LR Freelander 2000r. skrzynia biegów

16 Lut 2010, 00:17

Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum i posiadam LR Freelandera 2000r 2.0 Diesla. Mam następujący problem: otóż po wrzuceniu biegu wstecznego i ruszeniu zaczyna cos pukac z przodu auta. Dzieje sie tak tylko na wstecznym. Na innych biegach nie ma zadnych stukow ani wycia. Dodam równiez że dzieje sie tak na prosto ustawionych kolach i na skreconych - tzn bez znaczenia. Pozdrawiam
bosmanpol
Nowicjusz

Miejscowość: Konin

16 Lut 2010, 08:08

moim zdaniem IRD sie konczy... sprawdz Visco - bylo o tym na forum jak, i jesli potrzeba to wymien. a potem zagladnij do IRD...
Prorok78
Początkujący

Miejscowość: Wroclaw

16 Lut 2010, 09:23

Prorok rozumiem ze IRD to reduktor tak? (nie znam jeszcze wszystkich pojec) A nie bedzie to cos ze skrzynia? Bo te stuki sa tylko na wstecznym. Moze tryby od wstecznego? Prosze forumowiczow o pomoc.
bosmanpol
Nowicjusz

16 Lut 2010, 09:51

freelander nie ma reduktora :) IRD to skrzynia rozdzielcza... pierwszy objaw padania IRD to wlasnie stuki z przodu spod samochodu posrodku...
Prorok78
Początkujący

Miejscowość: Wroclaw

16 Lut 2010, 11:04

Rozumiem. Czyli czeka mnie wymiana tego cuda co kosztuje 3000pln :sad: no ale takie sa uroiki landkow. Kolego a powiedz mi czy mozna zregenerowac ten reduktor tzn skrzynie rozdzielcza?
bosmanpol
Nowicjusz

16 Lut 2010, 11:13

skup się na skrzyni, mówisz o konkretnym biegu a więc i przełożeniu na konkretne "tryby",
IRD można "regenerować"
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wielofunkcyjny SUV kompaktowy - SsangYong XLV
    W odpowiedzi na wzrost rynku kompaktowych SUV-ów SsangYong wypuścił w 2015 r. Tivoli, pierwszy swój mały SUV, który natychmiast stał się jej najbardziej popularnym nowym modelem. W ostatnim roku wyprodukowano ...

16 Lut 2010, 12:45

Mnie tez sie wlasnie wydaje ze to cos ze skrzynia. Jeszcze odkrece wal napedowy i sprawdze czy bedzie tak samo. Jesli stuki ustapia to bedzie pewnie skrzynia. Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc
bosmanpol
Nowicjusz

16 Lut 2010, 13:42

tak też zrób, wyeliminujesz napęd na tył, zostanie ci skrzynia i IRD, tak czy inaczej pewno przyjdzie ci zdemontować obie te rzeczy i zaglądnąć do środka, wtedy wszystko bedzie jasne.
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

16 Lut 2010, 19:42

a ja jak wbijam wsteczny nie zawsze mi wskoczy i słychać takie chrobotanie ze skrzyni biegów. Co może być problemem? Czasem ale kilka razy się to zdarzyło 2 mi wyskoczyła
ostrobrody
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

18 Lut 2010, 16:45

ja ma to samo , czasami nie wskakuje mi wsteczny i łychac ze skrzyni rzężenie . Czy można cos z tym zrobić .
kostass
Początkujący

Miejscowość: Łódź

18 Lut 2010, 17:59

może padać sprzęgło lub wysprzęglik, brakuje przełożenia w skrzyni stąd zgrzyty. jeździc bez cofania, jak to samo zacznie sie pojawiać na pozostałych biegach to do roboty. pytanie czy podczas jazdy nie odczuwacie łagodnego slizgania się sprzęgła ?
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

18 Lut 2010, 19:16

Ja mam na 100% sprzęgło do wymiany. Ślizga się i "coraz wyżej bierze". To że mi wsteczny nie wchodzi spodziewałem się że to raczej coś ze skrzynią biegów. No niestety trzeba będzie sie wziąć wkrótce za wymianę sprzęgła
ostrobrody
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

18 Lut 2010, 20:39

ja mam sprzeglo niedawno zmieniane caly komplet i tez wymieniany byl wysprzeglik bo padl a przy wstecznym czasami nie wbije sie bieg i rzezi wiec gdzie indziej bym szukal przyczyny. jezdze tak i jest ok nie szukajcie sobie usterek pewnie ten typ tak ma
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

18 Lut 2010, 21:36

potwierdzam, po wymianie sprzęgła też czasem rzęzi, taki urok tego auta i tyle ja bym się tym nie przejmował. Z drugiej jednak strony dentysta nie jest zdrowy dla skrzyni. Co do 3 tyś zł za ird to hmm za 1400zł kupisz pełny zestaw naprawczy i masz w zasadzie nowy ird. Ze starego to chyba tylko korpus zostaje.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

19 Lut 2010, 01:04

Ano takie sa te nasze Landki :razz: ale zadne auto nie ma takiego uroku :)
pozdro
bosmanpol
Nowicjusz