Lanos 1,5 16V 100KM - sprzęgło ??

09 Kwi 2009, 09:10

100 napisał(a):Widzę, że ostatnio brak zainteresowania tematem, ale wtrącę swoje trzy grosze- może w przyszłości ktoś tu zajrzy;)

U mnie dziwne dźwięki przy wciskaniu sprzęgła zwiastowały jedyną awarię, jaka unieruchomiła Laniego- pęknięcie widełek sprzęgła. Przestrzegam przed tym szczególnie tych, co lubią zmieniać biegi "na sportowo;)
Przy tej operacji niestety trzeba wybudować skrzynkę biegów, więc za jednym zamachem wymieniłem tarczę, docisk i łożysko. Mechanik zanim wziął się za widełki, stawiał na hydrauliczny wysprzęglik który jest na wierzchu, więc i to zostało wymienione.
Co ciekawe, skrzypienie pedału towarzyszyło mi przez ładnych parę tysięcy km, aż wreszcie pedał wpadł w podłogę..

P.S. Przy okazji wszelkich warsztatowych operacji na skrzyni/sprzęgle etc. zwróćcie uwagę, czego mechanik użył do spięcia krzyżaczka wybieraka biegów- u mnie zamiast oryginalnego sworznia z zawleczką za 8pln użył śrubki z nakrętką- bo "tak jest lepiej". W efekcie po ok. tys km krzyżaczek się wypiął, ale tym razem miałem już na dwójce i tak dojechałem do domu- doraźnie sprawę załatwił wkręt meblowy, na drugi dzień kupiłem sworzeń.
Pozdrawiam Pokonujących Przestrzeń Lanosem hehehe

dzięki za info to bardzo ważna informacja ! - ostatnio zauważyłem, że sprzegło nie skrzypi gdy samochód stoi ok 1 dnia i jak po 1 dniu stania wsiadam w laniego to nic się nie dzieje cichutko wsio jak z fabryki -jednak po przejchaniu ok. 30 kilometrów sprzęgło "skrzypi" i tak jak wcześniej pisałem słuchać to generalnie na postoju i nie ma znaczenia czy silnik załączony czy też nie - tzn. samo sprzegło działa idealnie ! tylko że skrzypi podczas wciskania pedału sprzęgła
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna
  • 09 Kwi 2009, 19:15

Nie chcę być złym prorokiem, ale u mnie wyglądało to bardzo podobnie;]
    Lanos 1,5 8v LPG
    100
    Nowicjusz

Miejscowość: Ciastów

10 Kwi 2009, 09:22

ile kosztowała Cię naprawa i co dokładnie wymieniłeś ?
    Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
    adam-and1
    Aktywny

Miejscowość: Katowice
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: szukam igły ;-)
    Paliwo: Benzyna