Leon czy Corolla - 1.6 MPI czy 1.6 VVT-i

13 Lut 2013, 22:54

Witajcie, szukam auta do EKONOMICZNEJ jazdy do pracy. Padło na benzynę bo boję się używanego diesla.

Kwestia Leon albo Corolla po 2005 roku

Silniki prawie tej samej mocy jeśli dobrze znalazłem mają 150NM toyota i 148NM leon oba przy 3800obr/min więc niestety wysoko.

Ponoć Leon w mieście pali nawet ponad 10 a Corolla do 9...

Na ogół jeżdżę trasy podmiejskie ale zdarza się miasto więc ekonomia ma znaczenie.

Wiem ,że silniki różnią się technologią ale nie wiem co lepsze...

Czy jest problem żeby ew. zagazować Toyote z VVT-i ?

A no i jeszcze jedno... w MPI jest chyba pasek rozrządu a w Toyocie Łańcuch ? To dość istotne w kosztach eksploatacji
infor7
Nowicjusz

14 Lut 2013, 10:38

Ten silnik 1.6MPI jest 8v i ma 102KM silnik Toyoty jest 16v ma 110KM i ma zmienne fazy rozrządu. Będzie jeździł zdecydowanie lepiej. Jednak jeżeli chodzi o koszty użytkowania to 8v będzie tańsza. Sama instalacja LPG będzie też prostsza i tańsza. Oba silniki maja rozrząd na pasku.

Jak chcesz ekonomiczne auto pomyśl nad Honda Jazz. Jest dosć przestronna jak na swoj gabaryt silniki 1.2 lub 1.4 nie trzeba gazować a tez jada.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Lut 2013, 16:57

niestety dla mnie hondy są brzydkie :P

Ja wyznaje obecnie zasadę że nie ma co małego benzyniaka typu 1.2 czy 1.4 bo wystarczy przekroczyć 100 na liczniku i robi się wir. A silnik 1.6 spali prawie tyle samo...
infor7
Nowicjusz

15 Lut 2013, 21:01

Hmm wydaje mi się że 1.6 VVt-i mają łańcuch rozrządu. Na pewno w 1.4 VVT-i jest łańcuszek.
Co do silników wydaje mi się że silnik toyoty w tym porównaniu bije konkurenta o głowę.
Dynamika, trwałość, zużycie paliwa, zmienne fazy rozrządu wszystko to przemawia za toyotką.
tomcio123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Xsara 2.0 hdi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wywiad z Adamem Małyszem - I rajdowym Mistrzem Polski
    37. miejsce w Dakarze 2012 na Mitsubishi Pajero, Puchar Polski i Mistrzostwo Polski w Mitsubishi L200 - ten sezon wydaje się niezwykle udany? Udany to mało powiedziane - jestem szczęśliwy, że wszystko nam się tak dobrze układało, ...
    Samochodem w góry na narty
    W górach jeszcze zima więc wiele osób wybiera się w tym czasie w góry, by pojeździć na nartach czy snowboardzie. Kierowcy powinni jednak odpowiednio przygotować się do takiej podróży, aby w bezpieczny ...