yeti65 napisał(a):Ale to są materiały carsmile, więc z rzetelnością mają tyle wspólnego co ja z baletem
Wyżej przedstawiłem swoje rzeczywiste przypadki, a Ty opierasz się na materiałach promocyjnych.
Ok, to teraz prawdziwe fakty, potwierdzone telefonem do firmy ( nie podaję żeby nie było, że reklama ). Żadna ściema, żadnych kruczków, taka podpisywana jest umowa.Do tego, zarówno przy leasingu jak i wynajmie, można się dogadać na miejscu i ewentualnie coś tam dołożą jakieś gadżety ( podejrzewam, że można negocjować podobnie jak kupujemy nowe auto w salonie ) Wybór padł na Peugeota 3008, bo nim się obecnie interesuję.
Peugeot 3008 1.5 BlueHDi, Active Pack, 1.5, 130 KM, 2022 rok ( nówka ), cena 162.300 PLN-ów
Leasing 36 m-cy, wpłata własna 10% ( 16.230 PLN-ów ), wykup 10%. Rata - 3.601 PLN-ów ( netto ). W tym sam opłacasz ubezpieczenie, sam kupujesz opony zimowe/letnie/całoroczne, sam robisz OBT itp.
Wynajem firma na 36 m-cy, limit roczny km - 20.000 km, wkład własny 13.000 PLN-ów. Rata 2.200 PLN-ów ( netto ). Jak dobierzesz sobie opony letnie/zimowe, to rata wynosi 2.248 PLN-ów, a jak do tego jeszcze dobierzesz ubezpieczenie ( OC,AC, NNW, Assistance z samochodem zastępczym w razie awarii ), to rata wynosi 2.683 PLN-y.
Wynajem osoba prywatna te same warunki, rata ze wszystkim ( opony, ubezpieczenie ) 3.300 PLN-ów ( cena brutto ).
Pamiętaj, że pod uwagę bierzemy opcję, że nie mamy w zamiarze wykupować tego auta.
No i jeszcze weźmy Forda Focus-a, bo tym też się interesowałem do niedawna.
1.0 EcoBoost Titanum, 125KM, cena 110.950 PLN-ów. Warunkim leasingu i wykupu identyczne jak poprzednio, przy czym przy leasingu mamy 3% rabatu, więc cena auta to 107.500 PLN-ów.
Leasing rata 2.385 PLN-ów ( cena netto )
Wynajem firma przy wkładzie własnym 9.000 zł ( więcej sie nie da przy tej konfiguracji co wyżej ), rata 1.484 PLN-y ( ceny netto ), z oponami 1.532 PLN-y, do tego jakby dobrać ubezpieczenie to wychodzi 1.830 PLN-ów.
Wynajem na osobę prywatną to rata wychodzi 1.825 PLN-ów, z oponami 1.884 PLN-y i z ubezpieczeniem 2.251 PLN-ów. Cena brutto.
Samochody jak pisałem te same wersje silnikowe, wyposażeniowe, modelowe.
Przy wynajmie jest jeden ważny minus - trzeba określić ilość km do przejechania w ciągu roku, bo od tego zależy cena. Ja wziąłem 20 tyś km, bo więcej w ciągu roku nie robię.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...