Leasing czy wynajem długoterminowy samochodu

04 Lip 2022, 12:35

No dobra, ale jeśli chodzi konkretnie o koszty wynajmu oraz leasingu to co jest tańsze?
tomczak78
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 04 04 1986
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004
0

04 Lip 2022, 14:32

Procedura finansowania jest inna zatem leasing z reguły będzie tańszy przy założeniu że odkupujesz samochód. Przez okres finansowania leasingu musisz spłacić wartość auta plus marża. Po okresie leasingu na 4 lata pozostajesz z majątkiem wartym 60 - 70 % auta nowego którego w myśl przepisów nie możesz sprzedać jeszcze przez 2 lata (znaczy możesz ale ładnie zabulisz). zatem leasing jak najbardziej ale przy założeniu eksploatacji przez 6 lat.
wynajem polega na tym iż w założeniu auto nie jest i nie będzie twoje nigdy. masz prawo jego wykupu ale za cenę rynkową w momencie sprzedaży. Pokrywasz we wpłacie własnej oraz ratach miesięcznych wyłącznie utratę wartości pomiędzy autem nowym a używanym przy zwrocie oraz koszty ubezpieczenia, serwisu itp. Zatem ostatnia rata (której nie musisz ponosić tylko oddajesz auto) to nie 20% jak w leasingu a 50 a nawet 70% wartości auta nowego (przy niskich przebiegach i typowej specyfikacji). Stąd miesięczna rata będzie niższa.
Stąd przy takich samych warunkach brzegowych i eksploatacji przez minimum 6 lat leasing prawdopodobnie będzie tańszy gdyż przy tak skalkulowanym wynajmie ostatnia rata (znaczy wartość pojazdu po sześciu latach eksploatacji) to jest maks 30%, a zatem rata miesięczna wcale nie będzie niższa niż przy wynajmie na 3 lata.
Ale to okres planowanej eksploatacji oraz założenie o odkupie auta po okresie finansowania powoduje iż leasing jest bardziej sumarycznie korzystny (gdyż kosztuje cie 70 % auta nowego - 110% leasing - 40 % ze sprzedaży). Natomiast przy krótszym okresie wynajem może okazać się korzystniejszy
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018
0

04 Lip 2022, 14:58

Jeszcze do niedawna leasing był korzystniejszy pod katem kosztów, jakie trzeba ponosić. Jednak po wejściu nowej reformy podatkowej, znacznie korzystniejszy stał się wynajem i w wielu firmach przerzucają się z leasingu właśnie na najem aut. Ogólnie przedsiębiorcy stracili możliwość nieopodatkowanej sprzedaży samochodów wykupionych z leasingu do majątku prywatnego. Ogólnie nie straci popularności jeśli chodzi o typowe auta firmowe jak dostawczaki itp. Ale jeśli chcesz autem jeździć również w celach prywatnych to bierz najem.
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra
0

04 Lip 2022, 17:22

diddy79 napisał(a):Pokrywasz we wpłacie własnej oraz ratach miesięcznych wyłącznie utratę wartości pomiędzy autem nowym a używanym

A firmy oferujące wynajem to w większości działają charytatywnie :lol:
Cały wic polega na tym, żeby wmówić to klientowi. I przekonać go o kolosalnej utracie wartości. Wiem ile tracą na wartości 3-5 latki i nijak ma się to do oficjalnych danych, a tym bardziej do danych firm oferujących najem.
W normalnych czasach, auto traci około 10% wartości rocznie(od ceny zakupu, a nie katalogowej). Czyli 5 latek ze 100tys nalotu wart był co najmniej 60% ceny nowego, ja Lancera w takim wieku i przebiegu sprzedałem za 64%- w tydzień.
2 letniego Outlandera w zeszłym roku sprzedałem za 95% ceny zakupu. Dwuletnie używanie kosztowało mnie 5 tys utraty wartości.
Ile kosztował by mnie wynajem?
Ale to już nie były normalne czasy.
Nawiązując do obecnych czasów, całkiem możliwe, że niedługo 3 latek będzie kosztować tyle samo co kosztował w salonie i to tym bardziej przemawia za leasingiem.
W tej chwili moja wersja Dustera kosztuje 15 tys więcej niż ja "dałem"(oczywiście leasing)w salonie, automatycznie rośnie też wartość mojego Dustera. Podejrzewam, że teraz wziąłbym za niego więcej niż kosztował w salonie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
0

05 Lip 2022, 09:12

"Duże znaczenie ma również fakt ile spółka funkcjonuje. Jak długo już działa. o wiele łatwiej jest wziąć najem albo leasing na starszą spółkę z dochodami i historią. W przypadku młodszych spółek (takich które istnieją rok i nie mają dużego kapitału firmowego), trzeba liczyć się z opłatą wstepną na poziomie 5-10%. Podobnie jak osoba wcześniej polecam najem, w przypadku obecnych warunków podatkowych jest tańszy od leasingu o mniej wiecej 20%. Biorąc pod uwagę wartość auta to sporo. Wśród firm najlepszą oferte ma wspomniany master1.
tokto
Nowicjusz

0

05 Lip 2022, 10:25

Tutaj -> https://ksiegowosc.infor.pl/obrot-gospodarczy/finanse-i-inwestycje/5438510,Leasing-czy-wynajem-samochodu-w-2022-roku.html aktualne dane wynajmu i leasingu. Jest nawet porównanie w przypadku 3 samochodów.
Informacji o wynajmie długoterminowym czy leasingu w 2022 roku ( bo rok ma tutaj wielkie znaczenie ) jest w necie pełno.
Wynajem różni się od leasingu przede wszystkim wygodą - wszystkie opłaty ( przegląd techniczny, ubezpieczenie itp ) są w cenie raty. Czyli koszty obsługi auta są po stronie wynajmującego. My tylko lejemy paliwo i jeździmy. Mając leasing trzeba samemu o tym pamiętać i samemu za wszystko płacić. I tu będą właśnie różnice czy dany samochód bardziej opłaca się wynająć czy wziąść w leasing. Jednakże jak nie planujemy auta wykupić, to wynajem wciąż jest wygodniejszy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia pro_cee’d GT - pierwszy szkic nowego samochodu
    Koncern Kia Motors opublikował wczoraj pierwszy szkic nowego samochodu o wyraźnie sportowym zacięciu - modelu pro_cee’d GT . Producent nie zdradza jeszcze wielu szczegółów dotyczących nowego modelu jednak ...

06 Lip 2022, 05:50

MotoAlbercik napisał(a):Tutaj aktualne dane wynajmu i leasingu. Jest nawet porównanie w przypadku 3 samochodów.

Ale to są materiały carsmile, więc z rzetelnością mają tyle wspólnego co ja z baletem :lol:
Wyżej przedstawiłem swoje rzeczywiste przypadki, a Ty opierasz się na materiałach promocyjnych.
Wystarczy sprawdzić ile takie firmy liczą utraty wartości auta i porównać z moimi, czy własnymi doświadczeniami, by wiedzieć, że cały ten wynajem to dojenie klienta.
Wszędzie podają utratę wartości około 50% za 3 lata.
Znajdziesz na rynku auta w takiej cenie :?: :?: :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

06 Lip 2022, 09:25

yeti65 napisał(a):Ale to są materiały carsmile, więc z rzetelnością mają tyle wspólnego co ja z baletem :lol:
Wyżej przedstawiłem swoje rzeczywiste przypadki, a Ty opierasz się na materiałach promocyjnych.

Ok, to teraz prawdziwe fakty, potwierdzone telefonem do firmy ( nie podaję żeby nie było, że reklama ). Żadna ściema, żadnych kruczków, taka podpisywana jest umowa.Do tego, zarówno przy leasingu jak i wynajmie, można się dogadać na miejscu i ewentualnie coś tam dołożą jakieś gadżety ( podejrzewam, że można negocjować podobnie jak kupujemy nowe auto w salonie ) Wybór padł na Peugeota 3008, bo nim się obecnie interesuję.
Peugeot 3008 1.5 BlueHDi, Active Pack, 1.5, 130 KM, 2022 rok ( nówka ), cena 162.300 PLN-ów
Leasing 36 m-cy, wpłata własna 10% ( 16.230 PLN-ów ), wykup 10%. Rata - 3.601 PLN-ów ( netto ). W tym sam opłacasz ubezpieczenie, sam kupujesz opony zimowe/letnie/całoroczne, sam robisz OBT itp.
Wynajem firma na 36 m-cy, limit roczny km - 20.000 km, wkład własny 13.000 PLN-ów. Rata 2.200 PLN-ów ( netto ). Jak dobierzesz sobie opony letnie/zimowe, to rata wynosi 2.248 PLN-ów, a jak do tego jeszcze dobierzesz ubezpieczenie ( OC,AC, NNW, Assistance z samochodem zastępczym w razie awarii ), to rata wynosi 2.683 PLN-y.
Wynajem osoba prywatna te same warunki, rata ze wszystkim ( opony, ubezpieczenie ) 3.300 PLN-ów ( cena brutto ).
Pamiętaj, że pod uwagę bierzemy opcję, że nie mamy w zamiarze wykupować tego auta.
No i jeszcze weźmy Forda Focus-a, bo tym też się interesowałem do niedawna.
1.0 EcoBoost Titanum, 125KM, cena 110.950 PLN-ów. Warunkim leasingu i wykupu identyczne jak poprzednio, przy czym przy leasingu mamy 3% rabatu, więc cena auta to 107.500 PLN-ów.
Leasing rata 2.385 PLN-ów ( cena netto )
Wynajem firma przy wkładzie własnym 9.000 zł ( więcej sie nie da przy tej konfiguracji co wyżej ), rata 1.484 PLN-y ( ceny netto ), z oponami 1.532 PLN-y, do tego jakby dobrać ubezpieczenie to wychodzi 1.830 PLN-ów.
Wynajem na osobę prywatną to rata wychodzi 1.825 PLN-ów, z oponami 1.884 PLN-y i z ubezpieczeniem 2.251 PLN-ów. Cena brutto.
Samochody jak pisałem te same wersje silnikowe, wyposażeniowe, modelowe.
Przy wynajmie jest jeden ważny minus - trzeba określić ilość km do przejechania w ciągu roku, bo od tego zależy cena. Ja wziąłem 20 tyś km, bo więcej w ciągu roku nie robię.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

06 Lip 2022, 12:34

Ale właśnie na tym polega różnica. po 36 miesiącach w leasingu płacisz 10% (16 tys) i bierzesz samochód warty 80 - 90 tysiecy (w przypadku perzota). sprzedać nie specjalnie możesz bo zapłacisz podatek ale możesz używać "bezkosztowo" przez kolejne trzy lata i sprzedać za 40 (jak znalazł na nowy wkład własny). w wynajmie po 36 miesiącach oddajesz kluczyki i do widzenia. oferta na samochód powyżej. Wiec to nie jest to samo. Jeżeli ujednolicimy warunki brzegowe leasing będzie korzystniejszy ale tylko w przypadku dłuższego okresu korzystania - 6 lat gdyż w takim wypadku zarówno w leasingu jak i wynajmie spłacimy praktycznie cała wartość auta
diddy79
Zaawansowany

0

06 Lip 2022, 16:58

Czyli wynajem kosztuje 92tys (bez opon i ubezpieczenia). Spłacasz 57% wartości auta-niezły wałek :lol:
To przy leasingu z wykupem- (bo kto nie wykupi 3latka za 10%?).
sprzedasz tego peugeota co najmniej za 120tys -3 latek z 60 tys km przebiegu to przecież prawie nówka. TERAZ. A za 3 lata możliwe, że weźmiesz i 150 tys. Inflacja ma to do siebie, że kasa traci wartość a materialne rzeczy nie. Co do podatków, to nie jest to takie straszne, pod warunkiem, że kasę ze sprzedaży wkładasz w zakup kolejnego auta.
edit: koszt ubezpieczenia to 5200 rocznie, tanie jak barszcz :lol:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

06 Lip 2022, 22:52

120 to przesadziłeś. Za 3 letniego talismana zapłaciłem 80. Znaczy bank zapłacił bo to leasing na 5 lat. 28000 netto wpłaty własnej rata 450 netto wykup 10000 netto. Nie zmienia to faktu że 80 90 za perzota przytuli. A samochody drożeją i to fakt
diddy79
Zaawansowany

0

07 Lip 2022, 04:46

diddy79 napisał(a):Wczoraj, 22:52
Cytuj diddy79
120 to przesadziłeś. Za 3 letniego talismana zapłaciłem 80.

To sobie sprawdź ile ten Twój talisman kosztował 3 lata temu jako nowy :mrgreen: Pewnie coś koło stówki(po rabacie). Za 5 lat to może nie, ale gdybyś miał leasing na 3 lata to całkiem możliwe, że ktoś znowu zapłacił by za niego 80 tys :lol:
https://spidersweb.pl/autoblog/nowe-samochody-ceny-2022
-talismana akurat tu nie ma, ale trend jest aż nadto widoczny.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

07 Lip 2022, 12:03

Panowie - autor tematu napisał wyraźnie, że nie jest zainteresowany wykupem auta. Więc wasza dyskusja nie ma najmniejszego sensu. Dla autora tematu nie jest istotne ile auto traci na wartości, ile kosztuje nowe, używane itd itd.
Myślę, że temat został wyczerpany, a autor tematu wie co chciał wiedzieć.
Temat zamykam. Gdyby autor chciał coś dodać w temacie lub prowadzić dyskusję dalej, to proszę o kontakt na priv, temat zostanie wtedy odblokowany.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0