Lanos 1,5 b-16v...Czy w komputerze auta ,w istniejacym programie.???

26 Lip 2018, 05:23

Witam..Zapytam? "Lanos 1,5 -16v"czy w komputerze auta w programie sterującym diagnosta może wprowadzać zmiany parametrów programu,czyli wprowdzać własne w.g uznania majace wpływ na dalszą eksplolatację auta.naczej mówiąc ? czy ten program ma stałe parametry kontrolno - eksplolatacyjne nie modyfikowane przez nikogo.Dziekuje za wyjasnienie. :ok:
JanMarten49
Nowicjusz

Zdjęcia: 14

26 Lip 2018, 09:35

Wszystko zależy od tego o jakie parametry Ci chodzi. Generalnie żeby wprowadzać różnego rodzaju korekty i zmiany potrzebny jest zaawansowany interfejs diagnostyczny który pozwoli na odczyt i modyfikację. Samochody po 2001 roku w Europie wyposażone są w złącze OBDII które umożliwia komunikację ze sterownikiem nie tylko silnika i wprowadzanie odpowiednich zmian, oczywiście sterowniki wyposażone są też w inne pamięci które umożliwiają takie zabiegi.

W starszych samochodach z lat 90 żeby wprowadzić modyfikacje trzeba było podłączać się bezpośrednio do odpowiedniej kości pamięci którą najczęściej wylutowywało się ze sterownika w celu programowania. Tak przynajmniej kiedyś robiono tuning :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Lip 2018, 06:14

Witam. Zadałem pytanie na fakt że mam obecnie auto zablokowane awarią w systemie zapłonu ? ?lub wyłączenie może być przez Auto alarm ? w stojącym pod domem ,a dzień wcześniej jeździłem i spokojnie zaparkowałem.A w warsztacie mechanik powiedział ze odczyt z kom.w aucie to 80 zeta a poprawki w programie to do 150 może dojść ? I muszę zaholować auto na warsztat..Inaczej mówiąc " Na dwoje Babka wróżyła" Popytam w innych działach tematycznych..A za odpowiedz serdecznie dziękuję.
JanMarten49
Nowicjusz

Zdjęcia: 14
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Jak poruszać się po kierownicy?
    Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...