Land rover freelander XI-S-po około 20 km gaśnie silnik !

08 Lis 2009, 01:08

witam mój problem to taki po przejechaniu kilku kilometrów przeważnie około 15 -20 mój samochód gaśnie (silnik) nie wiadomo z jakich przyczyn i nie chce odpalic przez około 5 minut , następnie odpala i jedzie dalej po czym znowu gaśnie i tak w kółko na długie trasy jest do niczego , jaka przyczyna ? :sad:
daress
Nowicjusz

Miejscowość: belfast
  • 08 Lis 2009, 12:16

który rok? nie masz przypadkiem jakiegoś zabezpieczenia antykradzieżowego? Być może uległo uszkodzeniu
    psioter5

08 Lis 2009, 12:44

ja bym sprawdził czujnik wału i jego obwód
    piotr2273
    Aktywny

08 Lis 2009, 16:15

psioter5 napisał(a):który rok? nie masz przypadkiem jakiegoś zabezpieczenia antykradzieżowego? Być może uległo uszkodzeniu

jest to 2000 rok benzyna , dodam że jestem w takcie kupna katalizatora bo okazało się ze jak kupiłem auto nie było katalizatora , czy to może byc też przyczyną gaśnięcia ? w tej chwili bardzo dużo spala 20 L/100km

[ Dodano: Nie Lis 08, 2009 15:16 ]
    [quote="piotr2273"]ja bym sprawdził czujnik wału i jego obwód[/quote

czujnik wału sprawdzę jeszcze !!!
    daress
    Nowicjusz

08 Lis 2009, 19:52

Piszesz ze gaśnie po około 20 km,a napisz czy silnik gaśnie gdy jest zimny,nierozgrzany.
    Czy tylko jak jest ciepły.
    piotr2273
    Aktywny

08 Lis 2009, 22:52

pali 20 litrów??????????? O MATKO!!!!!!! jedź z tym do magika z komputerem i ci powie bo to może być kilka usterek. katalizator raczej nie ma z tym nic wspólnego.
    psioter5

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Chiny włączają hybrydy do programu elektromobilności
      Chiński rząd ogłosił, że uwzględni samochody hybrydowe w programie wspierania elektromobilności jako kolejną kategorię niskoemisyjnych aut. Nowe przepisy, które wejdą w życie w styczniu 2021 roku, mają na celu zwiększenie ...

08 Lis 2009, 23:31

piotr2273 napisał(a):Piszesz ze gaśnie po około 20 km,a napisz czy silnik gaśnie gdy jest zimny,nierozgrzany.
    Czy tylko jak jest ciepły.

gaśnie gdy jest rozgrzany silnik , gdy jest zimny jest ok (nie gaśnie)
    daress
    Nowicjusz

09 Lis 2009, 12:12

Czujnik obrotu wału. Miałem tak samo w punto jtd. Jak auto było zimne to nie było żadnych problemów, jak się rozgrzał to gasł.
    superges
    Początkujący

Miejscowość: Śląsk

30 Gru 2009, 20:39

superges napisał(a):Czujnik obrotu wału. Miałem tak samo w punto jtd. Jak auto było zimne to nie było żadnych problemów, jak się rozgrzał to gasł.

tak to była wina czujnika dzięki za info , tylko coś się dalej dzieje bo po przejechaniu 300km na wymienionym czujniku , wysiadł znowu czujnik :(
    daress
    Nowicjusz

30 Gru 2009, 20:47

A skąd wiesz że czujnik wysiadł?
    piotr2273
    Aktywny

31 Gru 2009, 12:34

piotr2273 napisał(a):A skąd wiesz że czujnik wysiadł?

za pierwszym razem jak wysiadł czujnik to gasł silnik po przejechaniu kilku km ,gdy był gorący , podpowiedz uzyskałem tu na forum że to czujnik , jak go wymieniłem było wszystko ok przestał gasnąć ,a teraz znowu jest to samo gaśnie jak się rozgrzeje po 10 km po 15 km czyli znowu czujnik tylko dlaczego tak czesto wysiada ??? czyżby coś z elektryką ?

[ Dodano: 25 Sierpień 2010, 19:41 ]
    witam ponownie , a jednak ręce opadają mechanicy nie wiedzą co się dzieje że auto nadal gaśnie , tak więc coś mi psuje czujnik bo jak go wymieniam to trochę pojeżdże a jak już tak zrobię 200 km za jednym zamachem to znowusz gaśnie co 10 km , pomóżcie może miał ktoś taki przypadek i jak jest w tym aucie z wiatrakiem bo nigdy go nie słychać aby chodził i nie zauważyłem żeby chodził , czy on się załancza na bardzo krótko i po cichu ?????
    daress
    Nowicjusz

24 Lip 2011, 20:11

Witaj mam identyczny problem ze swoim ferdkiem gdy samochód ci zgaśnie otwórz korek wlewu paliwa i posluchaj czy nie bedzie charakterystycznego sssyku, jezeli tak to jestes w domu, masz zapchany odpowietrznik paliwowy, i/lub któryś z przewodów litra oparów (czarna puszka kolo etui na narzędzia pod maska), diagnoza jest, teraz jezeli masz umiejetnosci i mozliwosc zprawdzenia tych przewodów(nie moge zlokalizowac odpowietrznika zbiornika ) to jezeli sobie z tym problemem poradzisz opisz po kolei co zrobiles ja nie moge tego narazie zrobic ze swoim bo nie mam mozliwosci fizycznych, mam nadzieje ze ci to pomoze czekamy na wyniki!
    donkoziol
    Obserwowany

Auto: freelander 1 8 2000r