Mazda 626 mk5 Szarpanie samochodem na niskich obrotach LPG

15 Wrz 2012, 12:44

Witam wszystkich na forum. Mam problem z moja mazda 626 mk5 1.8 z 1998r, a mianowicie kupiłem ja jakieś 2 miesiące temu i zauważyłem ze na biegu jałowym falują troszkę obroty , stoją na granicy 550 - 650 obrotów na min. Z tego co wiem to jest za mało, i podczas ruszania potrafi mi spaść do 100 i zgasnąć. Występuje równierz coś takiego ze jak ruszam z jedynki, wrzucę na dwójkę i dodam mocno gas to szarpie autem strasznie i w miarę wzrostu obrotów przestaje szarpać, minimum obroty to ponad 2 tys, i tak na każdym biegu i przez to muszę dłużej trzymać sprzęgło. tak samo zachowuje się na benzynie i na gazie tylko ze na benzynie falowanie obrotów jest większe. Kiedyś miałem podobnie w bmw e36 w benzynie z tym ze dużo mi paliła wtedy bo aż 20 litrów i tak samo szarpało i okazało się ze wina leżała po stronie sondy lambda i tu moje pytanie czy ktoś z was może orientować się gdzie szukać przyczyny ?

Z góry dziękuję za pomoc.
brudeki1
Nowicjusz

Miejscowość: tczew

16 Wrz 2012, 10:35

To są tak solidne silniki,że w pierwszej kolejności sprawdza się przewody zapłonowe,od tego należy zacząć,sonda lambda natomiast?Czemu w tym wypadku nie może też dawać popalić?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dobry akumulator prosto z półki
    Nie zawsze to co stoi na sklepowej półce jest tym czym naprawdę powinno być. Akumulator jest na tyle specyficznym produktem, iż wraz z upływem czasu może utracić część swoich właściwości. Niestety, dość często zdarza ...