Mazda 626 mk5 Szarpanie samochodem na niskich obrotach LPG

15 Wrz 2012, 11:44

Witam wszystkich na forum. Mam problem z moja mazda 626 mk5 1.8 z 1998r, a mianowicie kupiłem ja jakieś 2 miesiące temu i zauważyłem ze na biegu jałowym falują troszkę obroty , stoją na granicy 550 - 650 obrotów na min. Z tego co wiem to jest za mało, i podczas ruszania potrafi mi spaść do 100 i zgasnąć. Występuje równierz coś takiego ze jak ruszam z jedynki, wrzucę na dwójkę i dodam mocno gas to szarpie autem strasznie i w miarę wzrostu obrotów przestaje szarpać, minimum obroty to ponad 2 tys, i tak na każdym biegu i przez to muszę dłużej trzymać sprzęgło. tak samo zachowuje się na benzynie i na gazie tylko ze na benzynie falowanie obrotów jest większe. Kiedyś miałem podobnie w bmw e36 w benzynie z tym ze dużo mi paliła wtedy bo aż 20 litrów i tak samo szarpało i okazało się ze wina leżała po stronie sondy lambda i tu moje pytanie czy ktoś z was może orientować się gdzie szukać przyczyny ?

Z góry dziękuję za pomoc.
brudeki1
Nowicjusz

Miejscowość: tczew

16 Wrz 2012, 09:35

To są tak solidne silniki,że w pierwszej kolejności sprawdza się przewody zapłonowe,od tego należy zacząć,sonda lambda natomiast?Czemu w tym wypadku nie może też dawać popalić?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kupuję samochód - gdzie rozglądać się za autami?
    Zastanawiasz się nad zakupem samochodu? Na pewno jest to dość stresująca chwila, patrząc szczególnie na fakt, iż nowości nie brakuje. Im więcej posiadamy pieniędzy, tym większy zakres możliwości mamy do wyboru. Niezależnie ...
    Test Volvo V90 2018r. D4 190KM Inscription
    Udostępniono mi, w celu przetestowania, Volvo V90 z 2018 r. Samochód ten był w bogatej wersji wyposażenia Inscription oraz posiadał kilka istotnych dodatków. Atutem był dwulitrowy, czterocylindrowy silnik diesla, ...