Leon 1.6 AKL - Przepustnica wariuje

15 Wrz 2012, 14:18

Witam.

Mam problem z przepustnicą otóż przepustnica została wyczyszczona, adaptacja zrobiona vag-com. I było wszystko w porządku.
Po jakimś miesiącu znów pojawił się problem z przepustnicą. Falują obroty i gaśnie slinik obroty spadają do zera.
Błędy jakie wyświetla vag-com to : 282 Regulator położenia przepustnicy-V60 zablokowany lub brak napięcia .
Przy próbie adaptacji wywala błąd że nie można przywrócić nastawów podstawowych (nie adaptuj się). I zauważyłem że spadły napięcia które są widoczne w vag-com pierwsze pokazuje około 4.21v a drugie 1.20 a powinno około 3.20. Teraz pytanie w czym tkwi problem?? Raz tak już miałem i samochód postał na słońcu jakby się wysuszył po deszczu i napicia powróciły. Myślę że może gdzieś zwarcie się robi albo to dziwny zbieg okoliczności z tym deszczem. Zaglądałem do komputera sprawdzałem złącze komputera wygląda idealnie. Nie wiem czy może przewód się gdzieś przetarł. Ma ktoś jakąś koncepcje gdzie jeszcze szukać przyczyny albo może ktoś miał podobną sytuacje.

Auto to Seat Leon 2000r. Silnik 1.6 SR oznaczenie AKL (sterownik SIMOS).

Z góry dzięki za pomoc.
marians2
Obserwowany

Auto: Leon 1M
Silnik: 1.6 AKL
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akcesoria zimowe – wyposaż swoje auto!
    Mróz potrafi naprawdę narobić sporo szkód, jeżeli chodzi o wygodę i komfort jazdy zimą. Na pewno nieraz musiałeś rano wstawać wcześniej tylko po to, by odpowiednio przygotować Twoje auto do jazdy. Na szczęście ...