LAND ROVER Freelander

20 Gru 2009, 20:35

Moim problemem jest kontrolka Check Engine.

Jadąc auto przymuliło się pomyślałem że nie da rady bo po zaspach, niestety mignęła mi ta kontrolka, i od tamtej pory auto kopciło oraz muliło prawie gasło pow. 2500obr. Kontrolka wiecej nie migała. Pojechałem na kompa (program autodata) wyszło coś z wtryskiem koleś przestawił chyba moment wtrysku i było cacy przez 50km. Jednakże po tym zabiegu auto stało się nieco ospałe a on stwierdził ze tak trzeba zostawić bo wszystkie parametry są ok a wcześniej było podkręcone. Teraz problem powrócił i zaczyna łapać (tzn. przygasać i bardzo kopcić) czasami nawet od 1500obr. kontrolka od czasu do czasu mignie.
Paliwo ok. zimowe z dodatkiem, filtr powietrza 8tys i jest ok bo spr.
Co poradzicie, jakie są możliwości tego naprawy? Proszę o pomoc.[/i]
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

20 Gru 2009, 20:39

nie kojarzę tej kontrolki - jak ona wygląda ;/
ostrobrody
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

22 Gru 2009, 00:03

możliwe że to pompa, bo przepływomierz to raczej nie, objawy niby podobne (mulenie itp) ale nie zaświecił by się engine check.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

28 Gru 2009, 23:21

Legion1349 napisał(a):możliwe że to pompa, bo przepływomierz to raczej nie, objawy niby podobne (mulenie itp) ale nie zaświecił by się engine check.

Problem z pompą (w domyśle wysokiego ciśnienia - czyli drugą) to z reguły problem z zapalaniem.

W tym przypadku obstawiam raczej przelewający wtryskiwacz.
--
Pozdrawiam.

Adam.
Rander
Początkujący

Miejscowość: Polska ;)
Auto: Mitsubishi Pajero II
Silnik: 2.8TD/125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Sty 2010, 22:31

U mnie powodem takiego zachowania silnika była nieszczelność przy filtrze paliwa i co za tym idzie spadek ciśnienia na listwie.
sleza
Nowicjusz

Miejscowość: sobótka

23 Lut 2011, 15:10

HUBI, Hubi. W czym w końcu leżał problem? Bo mam te identyczne objawy we Freelku z silnikiem 2.0 Di 99r.
Vespi
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Przyczyny dymienia z rury wydechowej w dieslu
    Czy mając samochód z silnikiem wysokoprężnym (diesla) narażeni jesteśmy na dymienie z rury wydechowej? To pytanie pewnie zadaje sobie nie jeden właściciel diesla Postaram się opisać jakie są przyczyny dymienia z rury ...

23 Lut 2011, 19:45

VESPI mam identyczną fure jak Ty. Nie wiem w czym problem bo to się dzieje w duże mrozy (od 17 stopni). W tamtym roku byłem u mechanika i trochę przestwił rozrząd ale objawy tylko nieznacznie zmalały. Auto zaczęło sie strasznie mulić i pojechałem by przywrócił ustawienia. W tym roku jak było coś ok 20 stopni w grudniu to było to samo, a teraz nie jeżdżę bo zdechła skrzynia życzę powodzenia SZCZERZE!
HUBI
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www