Oktan napisał(a):Pomijając, że Pasek to pudło bez krzty polotu ciekawi mnie jak to jest z tym, że 2.8 w Passacie nie jedzie. Patrząc na suche dane techniczne w tablicach ma lepsze osiągi niż taki Lex. Z drugiej strony choćby maksymalny moment ma przy stosunkowo niskich obrotach. No i samo porównanie gdy mamy dwa silniki o znacznie różniących się pojemnościach nie będzie do miarodajne. Ale może mnie ktoś oświecić o co chodzi w tym silniku i czy raczej mówiąc, że nie jedzie porównujemy go do innych jednostek V6 o podobnej pojemności.
Ogólnie jest taaak
IS200 też nie jest demonem prędkości ponieważ masa jednak go mocno trzyma tylko że ma pojemnośc 2,0 więc możemy sobie jakoś to wytłumaczyć że nie jest demonem speeda
natomiast passek ma prawie 3,0 pojemności więc spodziewamy się że jedzie jak 3,0 a tu lipa...
To samo tyczy sie spalania w obu autach jest wysokie ale wieśwagenowe V6 pali tyle co Lexus LS ważący prawie 2t.
Następna sprawa upierdliwość serwisu, silnik wieśwagena jest olejową klęską, czyli cieknie z każdej dziury, do tego ciągłe awarie cewek no i wymiana rozrządu ... ja wiem że teraz odezwą się miłośnicy tego auta ale miałem doczynienia z kilkoma V6kami passek/a4 i zawsze był ten sam temat nie mówiąc już o zawieszeniu i elektromechanice...
Silnik w is200 jest specyficzny bo ma tylko 2,0 pojemności i jest r6 ale za to jego trwałość bije na głowę dzisiejsze konstrukcje...generalnie ten samochód ma kilka bolączek takich jak zapiekające się tłoczki hamulcowe i słyszałem też o cewkach ale biorąc pod uwagę że może mówimy o przypadłości wymiany raz na 150 tyś.km. to nie ma bólu.
W PL jest kilka ISów seryjnych ścigających się na torze jeden z nich miał dołożone turbo i lpg oraz przebieg prawie 300tyś.km. a drugi miał ponad 250tyś.km... jeden z nich był mojego kolegi i auto u niego zrobiło 50tyśkm. tor/ulica i nigdy nic nie robił oprócz serwisu!!!
Oba auta są używane do dnia dzisiejszego...więc jak wytrzymują w takich warunkach tzn. że będzie gitarka
Co do tematu radia jest dobrze opisany na forum dedykowanym...
P.S
Ludzie boją sie pojemności przez wieśwagenowe benzynowe wynalazki .