Kilka marek do wyboru (Daewoo,Fiat, Skoda, Seat, Mazda)

15 Lut 2013, 08:19

Witam
Zdecydowałem się na zakup swojego pierwszego samochodu. Chcę przeznaczyć na niego max 10 000. Zależy mi przede wszystkim na ekonomii. Tanie naprawy, mało awaryjny silnik oraz instalacja gazowa.

Auta nad którymi się zastanawiam to:

Daewoo Lanos - rocznik ok. 99-01, podobno niezawodne, oparte na częściach z Kadetta, w środku całkiem ładnie się prezentuje, a z zewnątrz..... trochę gorzej, ale hatchback by obleciał. Idzie kupić w okolicy 4-7tys. Oczywiście z gazem.

Mazda 323F - starszy typ silnika, również podobno nie do zajechania, prezentuje się nieźle na zewnątrz, środek trochę gorzej. Silniki 1,5 na gazie czytałem że bardzo dobrze chodzą. Rocznik ok. 97-98 w cenie 5-7 tys. Plusem jest klima która jest w większości modeli

Fiat Punto II - Rocznik ok. 2001-2003 idzie kupić do 8 tys. Łatwo dostępny, z zamontowaną instalacją gazową też jest duży procent aut, mało pali. Silnik 1,2 8v. Ocynkowany, więc mniej podatny na korozję. W środku, jak i na zewnątrz całkiem przyjemnie się prezentuje

Seat Ibiza II FL Rocznik 99-01 silnik 1.4 z instalacją gazową, lub 1,9 SDI. Cena 8500-10 000. Hiszpański temperament, niemiecka precyzja :) Tyle że rzekomo podatny na korozję.

Skoda Fabia - ok. 10-11tys., wizualnie bardzo fajny, mechanicznie również solidny, części niedrogie.

Renault Megane - 8-10tys. Mam do tego auta słabość :( ale wszyscy mi odradzają ze względu na awaryjność..

Jak Wy oceniacie te samochody? Co byście t z tego wybrali... Ciężko jest szukać auto jak interesuje mnie tyle modeli... muszę się bardziej określić czego szukam, skupić się na jednym - dwóch modelach. Prosiłbym o porady :) Nie zależy mi na mocy. Auto potrzebuję na dojazdy do pracy, na studia i co jakiś czas do rodziców (500km w dwie strony), musi mnie kosztować jak najmniej. Auto jak dla studenta, wynajmującego pokój i pracującego. Będę robił ponad 1000km miesięcznie

ps. Gdyby ktoś coś miał do zaoferowania, to szukam auta w okolicy Katowic
pawpol90
Nowicjusz

Auto: Skoda Octavia I
Silnik: 1.9TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001

15 Lut 2013, 09:33

Oparte na częściach z Kadetta jest Nexia,Lanos ma podobne części co Astra.
Ja z tej listy wybrałbym Punto,będzie najtańsze w użytkowaniu (tanie i łatwo dostępne części,silnik 1.2 spala na poziomie 7-8l pb) no i jest duża szansa na kupno tego auta od 1 lub 2właściciela.

Tutaj kilka ofert Punt
[link do oferty na Allegro wygasł] wygląda na zadbanego i to mocniejsza ale rzadko spotykana wersja.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
moim faworytem jest pierwszy :)
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Lut 2013, 14:35

fakt.. ten pierwszy wygląda najkonkretnej. TYlko kto wymyślił ten kolor....
Zastanawiam się, co to znaczy że auto było rejestrowane jako ciężarowe? z przyczepą jeździł?
pawpol90
Nowicjusz

15 Lut 2013, 14:55

Miał zamontowaną kratkę, to wystarczyło.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

15 Lut 2013, 16:52

a jakie opinie o pozostałych modelach?
pawpol90
Nowicjusz

15 Lut 2013, 19:44

Niekoniecznie,znam przypadek auta z homologacją które było wykorzystywane tylko na dojazdy do pracy czy sklepu,to auto to Almera N16 które miała moja była nauczycielka z gimnazjum.
Co do koloru to zależy co kto lubi,ja bym mógł mieć taki kolor,bym sie wyróżnial :)
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo V40 Cross Country uterenowiony hatchback
    Podczas targów motoryzacyjnych w Paryżu, na stoisku Volvo oprócz Volvo V40 R-Design, zostanie zaprezentowane całkowicie nowe Volvo V40 Cross Country. Ten crossover wyróżnia się podniesionym o 40 mm zawieszeniem ...