Lanos - ciśnienie sprężania mniejsze na jednym cylindrze

13 Kwi 2011, 14:07

Witam

Potrzebuje porady gdyż przy okazji z ciekawości zmierzyłem sobie ciśnienie sprężania w moim wozie.

wynik troszke mnie przestraszył:
1,2,3 w każdym w garnicach 10,5
na 4- niecale 8.
Próby olejowej nie zrobiłem po kolega sie spieszył już bardzo następnym razem to zrobi.

ale teraz pytanie czy taki stan rzeczy oznacza ze szykuje mi sie remoncik większy mniejszy autka?
no bo tak na dzień dziś- oleju nie bierze, pali zawsze na dotyk, woda w chłodnicy stoi w miejscu nie ubywa nie przybywa..nie dymi wogóle...

i teraz tak..jak sądzicie..
jezdzić z tym tak jak jest i poczekac aż coś wyjdzie gorszego? czy może taki stan rzeczy utrzyma się i auto jeszcze śmiało może śimgać?
pawelec8282
Nowicjusz

Miejscowość: wwa

13 Kwi 2011, 16:00

domyślam się że jest z gazem:) mozliwe że zawory zaczynają puszczać i nie trzywają ciśnienia, lub lekko się podpiera na 4 i nie zamykają się całkowicie ale to mało prawdopodobne.
Pewnie wystarczy zrobić głowice FULL obróbke złożyć wszystko i powinno hulać:)
tibu1
Początkujący

Miejscowość: kraków
Prawo jazdy: 18 11 2007

13 Kwi 2011, 16:58

tibu1 napisał(a):domyślam się że jest z gazem:) mozliwe że zawory zaczynają puszczać i nie trzywają ciśnienia, lub lekko się podpiera na 4 i nie zamykają się całkowicie ale to mało prawdopodobne.
Pewnie wystarczy zrobić głowice FULL obróbke złożyć wszystko i powinno hulać:)

taaak z gazem i to z niezłym stażem-10 lat:)
teraz tylko pytanie- autko ostatnio sporo użytkowuje służy mi jako narzędzie pracy i nie mam kiedy sie nim zając..myślicie że nie zaszkodze mu jak będę śmigał w takim stanie? qrcze gdybym nie spr. to bym nawet nie wiedział że coś nie tak heh::P
pawelec8282
Nowicjusz

Miejscowość: wwa

14 Kwi 2011, 00:00

myśle że jeszcze mozesz śmiało pośmigać kilka miesięcy jak dobrze pójdzie, jak zacznie nie rowno pracować to bedzie znaczyło że na ten 4 cylinder już nie pali dobrze, przy wysokich obrotach bedzie wyszstko ok a na jalowym bedzie słychać że źle pracuje.;]
tibu1
Początkujący

Miejscowość: kraków
Prawo jazdy: 18 11 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zatrzymać się i zwolnic to nie to samo!
    Często można zaobserwować sytuacje, gdy kierowcy zamiast całkowicie zatrzymać pojazd - np. przed znakiem stop czy przy zielonej strzałce do skrętu w prawo – jedynie redukują prędkość. Grozi to kolizją, policja może ...