Landr rover freelander 1,8 1999r. 3D wyświetlacz zegara

23 Lis 2009, 21:42

Czy usunięcie oryginalnego radia lub przekładka na europejczyka mogła spowodować nie działanie wyświetlacza zegara?
Alexa
Alexa
Nowicjusz

Miejscowość: internet

24 Lis 2009, 14:22

raczej nie, ale fachowcy potrafią nrobić cuda, zobacz może zsunął im się przewód zasilający zegar
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

24 Lis 2009, 22:31

moj tez nie dziala a ogolnie jak usuniesz oryginalne radio to bedzie chodzic tylko zegarek bez rds-u. jesli nie dziala to moze nie byc pradu albo zegar sie popsul i mnie tez nie dziala nie wyswietlaja sie wszystkie liczby a niektore ledwo. tak ze darowalem sobie jak mi powiedzieli ze za zegarek wolaja 150 zl, szok
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

13 Wrz 2010, 19:30

Witam
Jeżeli na wyświetlaczu zegarka pojawiają się tylko niektóre części cyfr to da się to naprawić samemu w domu a nawet w samochodzie w ciągu jakichś 20 min
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Rok produkcji: 1999

14 Wrz 2010, 14:15

Tez mam to samo ... moze kolego powidzielisz jak mozna uruchomic zegar zeby prawidlowo dzialas . Nie ma tez podswietlenia , moze ktos wie jak mozna je podłaczyc .
kostass
Początkujący

Miejscowość: Łódź

14 Wrz 2010, 17:45

witam kolego @LANDEK99 jetem bardzo ciekawy jak to zrobić !
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rekordowy rok w czeskich fabrykach Skody
    W 2019 roku ŠKODA po raz pierwszy w historii wyprodukowała ponad 900 tys. pojazdów w swoich fabrykach w Mladá Boleslav i Kvasinach. Wysoki wynik jest zasługą wzrostu produkcji o 2,25 proc. w porównaniu ...

14 Wrz 2010, 18:50

Witam
Jeżeli ktoś nie ma nawet troszeczkę pojęcia elektromechanice to nie polecam
Na początek należy wyjąć zewnętrzną ramkę , następnie odkręcić 2 śrubki mocujące zegar , wyjąć go i wypiąć wtyczkę. Następnie rozpołowić obudowę delikatnie podważając zaczepy i ostrożnie oddzielić elektronikę od plastików uważając żeby nie oderwać taśmy od wyświetlacza i płytki drukowanej . Na białym plastiku znajduje się okrągła gumka / dociska ona taśmę do wyświetlacza i płytki/ która z czasem się spłaszczyła i nie spełnia swojej roli, należy pod tą gumkę a plastik włożyć na całej długości wąski pasek tektury/ około 0,5 mm grubości/ lub czegoś innego . Chodzi o to żeby zwiększyć nacisk gumki na taśmę
Co do oświetlenia zegara , to po rozebraniu zegara zobaczycie małą żaróweczkę w obudowie. Wymieniamy żaróweczkę i po kłopocie , można też zamienić obudowę żaróweczki na taką jaka podświetla kontrolki na desce z zegarami/ prędzej można dokupić żarówkę/
Pozdrawiam
PS. Dajcie znać czy się udało
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Rok produkcji: 1999

15 Wrz 2010, 08:56

Dzieki za cenna radę ...w najblizszym czasie powalczę z tym zegarem . Moge miec problem z oświtleniem ale jak rozbiore to zobacze . Pozniej podziele sie swoimi uwagami .

[ Dodano: 16 Wrzesień 2010, 08:30 ]
....troche nie doczytałem i podłozyłem tekturę pod całym wyswietlaczem ale to juz dało wyrazny efekt . Dziekuje , w koncu rozwiazana została tajemnica gasancych zegarów .... :wink: . Taka prosta rzecz . Co do żaróweczki do oswietlania to jak ja wyjac , probowałem wykrecic ale sie nie dało od spodu jest wlutowany uchwyt . Jak ja usunac zeby nic nie uszkodzic ?
kostass
Początkujący

Miejscowość: Łódź