14 Gru 2012, 20:17
Powitać. Sprawa jest następująca, po nowym roku będę prawdopodobnie jakiś samochód kupował, w kręgu zainteresowań są 3 w.w. modele od Daewoo, czyli Lanos (sedan tylko i wyłącznie), Nubira (sedan albo kombiak, zależy co się trafi) i Leganza. Spoza Daewoo, w szranki staje jeszcze Renault Megane (hatchback, sedan jest raczej rzadki), Nissan Primera (raczej liftback, sedan chyba w wersji p11 nie występuje?), ewentualnie coś całkiem randomowego, ale stosunkowo popularnego, żeby w razie czegoś nie było problemu z częściami, które mogą siać spustoszenie w portfelu. Kryteria co do wyboru:
- po pierwsze w miarę oszczędny, więc benzyna + gaz
- nie jakiś strasznie stary, powiedzmy 97, 98+
- głównie w trasy 2x170 km, 2-3 razy w miesiącu
- 4 osoby na pewno na pokładzie, może 5, plus każdy jakieś bagaże typu torba/walizka/inny tobołek
Nie wiem czy coś skreślić definitywnie, czy po prostu co się trafi w okolicy. Co do Nubiry to wiem, że zawieszenie jest raczej słabe (a konkretnie tuleje wahaczy), nie wiem tylko ile może kosztować ich wymiana. Lanos chyba nie ma większych bolączek poza ilością miejsca, co do reszty to nic nie wiem na ich temat. Z Renault znałem tylko poprzednika, model 19, a Megane to podobno 19 po modernizacji, ale nie wiem ile w tym prawdy. Ostatnia sprawa, jedna z ważniejszych, czyli budżet - niestety nie za wielki, max to jakieś 5000-5500 zł. Jeżeli ktoś mógłby coś dodać, skomentować, wykluczyć, czy jakkolwiek inaczej się przyczynić na plus w tej sprawie, byłoby fajnie.