Lekko używane do 170tyś.

12 Lut 2015, 16:07

Witam,
zbliża się czas zmiany samochodu tak więc kieruje do was pytanie. Jakie auto kupić ? Mój budżet to 170 tyś ( Max. 2013 rok i 50,000 przebiegu ). Mam również możliwośc zakupu nowego Passata z rabatem 17% tak więc skonfigurowałem sobie takiego za 203 tysiące z silnikiem 2,0 BiTD. Będę wdzięczny za każdą pomocną odpowiedź.
- Nie chciałbym by auto na trasie paliło więcej niż 11-12 litrów
- Interesują mnie silniki powyżej 200 koni mechanicznych i przyspieszeniem poniżej 7,5s/100kmh ( w SUV-ie poniżej 8s )
- Może być liftback, limuzyna, sedan, suv. Nie chcę hatchbacka i kombi. Auto ma służyć również rodzinnie.
- Moje typy? Jeep Grand Cherokee, Nowy Passat, Nowa Skoda Superb, Audi A6 ( tylko silniki 2.0 tfsi i wyżej, nie kręci mnie 2.0 tdi 177km itp. ), Mercedes E-klasse itp.
- Mile widziany napęd 4x4 i na tył.

Pozdrawiam
figst
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 04 1981
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Skoda Superb
Silnik: 1.8 tsi 160km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

12 Lut 2015, 18:28

figst napisał(a):Mam również możliwośc zakupu nowego Passata z rabatem 17% tak więc skonfigurowałem sobie takiego za 203 tysiące z silnikiem 2,0 BiTD

Takie przebiegi co robisz i wysilony silnik to zapewne więcej będzie stał w warsztacie. Nie wróżę temu silnikowi trwałości.
No i serio... 200tys. wydać na Passata albo Superba to śmiech na sali :lol: . Za tyle kupisz coś nowego premium jak BMW serii 3, Lexus IS300h czy nowy mercedes klasy C.

Kup coś normalnego lekko używanego jak w temacie czyli BMW serii 5, wspomnianego Mercedesa E czy Lexusa GS. Audi ma takie sobie silniki pod względem trwałości i nie zaufałbym tej technologii na takie przebiegi.
Moj faworyt to Lexus, bo ta marka jako jedna z nielicznych dzisiaj trzyma jakość pod względem mechanicznym :ok:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

12 Lut 2015, 18:55

dzida napisał(a):Moj faworyt to Lexus, bo ta marka jako jedna z nielicznych dzisiaj trzyma jakość pod względem mechanicznym
Jeszcze do niedawnado tego grona można było zaliczyć Infiniti, jednak z tym brakiem fizycznego połączenia kierownicy z kołami to trochę się sprzedali :wink:
Tak jak napisał dzida szkoda kasy na Passacika i Skodę. Popieram również typy przedmówcy.
Skoro może być SUV to może Volvo XC60 T6 lub RR Evoque?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

12 Lut 2015, 18:56

Lexus GS 450h bardzo wpadł mi w oko ale ciężko znaleźć wersję europejską do 170tyś :( Wersja amerykańska w grę nie wchodzi bo mam z nimi złe doświadczenia. Autko nie musi być super trwałe bo jest służbowe. Pojeżdże nim przez 4 lata i zmieniam ( 250 tyś kilometrów bo autostradach ). Poszukam jeszcze tego GS'a.
figst
Nowicjusz

12 Lut 2015, 18:58

poleciłbym mniejszą hybrydę GSa ale ma słabsze osiągi no i hybryda ma sens głównie w mieście, a nie na autostradzie
BMW i Mercedesa wybrałbym z dieslem, bo Lexus ich nie posiada, a ten silnik sprawdzi się na takie duże przebiegi i się sprzeda, bo polacy zabijają się o duże limuzyny z dieslami
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Lut 2015, 19:06

O ja Passat za 203 tysiące? :o Śmiech na sali, to dalej VW kojarzony z Golfem III. Do tego ten silnik który będzie kolejnym niewypałem zapewne
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Juke Fun Edition - seria limitowana
    Nissan wprowadził do oferty nową edycję specjalną miejskiego crossovera Juke, stworzoną dla tych, którzy wyrazić swoją osobowość poprzez wyjątkową, oryginalną stylizację nadwozia i wnętrza swojego samochodu. Juke Fun ...

12 Lut 2015, 19:13

Wolałbym unikać dieslów. Silnik ma być cichy i dynamiczny. Jak już wspomniałem samochód nie będzie mój tylko służbowy, więc to czy się sprzeda czy nie mnie nie interesuje :P Do tej pory mam Superb 1,8 tsi 160KM i do tej pory bezawaryjnie przejechał 215 tysięcy kilometrów. Jedyna jego wada to wszechobecna nuda. Obawiam się, że to samo będzie w Volvo a Evoque może być za mały ale silnik 2.0 240KM to ciekawa propozycja.

Co powiedzielibyście na VW Touarega z silnikiem 3.0 TDI 245KM?
Miałem już starszą wersję rocznik 2009 z silnikiem 3,6 FSI i pomimo sporego spalania bardzo dobrze wspominam to autko.
figst
Nowicjusz

12 Lut 2015, 19:21

figst napisał(a):Superb 1,8 tsi 160KM i do tej pory bezawaryjnie przejechał 215 tysięcy kilometrów

to niezły wynik :o przedwczoraj u nas w firmie poszedł prawie nowy Superb w wersji Scout na serwis, bo siadł mu tylny dyferencjał. :D A wczoraj jeździłem dyrektorskim Accordem VIII z dieslem 2,2 w full opcji z przebiegiem 400tys. km i chodził bez zarzutu nie licząc czasem nie otwierającej się klapy bagażnika

figst napisał(a):VW Touarega z silnikiem 3.0 TDI 245KM

wujek znajomego miał Q7 z tym silnikiem i żarł olej 1l/1000km (trasa do Niemiec kończyła się dolewką) i wybuchła mu skrzynia biegów :D Klął na dziada tylko i go sprzedał :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika