Land Rover Freelender 2.0

24 Mar 2010, 19:22

Witam wszystkich mam problem z tym landroverem.tzn konkretnie z ustawieniem odpowiedniego katu zaplonuu..jak by mi mógł ktos podac ile stopni powinien miec ..Jest Blad pokazuje zly kat zaplonu.i po wykasowaniu tego bledu i ujechaniu 3km znowu jest to samo..auto staje sie mułowate.Prosze o pomoc.
^^Marcin^^
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Mar 2010, 17:07

a jak pali na ciepłym? masz silnik L serii czy td4? w L serii kąt ustawia się między 2 a 4 stopniami, naj optymalniejsze według użytkowników tego silnika są 4 stopnie. Jeśli dalej będzie kapa możesz jeszcze opóźnić kąt wtrysku. Kąt wtrysku reguluje się przy pomocy koła zębatego na wałku rozrządu od strony paska pompy. Należy zdjąć obudowę filtra powietrza i paska pompy, poluzować widoczne 4 śruby, przestawić delikatnie koło, dokręcić śruby, zapalić silnik i odczytać testerem lub komputerem aktualny kąt. W razie potrzeby powtórzyć czynność do uzyskania wymaganego kąta. Obrót koła zgodnie z ruchem wskazówek zegara powoduje opóźnienie kąta, analogicznie obrót przeciwnie do ruchu wskazówek powoduje przyspieszenie kąta wtrysku.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

25 Mar 2010, 17:20

dobrze pali tylko jest mułowaty ..to spróbuje ustawic tak jak ty to podales i napisze..
^^Marcin^^
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Mar 2010, 17:36

no to dziwne przy złym kącie wtrysku powinieneś mieć problemy z odpalaniem. Jak jest mułowaty to bardziej bym stawiał na przepływomierz. Zrób test i odepnij go zobaczysz czy będzie różnica.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Mar 2010, 07:11

.bo bylem na podpiecie pod komputer i gosciu mi powiedział zly kat zaplonu..Zrobie jak ty pisales i napisze
^^Marcin^^
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Mar 2010, 10:19

tylko pamiętaj że przy każdym przestawieniu koła należy sprawdzić kąt na kompie, najlepiej też jest jeszcze się przejechać zobaczyć czy nie ma żadnych problemów podczas jazdy.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika