Lekkie ostrzeżenie dla szukających samochodu.

21 Maj 2010, 06:17

W najbliższym czasie pojawią się na rynku do sprzedaży auta,które dziś na południu Polski mogą byc "zalane".
Jest to zjawisko nieuchronne więc "topielce" pojawią się już w przyszłym tygodniu,jak tylko wyschną i zostaną przygotowane do sprzedaży...
Druga partia (auta nie najtańsze) pojawi się za jakiś czas,gdy tylko właściciele zrealizują ubezpieczenie z AC...
Uczulam na tym punkcie kupujących,by zwracali uwagę czy auto nie jest z zalanej teraz gminy. Dodatkowo zalecam ostrożnośc przy kupowaniu auta nie z zalanej gminy ale za to od włąścicela,który był nim 1-2 miesiące,bo istnieje prawdopodobieństwo rodzinnej odsprzedaży "topielca" ,żeby zatrzec ślad po jego wcześniejszym rejestrowaniu w zalanej gminie lub mieście.
:roll:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

22 Maj 2010, 13:34

Ciekaw jestem jakie wady mogą posiadać topielce. Rdza? Jak z silnikiem?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Maj 2010, 13:52

Dishman napisał(a):Ciekaw jestem jakie wady mogą posiadać topielce. Rdza? Jak z silnikiem?

zacznie sie gromadzic wilgoc wiec korozja jest prawdopodobna
gorzej z elektryka, auta sa teraz takie delikatne
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

22 Maj 2010, 14:16

Miałem okazję kilka takich samochodów oglądać podczas napraw i powiem tak:
Łożyska wszystkie jakie były we wodzie się zatrą - to kwestia kilku tygodni/kilometrów.
Zamoczony rozrusznik się rozleci również - wszędzie tam może się wydawać że nie było źle ale jak tylko było we wodzie to jest pełno mułu, błota i to co woda niosła ze sobą np piasek.
Widziałem na własne oczy jak mechanik otworzył skrzynię biegów golfa IV i wylał z niej ze dwie litry wody i taką "papkę" z oleju. Oczywiście łożyska w skrzyni do wymiany.
O korozji nie wspominam.
Więc radzę omijać takich topielców bo niebawem trzeba będzie w niego sporo włożyć.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

23 Maj 2010, 12:10

unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

23 Maj 2010, 17:01

Dishman napisał(a):Ciekaw jestem jakie wady mogą posiadać topielce. Rdza? Jak z silnikiem?

Rdza wszędzie gdzie tylko możliwe, elektronika, syf w silniku, smród po miesiącu. Ogólnie samochód zalany powyżej silnika to już złom o wyglądzie normalnego samochodu. Pojeździ z miesiąc-dwa i koniec. Albo wydasz majątek na naprawy.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP 4 porad jak ograniczyć wydatki motoryzacyjne
    Koronawirus niesie za sobą konsekwencje gospodarcze i finansowe, także dla naszych portfeli. Najszybszym sposobem na przywrócenie równowagi w domowym budżecie są cięcia bieżących wydatków, np. tych związanych ...
    Finał NIGHT POWER 2013 GP w Płocku / relacja
    Ostatnia runda tegorocznego NIGHT POWER Grand Prix zakończona. W Płocku zmierzyło się około 70 zawodników. W całym cyklu na starcie stanęło ponad 200 zawodników. Już wiemy kto jest najlepszy. Zwycięzcą całego ...