Landrover freelander problem z odpaleniem +filmik

28 Maj 2011, 20:38

Witam ponownie wszystkich użytkowników,jako że wczesniej już dostałem tu świetne wskazówki,postanowiłem jeszcze raz prosić Was o pomoc z moim nieszczęściem na czterech kołach.
otóż mam freelandera z 99roku, 1,8beznzyna 118koni,
ostatnio pojawi się problem z odpaleniem stał na drodze chciałem odpalić i nie mogłem,później kilka razy mi odpalił ale "dławił się" jak od razu dodałem gazu to dławił się i gasł,ale jak stopniowo pomału dodawałem gazu to wchodził na wysokie obroty jednak po przejechaniu kilku km gasl i znów kilka dni musi odczekac żeby odpalić
Napisze może co robiłem już sam:
-wymieniłem paliwo i zalałem czyste
-sprawdzałem przewody paliwowe
-próbowałem wycąghać filtr powietrza jest ok
-wymieniłem świece
-odkręciłem wydech razem z katalizatorem i nadal nic

dodam ze gdy samochod odpalił i gazowałem miejsce zaznaczone strzalką (to nie mój silnik z internetu przykładowe zdjecie) dosłownie się pompuje widac że jest tam cisnienie,nie wiem czy to powinno tak być czy nie,fachowcem nie jestem.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

a tu film:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Gxe7O7St-qU[/youtube]

Bardzo prosze o pomoc,w moim miasteczku nie ma fachowca od tego typu silników i aut a serwis jest 200km dalej oznacza to koszty za lawete i serwis a może obejsć się bez tego,z góry serdecznie dziekuje za poświęcony czas.
Ostatnio edytowany przez damian25, 28 Maj 2011, 22:54, edytowano w sumie 1 raz
damian25
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

29 Maj 2011, 13:48

witam
czy coś z silnikiem było robione ??
jeśli dobrze zrozumiałem z opisu ; że dmucha w kolektor ssący to by wskazywało na przestawiony rozrząd :evil: nie morduj silnika na narazie startowaniem ...
trzeba sprawdzić rozrzad i zmierzyć ciśnienie sprężania
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

30 Maj 2011, 06:55

A może uszkodzona jest pompa paliwa? W dieslu miałem podobnie jednak jak już odpalił to się nie krztusił okazało się że to pompa
olo
byolo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

30 Maj 2011, 08:15

Najlepiej zmierzyć ciśnienie - da to obraz czy rozrząd mamy ok( ale jak po odpaleniu jechał normalnie to powinno być dobrze), a później zająć się pompą paliwa, lub regulatorem ciśnienia. Skoro po odpaleniu i dodaniu gazu przerywa to tak jakby brakowało mu paliwa. Inna opcja jest układ WN, może cewka się przegrzewa i brakuje iskry na świecach?.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

30 Maj 2011, 09:20

czy coś z silnikiem było robione ??
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

30 Maj 2011, 09:51

Dziękuję za odpowiedzxi,a więc:
świecie wymieniałem i stare i nowe dawały iskrę ale po wyjęciu świec były zalane,zanaczy to że dostaje paliwo,tez zastanawiałem sie nad rozrządem czy był przestawiony,i być moze właśnie to będzie.jedyne co to kilka miesiecy temu dąłem samochlód do mechanika i przy otwartej masce wszedł na silnik zeby coś odkręcić i strącił jedną świece i samochód przez jakiś czas chodził bez jednego gara,być może wtedy przestawił się rozrząd?
jak sprawdzić ciśnienie?u mechanika bez rozbierania da się to zrobic?
jeszcze raz dziękuję za dobre porady.
damian25
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept serii 6 Coupé 2010
    BMW Concept serii 6 Coupé to sportowy samochód dla koneserów piękna, którzy cenią luksus i przełomowe technologie. Koncept symbolizuje pasję zespołu projektantów BMW, znajdującą odzwierciedlenie ...
    Dziewczyny na skutery - zakup jednośladu
    Skuter to idealny środek transportu dla tych, którzy chcą ominąć korki i nie korzystają z komunikacji miejskiej. Po niedawnej nowelizacji ustawy o kierujących pojazdami, popularność małych motocykli gwałtownie wzrosła. ...

30 Maj 2011, 20:05

Kolego - Damian25
omijaj takiego mechaniora ? - to nie silnik od koparki, :evil:

z tym silnikiem 1.8 możesz podjechać, /zaciągnąć :???:/ też do warsztatu ... z roverami
powinni znać ten silnik, pomiar ciśnienia sprężania w silniku ZI to prosta czynność ;
po wykreceniu świec, na sprawnym akumulatorze
ustawienie rozrządu nie będzie im obce - a jeśli bedzie dobre a kiepskie ciśnienia- to powinni wiedzieć co dalej działać :???:
powodzenia
sympatyk
Zaawansowany

31 Maj 2011, 21:52

Dzieki za odpowiedź,
tak to młodziak byl robił pod okiem ojca
w weekend jak bede miał czas to pojade i sprawdze to wszystko,miejmy nadzieje ze to bedzie akurat to.jak już ogarnę tego szrota to dam znać co było przyczyną.
pozdrawiam!
damian25
Nowicjusz