Lanos- pęknięta sprężyna tylna ?

09 Lis 2013, 16:15

Witam
Od niedawna jestem właścicielem daewoo lanos sedana z 1999 roku. Byłem dzisiaj na wulkanizacji na wymianie opon na zimowe, i jak miałem zdjęte koła to oglądałem zawieszenie i zauważyłem że w prawym tylnym kole jest tak jak by urwana końcówka sprężyny która powinna być w poduszce. I czy można jeździć na takiej sprężynie czy trzeba wymienić ? I czy można wymienić tylko ją czy cały tył ? I jakie są to koszta z robocizną ?
Proszę o pomoc.
Maniek0905
Nowicjusz

Auto: Nie mam

10 Lis 2013, 00:14

Nowa sprężyna może mieć trochę inne właściwości od starej bo nie będzie tak zużyta i może np. auto krzyw stać lub potem ściągać. Dlatego sprężyny powinno się wymieniać parami tak jak amorki.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

15 Lis 2013, 10:10

Dokładnie jak pisze Admin,jeżeli już wymieniamy sprężyny czy amorki to razem cały komplet. Nigdy nie rozumiałem właścicieli samochodów,którzy wymieniali te elementy pojedynczo,osobno.
SklepMartec
Początkujący

Auto: Audi a3
Silnik: 1.9 140KM
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Black Label GT
    Lexus LC Black Label GT nie jest co prawda dziełem producenta, ale i tak zasługuje na wyróżnienie. Na SEMA 2017 z okazji 20. rocznicy swojego istnienia samochód w takiej wersji zaprezentował japoński tuner Artisan ...
    Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...