Lanos 1,5 16V 100KM - sprzęgło ??

29 Sty 2009, 10:07

Witam od jakiegoś czasu mam mały problem - używam lanosa do jazdy miejskiej - w sumie nie robię nim dużych przebiegów - na dzień dzisiejszy przebieg 79 tys. problem mam z "dziwnym dźwiękiem" podczas wciskania pedału sprzęgła ... samo sprzęgło działa wyśmienicie - niestety ojciec, który jest mechanikiem jest obecnie na "wakacjach" a zaczyna drażnić mnie ten dziwny dźwięk - boję się to może być początek jakieś większej awarii - w sumie auto jest zadbane - przeglądy oleje wszystko robione tak jak trzeba - dźwięk wydobywający się ze wciskanego sprzęgła najbardziej słyszalny i uciążliwy jest podczas postoju na wyłączonym silniku - podczas jazdy jakoś tego nie odczuwam ... pytanie co to może być ?
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna
  • 29 Sty 2009, 11:31

A skąd ten dzwięk się wydobywa?Może to tylko sprężyna od pedału?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

29 Sty 2009, 12:43

właśnie tutaj ciężko powiedzieć skąd ten dźwięk - w kabinie go słuchać przy samym pedale sprzęgła - a na zewnątrz też ten dźwięk jest słyszalny a czy sprężynka ? sprzęgło jest ze wspomaganiem hydraulicznym i nie wiem czy są tam jakieś sprężynki
    adam-and1
    Aktywny

29 Sty 2009, 16:16

podejrzeam ,ze jest uszkodzone lozysko wyciskowe sprzegla.
    bogdan50gdansk
    Nowicjusz

29 Sty 2009, 16:43

hmm ale czy awaria tego elementu nie wpływała by jakoś na pracę samego sprzęgła ? bo tak jak mówię sprzęgło i wszystko co z tym związane działa idealnie - problem w tym, że jak auto stoi na zgaszonym silniku to właśnie to coś tam skrzypi .... hmm może wystarczyło by jakieś coś tam nasmarować ? kurcze jak ktoś ma jakiś schemat tego sprzęgła czy jakiś rysunek techniczny od pedału sprzęgła gdzieś tam dalej to poproszę bo puki nie ma ojca chciałbym sam choć spróbować zlokalizować problem - strasznie irytuje mnie to skrzypienie :/

dziś nagram komórką ten dźwięk i podam później linka do tego może to w jakiś sposób ułatwi Wam diagnostykę ;-)
    Ostatnio edytowany przez adam-and1, 29 Sty 2009, 16:51, edytowano w sumie 1 raz
    adam-and1
    Aktywny

29 Sty 2009, 16:50

bogdan50gdansk napisał(a):podejrzeam ,ze jest uszkodzone lozysko wyciskowe sprzegla.

Jezeli by to bylo lozysko to halasowalo by caly czas i cichlo podczas wciskania sprzegla wiec wydaje mi sie ze to cos innego :roll:
    hot-garage
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony całoroczne – jakie mają wady i zalety?
      Opony całoroczne – do wszystkiego, czyli do niczego? Czy może jednak istnieją uniwersalne opony, na każde warunki drogowe? Kiedy decydujemy się na zakup nowego kompletu opon mamy dwie dostępne opcje – opony dedykowane ...
      Bezpieczne wakacje z kamperem
      Z powodu pandemii wiele osób obawia się spędzać urlop w dużych ośrodkach wypoczynkowych. W tej sytuacji jednym z możliwych rozwiązań okazuje się kamper, inaczej samochód kempingowy, posiadający część mieszkalną, ...

30 Sty 2009, 15:21

kolega jasno opisal ,ze hals jest tylko przy wisnietym sprzegle.a tzn,ze lozysko jest napewno walniete.a smarowac sie nie smaruje,tzreba na nowe wymienic
    bogdan50gdansk
    Nowicjusz

30 Sty 2009, 15:57

A jeszcze jaśniej napisał - :dźwięk wydobywający się ze wciskanego sprzęgła najbardziej słyszalny i uciążliwy jest podczas postoju na wyłączonym silniku - podczas jazdy jakoś tego nie odczuwam : ........................ Tak że to chyba nie łożysko .....
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

30 Sty 2009, 19:38

oj,kolego.jesli sprzeglo jest wlaczone,tzn ze jest wcisniete,a wtedy wlasnie lozysko wyciskowe pracuje.a jak pracuje i jest walniete,to robi duzo halasu.to tyle ,pozdrawiam
    bogdan50gdansk
    Nowicjusz

31 Sty 2009, 11:23

A ten dzwięk jest tylko podczas wciskania pedału sprzęgła,czy jest cały czas przy wciśniętym sprzęgle na wyłączonym silniku?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

01 Lut 2009, 10:03

tylko podczas wciskania sprzęgła - dziś wrzucę dźwięk z telefonu na jakiś serv to posłuchacie :P
    adam-and1
    Aktywny

01 Lut 2009, 13:06

A Sprzeglo jest sterowane hydraulicznie czy mechanicznie? Bo jesli mechanicznie to moze byc ciegno np.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

03 Lut 2009, 09:51

już wyżej pisałem, że hydraulicznie
    adam-and1
    Aktywny

03 Lut 2009, 20:40

wpryśnij wd 40 w okolice tulejki pedału sprzegla.przestanie skrzypiec.
    shrek19791016
    Początkujący

08 Kwi 2009, 18:53

Widzę, że ostatnio brak zainteresowania tematem, ale wtrącę swoje trzy grosze- może w przyszłości ktoś tu zajrzy;)

U mnie dziwne dźwięki przy wciskaniu sprzęgła zwiastowały jedyną awarię, jaka unieruchomiła Laniego- pęknięcie widełek sprzęgła. Przestrzegam przed tym szczególnie tych, co lubią zmieniać biegi "na sportowo;)
    Przy tej operacji niestety trzeba wybudować skrzynkę biegów, więc za jednym zamachem wymieniłem tarczę, docisk i łożysko. Mechanik zanim wziął się za widełki, stawiał na hydrauliczny wysprzęglik który jest na wierzchu, więc i to zostało wymienione.
    Co ciekawe, skrzypienie pedału towarzyszyło mi przez ładnych parę tysięcy km, aż wreszcie pedał wpadł w podłogę..

P.S. Przy okazji wszelkich warsztatowych operacji na skrzyni/sprzęgle etc. zwróćcie uwagę, czego mechanik użył do spięcia krzyżaczka wybieraka biegów- u mnie zamiast oryginalnego sworznia z zawleczką za 8pln użył śrubki z nakrętką- bo "tak jest lepiej". W efekcie po ok. tys km krzyżaczek się wypiął, ale tym razem miałem już na dwójce i tak dojechałem do domu- doraźnie sprawę załatwił wkręt meblowy, na drugi dzień kupiłem sworzeń.
    Pozdrawiam Pokonujących Przestrzeń Lanosem hehehe
    Lanos 1,5 8v LPG
    100
    Nowicjusz

Miejscowość: Ciastów