Lanserskie auto dla mlodego kierowcy ;)

21 Lut 2011, 18:42

Gdzie tam tragedia odrazu.. klasyczne i kultowe szweckie linie xD :mrgreen:

Ale silnik swietny :wink:
Ekologia to bzdura!
<Alfaholic>
MUCHAV8
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Świdnica
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Alfa Romeo 156 1,9 JTD 115 KM

21 Lut 2011, 19:10

Co do E36 i gwiazdek - to nie patrz na to. NCAP to ładna marketingowa formacja, w której punkty często są za czujniczki i inne pierdoły, a forma crashtestu ma mało wspólnego z realnym wypadkiem na drodze. Auta projektowane w latach 80 (w tym E36) nie były projektowane pod NCAP, więc ich wyniki w tych zestawieniach są jakie są. Uwierz mi, że na drodze wygląda to dużo lepiej, widziłem już masę doszczętnie rozbitych E36, z których pasażerowie wychodzili niemal bez szwanku. Lepiej zobacz jakie to auto uzyskiwało noty w testach USA, które dość krytycznie podchodzą do kwestii bezpieczeństwa. :wink:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

21 Lut 2011, 19:12

na drodze najlepiej wypada duże auto na ramie z dużym klocem jako silnik z przodu, oczywiście mówimy o bezpieczeństwie osób podróżujących tym autem, bo dla reszty to mało bezpieczne,
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

21 Lut 2011, 19:18

sebalzk napisał(a):Od razu zakładasz wypadek%) nie wiem, ale ja w ogóle nie brałem pod uwagę tego - może to i błąd, chcesz bezpiecznie to kupuj Volvo s40/v40

poza tym, ze bede jezdzil nim po miescie, bede tez korzystal na trasach (bardzo duzo przypuszczam) bo czesto przemieszczam sie na trasie Olsztyn-Warszawa, a to troche kilometrow jest, a drogi na warmi i mazurach sa strasznie niebezpieczne, waskie, pelne ostrych zakretow i mozna latwo spotkac wariatow w stuningowanych civicach. Znam Volvo s40 - jak spojrzec pod pewnym katem, to moze byc to fajne auto, ale ono na pewno jest takie bezpieczne? W euro ncap kabina kierowcy byla mocno naruszona... pamietam, ze Vienio (raper) takim jezdzi...
Porsche_lover
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

21 Lut 2011, 19:52

Jak Ci się podobają rasowe cabrio to może warto zainteresować się Fiatem Barchettą?
technicznie to Punto I HGT więc części jest masa w dobrych cenach a samochód piękny i na pewno pozytywnie się wyróżnia na drodze. Jednak wątpię by było bezpiecznym samochodem.
przykładowy link:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .
Co do bezpieczeństwa to euro-ncap dość dobrze realia podczas wypadku więc warto zwracać uwagę na wyniki tych testów.
Tak z życia wzięte, znajomi rodziców mieli wypadek dobrych parę lat temu, mieli o ile dobrze pamiętam Clio a wjechało w nich BMW jakieś właśnie stare e30 albo e36 skończyło się to tak, że oni pobyli przez jakiś czas w szpitalu a młodzieniec z BMW niestety nie przeżył.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Lut 2011, 20:08

Ale gwałtowna zmiana tematu :mrgreen:

Zaczelismy ze sportowymi coupe i Crown Victorią, a kończymy z szweckimi kombii i testami zderzeniowymi :???:

Troche niezdecydowany jestes Porsche_lover :wink:

[ Dodano: 21 Luty 2011, 20:09 ]
Jasiek90 masz jakies doświadczenia z Barchetta?
Bo zastanawiam sie nad jej kupnem :mrgreen:
Ekologia to bzdura!
<Alfaholic>
MUCHAV8
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

21 Lut 2011, 20:10

Jasiek90 napisał(a):Jak Ci się podobają rasowe cabrio to może warto zainteresować się Fiatem Barchettą?
technicznie to Punto I HGT więc części jest masa w dobrych cenach a samochód piękny i na pewno pozytywnie się wyróżnia na drodze. Jednak wątpię by było bezpiecznym samochodem.
przykładowy link:
Co do bezpieczeństwa to euro-ncap dość dobrze realia podczas wypadku więc warto zwracać uwagę na wyniki tych testów.
Tak z życia wzięte, znajomi rodziców mieli wypadek dobrych parę lat temu, mieli o ile dobrze pamiętam Clio a wjechało w nich BMW jakieś właśnie stare e30 albo e36 skończyło się to tak, że oni pobyli przez jakiś czas w szpitalu a młodzieniec z BMW niestety nie przeżył.

Wypadek wypadkowi nierówny. Przykład też dziwny, nie wiadomo w jakim stanie były te E30/E36, czy miał zapięte pasy itd. Ncap zderza się z przeszkodą nieodkształcalną, rzadko kiedy mamy taki wypadek na drodze.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

21 Lut 2011, 20:21

Możliwe, to było z 5-7 lat temu więc słabo pamiętam szczegóły.
Aczkolwiek prawda jest taka, że w tej cenie nie ma co się spodziewać 5* itp. niestety.
Raz tylko miałem okazję ją prowadzić :sad: od tamtej pory choruję na ten samochód, co prawda samo prowadzenie nie powala(ale jakiś szczególnych powodów do narzekań nie daje) ale klimat jazdy tym autem jest niesamowity :smile: szczególnie w lecie, ten samochód nie zachęca do szybkiej i agresywnej jazdy mimo, że silnik jest żwawy lecz do powolnego cruisingu gdzie można delektować się widokami i wzrokiem przechodniów :smile: poza tym jest piękny w szczegółach, zwróć uwagę na sposób otwierania drzwi lub bagażnika :smile: małe rzeczy a cieszą.
Jeśli miałbym kupować niebanalny samochód za te pieniądze to na 99% byłaby to Barchetta.
A wizualnie moim zdaniem prezentuje się lepiej niż SLK i Z3 :smile:
Jasiek90
Stały forumowicz

Rok produkcji: 2000

21 Lut 2011, 20:27

Ja szaleje za Alfa GTV Spider a Barchetta jest jedynym roadsterem w tej cenie, który charakterem troche ją przypomina. Fajne autko.
Ekologia to bzdura!
<Alfaholic>
MUCHAV8
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lut 2011, 20:28

jiGsaw napisał(a):
Jasiek90 napisał(a):Jak Ci się podobają rasowe cabrio to może warto zainteresować się Fiatem Barchettą?
przykładowy link:

Wypadek wypadkowi nierówny. Przykład też dziwny, nie wiadomo w jakim stanie były te E30/E36, czy miał zapięte pasy itd. Ncap zderza się z przeszkodą nieodkształcalną, rzadko kiedy mamy taki wypadek na drodze.

O barchettcie myslalem kiedys, ale one sa bardziej awaryjne, od alfy, wiec z dwojga wybralbym jednak alfe (moim zdaniem ladniejsza, barchetta strasznie kobieca, a alfa gtv, lub ew. spider wyglada troche jak ferrari) i to prawda - jestem niezdecydowany, bo przy takim budzecie trudno sie zdecydowac... wiem, ze musze z czegos zrezygnowac na rzecz czegos bardziej przydatnego, wiec probuje znalezc auto z najmniejsza iloscia wyrzeczen. Wzialbym BMW e36, ale na nasze waskie drozki sie boje... raz jechalem fura na trasie i tak sobie myslalem, ze wystarczy lekkie przekrecenie kierownicy i smierc na miejscu... - i taka prawda... na bezpieczenstwie mi zalezy, wazny jest dla mnie tez wyglad albo klimat i w miare zrywny niech bedzie. A co do ncap, to seicento mial podobna ilosc punktow do e36, ale przy zderzeniu e36 vs srejczento zdecydowanie wolalbym siedziec w e36... poza tym co z tego, ze bede jezdzil przepisowo, skoro wyjedzie pijany kierowca i we mnie pizdnie z przeciwnej strony? Na prostej luz, ale jak skrecam i widze te tiry, to az drgawki mam... moze jestem niedoswiadczony (zdalem na prawko w 2011), ale jednak wolalbym sie zabezpieczyc.
Ostatnio edytowany przez Porsche_lover, 21 Lut 2011, 20:31, edytowano w sumie 1 raz
Porsche_lover
Nowicjusz

21 Lut 2011, 20:29

Barchetta mmm..... cudeńko :D

A wracając do tematu to może Ford Cougar :D nie mailem styczności i nie wiem jak z awaryjnością ale autko wygląda przyjemnie :D
Shark94
Nowicjusz

Miejscowość: Drezdenko

21 Lut 2011, 20:39

chcesz bezpiecznie to kupuj Volvo s40/v40

A po co powielać takie stereotypy że Volvo takie bezpieczne?
Owszem jest w czołówce ale od wielu konkurentów wcale się nie wyróżnia pod wzgladem bezpieczeństwa.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

21 Lut 2011, 21:31

fiko7 napisał(a):

Owszem jest w czołówce ale od wielu konkurentów wcale się nie wyróżnia pod wzgladem bezpieczeństwa.

zobaczcie sobie to:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

100km/h volvo s40...
Porsche_lover
Nowicjusz

21 Lut 2011, 21:34

fiko7 napisał(a):

Skoro jest w czołówce to znaczy, żę jednak się trochę wyróżnia od innych. Poza tym Volvo do czasu C30 nie robiło jakoś dużo hatchbacków ani żadnych maluchów tylko duże solidne samochody, sedany, kombi i SUVy i sam fakt, że siedzi się w takim aucie daje poczucie bezpieczeństwa. Są stereotypy, które czasem z czegoś wynikają .

Oo dokładnie ten sam filmik mi do głowy przyszedł co wysłał Posrche.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2012

21 Lut 2011, 21:41

Ale co to ma do tematu Euro Ncap? przy takim czymś w większości aut wyjdziesz żywy.
Aczkolwiek 4* S40/V40 nie wzieły się z niczego.
Z tym, że o ile kiedyś Volvo pozytywnie wyróżniało się pod względem bezpieczeństwa wespół z MB tak od jakiegoś czasu konkurencja dogoniła ich pod tym względem(na szczęście dla użytkowników innych marek).
Polecam jeszcze coś takiego: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] link przykładowy.

jego zderzenie przy 55km/h w nieruchomą przeszkodę.
A tu:

masz porównanie z konkurencją.
Jasiek90
Stały forumowicz