

Czy prędkość 90-100 km/h auto osiąga na 5-biegu?
A jak jest na steptronic'u wskakuje 4-5?
mar_pula
Początkujący

Miejscowość: Lubartów

15 Kwi 2011, 16:20

Tak .osiąga tą prędkość na 4,5 biegu a na steptronic'u wchodzi i 4 i 5 bieg ale objaw jest dokładnie taki sam.
pawlikgw
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na zderzaku - przejaw agresji i braku wyobraźni
    W projekcie nowelizacji ustawy Prawo o ruchu drogowym znalazł się zakaz "jazdy na zderzaku" na autostradach i drogach ekspresowych. Trenerzy Szkoły Bezpiecznej Jazdy Renault tłumaczą, jakie niebezpieczeństwa wiążą się z agresywnymi ...

15 Kwi 2011, 19:02

To nie musi być wcale awaria ASB. Jeśli skrzynia realizuje cały program do 90 km/h to raczej bym poszukał przyczyny gdzie indziej. JATCO jest w pełni skomputeryzowaną skrzynią, najwłaściwszą diagnozę można postawić podpinając do komputera.
mar_pula
Początkujący

Miejscowość: Lubartów

15 Kwi 2011, 19:15

witam,
motorro napisał(a):Jak chcesz sprawdzić olej to Manual między palce i heta wio do roboty!!!

jeśli skrzynia Jatco - to lepiej pojedz do specjalistów,
żebyś gorzko nie zapłakał jak pomylisz korek :!: ze śrubą technologiczna :mrgreen:
i pozbawisz sie wstecznego biegu :twisted:
poczytaj forum Land Rovera :wink:
pozdro
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

15 Kwi 2011, 19:37

Ok.W takim razie jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to proszę pisać dalej.Wniosek dla mnie natomiast jest prosty -najpierw pojadę na komputer(udało się ustawić na poniedziałek rano),i oczywiście podzielę się znalezioną usterką do dalszej debaty lub chociażby po to żeby ten temat pomógł komuś w przyszłości.
pawlikgw
Nowicjusz

18 Kwi 2011, 12:59

Zamiast bawić się w umawianie na terminy proponuję zakupić sobie interfejs ELM327 .
Pare "groszy" zoszczedzisz a zawsze mozesz sobie zdiagnozować sam kiedy chcesz.
Jest trochę darmowego softu który powie ci co może być nie tak.
Na aledrogo masz tego ....ze ho ho
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Rok produkcji: 2009

22 Kwi 2011, 14:35

Witam!!!
Tak jak obiecałem opisuje rozwiązanie problemu aby w przyszłości komuś pomógł ten temat.
Komputer nic nie wykazał,więc trzeba było zajrzeć do środka.
Do wymiany były oringi(nie wiem co to)+tarcze no i przy okazji wymiana oleju.
Ponoć przy rozgrzanym i rzadkim oleju "coś tam "się ślizgało i nieprawidłowo przerzucało biegi.Dokładniej problemu nie opiszę ale autko chodzi lepiej niż przed naprawą.
Pozdrawiam Wszystkich i Wielkie dzięki za zaangażowanie i pomoc.
Podpowiedzi były pomocne ,tym bardziej że jestem nowicjuszem w automatach. :cool:
pawlikgw
Nowicjusz