Lexus is200 99' - kontrolka poziomu oleju oraz hamulca

20 Lis 2010, 18:11

Serdecznie witam użytkowników forum.

Mam mały problem. Nie konsultowałem się jeszcze z żadnym mechanikiem/elektrykiem samochodowym. Wolałbym zasięgnąć najpierw sam trochę wiedzy i Waszych opinii.

Chodzi o to, że od jakiegoś czasu zapala mi się pomarańczowa kontrolka poziomu oleju (ta z falą na dole - w aucie są dwie, jedna jest czerwona). Na początku zapalała mi się bardzo rzadko dosłownie na 10s i znikała. Ale teraz zapala się co raz częściej i na znacznie dłużej. Poziom oleju w silniku i skrzyni (automat) jest ok. W silniku był wymieniany niedawno.

Dodatkowo zaczęła mi się zapalać kontrolka hamulca ręcznego. Poziom płynu hamulcowego jest także ok.

Może to czujniki wariują? :/

Wiem, że mam do wymiany korek od chłodnicy z jakimś zaworem czy coś. Ale to nie ma chyba nic do rzeczy?
michauł
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

20 Lis 2010, 21:33

michauł napisał(a):Wiem, że mam do wymiany korek od chłodnicy z jakimś zaworem czy coś. Ale to nie ma chyba nic do rzeczy?

Coś mi się wydaje ,że ma.
Brak poziomu oleju jest sygnalizowany czerwoną kontrolką a ty piszesz o pomarańczowej- czyli może być uszkodzony ten czujnik w korku od układu chłodzenia.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

26 Lis 2010, 19:16

Korek od chłodnicy wymieniony, i dalej to samo.

Może czujnik wariuje. Ale jeśli to nie on to co?
michauł
Nowicjusz

26 Lis 2010, 19:49

a poziom płynu w układzie chłodzenia się zgadza??
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

30 Lis 2010, 16:34

w chłodnicy nie ma wcale płynu :)
może poprzedni właściciele zaniedbali wymianę, a może gdzieś jest wyciek?
to już sprawdzę

samochód się normalnie nagrzewał, wentylatory pracowały też ok... no ale dobrze, że już wiadomo o co chodzi

[ Dodano: 6 Grudzień 2010, 13:55 ]
chłodnica zalana płynem, a kontrolka znów się pojawia i znika :/
Znika podczas dodania gazu, ale nie zawsze.

Czyli co, pozostaje uszkodzony czujnik albo co gorsze, pompa oleju?
michauł
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ALPINE A450
    Będąca bezpośrednim następcą modeli Alpine z okresu "niebieskiego", Alpine A450 nie musi już walczyć o zwycięstwo w klasyfikacji ogólnej wyścigu 24H Le Mans. Jej nazwa jest nawiązaniem do dorobku modeli A441, A442 ...