Land rover freelander remont dyfra

23 Gru 2010, 17:52

Witam wszystkim. Zatarłem łożyska dyfra-uszczelniacze były nieszczelne i uciekł olej. Objawy to luz wałka ataku i hałas przy hamowaniu silnikiem pojawiły się jakieś 300 km wstecz. Problem w tym, że sprzedawane zestawy łożysk są bez igiełkowych na półosie. Czy to oznacza, że te nie podlegają większemu zużyciu i zazwyczaj wymienia się je, tylko przy wymianie półosi? Cena zestawu jest wysoka ok 400 zł, a igiełkowe to następne 100. Proszę o poradę, jeśli ktoś miał do czynienia z tym zadaniem.
island
Nowicjusz

Miejscowość: Dąbrowa B

24 Gru 2010, 12:38

A jak ci sie to objawia przy hamowaniu?

U mnie jest dźwięk jakby się stukały szklanki i tylko tak od 40-0 km/h
Nie mam jak tego sprawdzić ale u mnie podejrzewam rozsypany katalizator....ale wole zapytac
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

27 Gru 2010, 01:05

Hałas podczas hamowania silnikiem to niski i ciągły odgłos tarcia. Znam ten odgłos stukania szklanek-to objaw luzu na poduszkach dyfra. Możesz mieć kończące się lub uszkodzone poduszki tylnego mostu. Jeśli poduszki są ok. to może to być też problem visco, które przekazuje zbyt duży moment i to powoduje nadmierne wychylenie dyfra przy ruszaniu, hamowaniu.Objaw skruszonego katalizatora to brzęczenie. Akurat mam też skruszony katalizator z powodu tegorocznej rocznicy Grunwaldu/zawadziłem katem wyjeżdzając z pola przez pola/ i z pewnością nie brzmi tak jak opisujesz. Przy zwiększaniu obrotów głośno brzęczy.
island
Nowicjusz

Miejscowość: Dąbrowa B
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Sprawne i mocne podwozie z ESP w samochodach Opel ADAM
    Śmiały kształt modelu ADAM jest dodatkowo podkreślony przez zastosowanie dużego rozstawu kół (przednich: 1485 mm; tylnych: 1478 mm). Podwozie z rozstawem osi wynoszą-cym 2311 mm zapewnia maksymalny komfort i poziom ...