Land Rover Freelander silnik i napęd pomocy

07 Paź 2008, 16:28

witam..koledzy mam pytanie posiadam landka.z sil o oznaczeniach 2.0D.powiedzcie ile koni mech.i czy to jest tylko zwykły diesel?i drugie pyt.to jak to jest z tym napędem przód tył czy on jest zał.non stop.czy ciągnie na tył a jeśli ma ciezej to wiskoza przekazuje napęd na przód.proszę o poradę z poważaniem tomasz
tomasz furtak
Nowicjusz

07 Paź 2008, 17:50

ktory rok
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

07 Paź 2008, 18:15

witam no z1999roku 5drzwiowy.
tomasz furtak
Nowicjusz

07 Paź 2008, 18:38

masz silnik 2.0 z turbo z elektroniczna pompa wtryskowa o mocy97 KM
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

07 Paź 2008, 18:38

dodam jeszcze ze 8 zaworowy
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

07 Paź 2008, 19:02

dzięki to dziwne bo widzisz wydaje mi się ze jak jest w oznaczeniu2.0D.A POWINNO BYĆ W TAKIM RAZIE 2.0TD NO NIE???????POZDRAWIAM
tomasz furtak
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pogoda zmienną jest - wiatr, deszcz i burze
    W lecie pogoda bywa bardzo zmienna. Podczas jednej podróży możemy doświadczyć opadów deszczu, gwałtownych burz oraz porywistego wiatru. Wybierając się na wakacyjne wyjazdy pamiętajmy o tym, aby być odpowiednio ...

07 Paź 2008, 19:58

z tym oznaczeniem jest tak ze pokazuje ci pojemnosc silnika i ze diesel
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

08 Paź 2008, 13:29

dzieki serdeczne bo widzisz ja spodkałem się z opinią ludzi ze tak oznaczony to jest zwykły diesel i ma74konie i właśnie pytałem bo niewiedzialem.a co do napędu to jesteś mi wstanie pomóc?pozd.
tomasz furtak
Nowicjusz

08 Paź 2008, 21:26

staly na 4 kola
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

12 Paź 2008, 17:56

CAłY CZAS CIąGNIE NA PRZóD --TYł SIę DOłANCZA POPRZEZ SPRZęGłO WISKOTYCZNE JAK POWSTANIE RóżNICA PRęDKOśCI OSI/TYł-PRZóD/
JAK KTOś MóGłBY SIę WYPOWIEDZIEć NA TAKI TEMAT----ODłąCZONY WAł NAPęDOWY NA TYLNY MOST/ OSOBIśCIE ZAKłADAM GO TYLKO NA ZIMę---ZAUWAżYłEM żE JEST CISZEJ I NIE HAMUJE PRZY SKRęTACH.
radek5277
Początkujący

13 Paź 2008, 21:16

hm.ciekawe sformułowania?dzięki i jakłby ktoś mógl się jeszcze wypowiedzieć na temat napędu będę wdzięczny.no a co do odłączania wału to niema jakiś komplikacji w czasie jazdy.
tomasz furtak
Nowicjusz

14 Paź 2008, 18:26

ABSOLUTNIE żADNYCH KOMPLIKACJI--NIE MA
radek5277
Początkujący

14 Paź 2008, 20:16

zapewne i zł,paliwa jest mniejsze?o ile?
tomasz furtak
Nowicjusz

19 Paź 2008, 09:04

NO Z TEGO CO ZAUWAżYłEM TO OKOłO LITRA MNIEJ NA PEWNO
radek5277
Początkujący

20 Lut 2010, 16:40

Witam wszystkich miłośników Landków :)
jeśli chodzi o napęd we Freelanderku to jest trochę spaprany
niestety cały czas jest załączony na 4 koła a sprzęgło wiskozowe powinno niwelować różnicę w ilości obrotów kół na zakrętach ale niestety nie spełnia do końca swojego zadania przez co wyczuwalne sa opory toczenia zwłaszcza przy cofaniu a co za tym idzie przyśpieszone zużycie opon i oczywiście trochę więcej paliwa niestety doprowadza to do awarii skrzyni rozdzielczej która jest kosztowna
ALE - po wymontowaniu wału napędowego ( łącznie 14 śrub, około 30 min pracy ) okazuje się że mamy do czynienia z autem wprawdzie z napędem tylko na przód ale za to zwrotnym , cichszym, zużywającym, mniej paliwa i nie drącym opon na pewno jego dzielność terenowa na tym ucierpi ale dla osób które nie potrzebują pokonywania trudnych przeszkód terenowych nie będzie to miało wielkiego znaczenia
gorąco polecam takie rozwiązanie nawet jeśli jeszcze objawów awarii nie stwierdzono, pozwoli to na spore oszczędności w eksploatacji -radzę spróbować zawsze mozna ten wał zamontować s powrotem :wink:
Staś
stanlejek
Nowicjusz

Miejscowość: Koszalin