Lexus IS200 - automat czy manual

03 Wrz 2010, 13:28

Witam.

Mam możliwość kupienia (z dobrych rąk) zadbanego IS200 2.0 155KM w automacie.

Jestem raczej zwolennikiem skrzyni manualnych. O 4-biegowym automacie, jeśli chodzi o trwałość, opinie są bardzo dobre. Ale ponoć dynamika bardzo spada, auto jest głośniejsze przy wiekszych predkościach... Ma ktoś jakieś doświdczenia z 4-biegowymi automatami?
Niekoniecznie w Lexusie IS200.

Miałem kilka razy okazje przejechać się autami w automacie, ale nie na tyle by zadecydować czy o takie autko warto się pokusić, czy nadal szukać 6-biegowego manuala.
Na pewno automat się sprawdza w zakorkowanych miastach, gdzie manualem trzeba by co chwila wajhować. Ale ja w korkach stoje baaardzo żadko:)
wondy
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

03 Wrz 2010, 17:54

Odkąd przeczytałem,że pewnej pani automat siadł przy przebiegu ok.50 kkm(Lexus IS właśnie) i ASO umyło ręce, zwalając winę na użytkownika,nie kupiłbym Lexusa w automacie.Samochód był jeszcze na gwarancji :twisted: Koszty?!Szkoda gadać :!: Naturalnie przypadek mógł być jednostkowy,ale?! :wink: Bierz manuala.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Wrz 2010, 18:07

A to już tej Pani wina, że tak to zostawiła. Samochód na gwarancji - jest podstawa do dochodzenia swoich praw przed sądem? Jest.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

03 Wrz 2010, 18:21

Dobra zgoda,ty się sądzisz,adwokaci kasę ciągną,proces trwa latami a auto stoi jako dowód rzeczowy.Ekspertyzy,czas,rdza a potem przegrywasz, bo nie jesteś w stanie udowodnić,że to nie twoja wina.Ta pani interweniowała nawet w redakcji Auto-Świata.Podobnie jak z tymi autami Subaru teraz(sprzęgła w Dieslach),klienci są bezradni,koncern wmawia im,że to ich wina bo nie umieją jeździć :mrgreen: ,to nie takie proste :!: LEXUS na gwarancji,siada skrzynia ,która kosztuje powiedzmy 80 koła a używka 40 tyś.Trzeba się dobrze zastanowić nim się auto kupi.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

03 Wrz 2010, 18:25

Jak mówisz że za 80tys. to warto się sądzić ;) Bynajmniej ja bym tej kasy nie darował ;)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

03 Wrz 2010, 18:43

Niestety, tyle kosztują automaty do takich bryk(nowe),ta pani nie kupi już LEXUSA w automacie!Poza tym LEXUSY to wspaniałe samochody :!: Sądzić się jest warto ale trzeba wcześniej ocenić swoje szanse,ta pani była bez szans, gdyż nie była w stanie udowodnić ,że to nie jej wina :!: Takie szanse były by tylko wtedy gdyby koncern ogłosił akcję naprawczą wadliwych skrzyń,np.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodem w góry na narty
    W górach jeszcze zima więc wiele osób wybiera się w tym czasie w góry, by pojeździć na nartach czy snowboardzie. Kierowcy powinni jednak odpowiednio przygotować się do takiej podróży, aby w bezpieczny ...
    Jak hybrydy oszczędzają paliwo?
    Samochody ze spalinowo-elektrycznym napędem hybrydowym zyskują coraz większą popularność. Dzieje się tak w dużej mierze dzięki nawet o połowę mniejszemu niż w przypadku pojazdów konwencjonalnych zużyciu paliwa, a zatem ...

03 Wrz 2010, 18:51

Używany automat do is200 to koszt do 2000zł.

Każde auto może się popsuć, szczególnie jeśli trafi sie na jakiś felerny egzemplarz. Także argument, że komuś kiedyś padł automat w tym modelu nie przekreśla przecież wszystkich lexów is200. Komuś w jakimś porshe wybuchnie silnik tzn. że te auta są do kitu i lepiej nich nie kupować?

Wolałbym manual, tak jak pisałem. Ale mam możliwość zakupu auta z automatem. I własnie o ten się pytam. Mają opinie bardzo trwałych, jeśli wymienia się w nich olej na czas, chociaż niektórzy twierdzą, że w automatach tego się nie powinno robić. Nie zaszkodzi jednak moim zdaniem.
wondy
Nowicjusz

03 Wrz 2010, 18:51

Hehe, no dobra, ale to działa w dwie strony. Koncern przecież nie mógł udowodnić że to jej wina ;)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

03 Wrz 2010, 22:19

Ile takie skrzynie z reguły wytrzymują? Jakiego przebiegu należy się obawiac?
wondy
Nowicjusz

04 Wrz 2010, 10:23

Trudno to dokładnie określić ale automat zazwyczaj starcza na cały żywot samochodu.
Oczywiście jeśli jest prawidłowo serwisowany.
Automat 4 biegowy w Lex'ie to jak automat w Mercedesach W123/W124 niemal wieczny a przy tym przy ewentualnej naprawie koszty są niskie, jedne z najniższych na rynku.
Widać Pani trafił się naprawdę wyjątkowy pech.
BTW: automat za 80tys :lol: i to jeszcze 4 biegowy :lol: leże i turlam się ze śmiechu :lol: :lol: :lol:
Może pomyliło Ci się z 8 biegowym automatem w najnowszych LS i IS-F.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Wrz 2010, 15:57

Racja Jasiek :wink: ,pomyliłem sobie modele LEXUSÓW,ten to przecież przeciętniak :!: Taka skrzynia nowa będzie kosztować ok.40 koła.Jaka jest trwałość takich skrzyń do momentu pierwszych niedomagań?ok. 300 kkm,prawie zawsze pierwsze nawala elektronika a potem następstwem są awarie mechaniczne.Dlaczego ja nie kupiłbym automata?!By cieszyć się z jazdy skrzynia musi idealnie działać,potem tylko remont,automatów używanych się nie kupuje,chyba ze taka skrzynia drogo kosztuje i ktoś daje gwarancję na nią.
PhantomASA1
Forumowicz VIP