Lexus is200 vs. Passat b5 po lifcie

28 Mar 2014, 08:20

Witam od 2 miesięcy szukam auta i nie moge sie zdecydowac ktore bylo by najlepsze...
Po tych miesiącach w oko wpadly mi dwa modele lexus is200 oraz vw passat b5 po lifcie w silniku 2.8. Bardzo prosilbym o wasze opinie na temat tych dwoch aut... Spalanie jest dla mnie obojętne bardziej chodzi mi o częsci a mianowicie ktore auto jest tańsze w utrzymaniu :) prosilbym rowniez o pomoc w wybraniu skrzyni bo równiez nie moge sie zdecydowac czy automat czy manual..
Moze macie rowniesz jakies inne propozycje co do auta mam na nie przeznaczone 17tyś.
Pozdrawiam :)
lukaszofi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 2009
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: bmw
Silnik: 1.8ti 115KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

28 Mar 2014, 08:30

Troche dziwne ponieważ passek 2,8 vs Is200 nie ma porównania...
Passek jest zwykłym badziewiem dla ludu a silnik 2,8 imitacją V6ki z upierdliwym serwisem.

Is200 nie jest demonem predkości ale w dobrym stanie przejeździ 10 passków.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

28 Mar 2014, 08:52

Na Lexusa budżet tak na styk.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

28 Mar 2014, 11:13

zdecydowanie Lex, bo te Passaty 2,8 to ch...a wie co to jest. Delikatny zawias, drogi serwis (rozrząd) i mdły, że wypada tylko w nocy jeździć :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Mar 2014, 12:47

To i ja się dołączę: Lexus ma droższe części, ale będzie tańszy w serwisowaniu, bo w gównianym Passacie musisz wszystko wymieniać 2-3 razy częściej. I jeszcze 2.8 V6- chleje jak świnia, w ogóle nie jedzie. Dobre 1.8T z chipsem z łatwością go objedzie.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

28 Mar 2014, 13:59

no i nie ma na kazdym skrzyzowaniu 6 lexusow w zasiegu wzroku :D
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2006

28 Mar 2014, 16:15

Dokładnie. Nie ma co porównywać zwykłego Passata do Lexusa.. Komfort i wykończenie to niebo a ziemia..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Mar 2014, 16:15

Dokładnie. Nie ma co porównywać zwykłego Passata do Lexusa.. Komfort i wykończenie to niebo a ziemia..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Mar 2014, 20:54

A czy lexus w automacie to dobra opcja ? nigdy nie jezdzilem automatem z 4 stopniową skrzynią biegow...
lukaszofi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 2009
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: bmw
Silnik: 1.8ti 115KM
Rok produkcji: 2002

28 Mar 2014, 21:16

lukaszofi napisał(a):A czy lexus w automacie to dobra opcja ? nigdy nie jezdzilem automatem z 4 stopniową skrzynią biegow...

troszku zamulająca opcja, spalanie 0,5l więcej ale bidy nie ma.
Pocieszające jest to że jest praktycznie nie zniszczalna...
Mój kolega rozebrał kilka ISów na części to skrzynek sprzedał tylko jedną reszta zalega :D
szybki
Moderator - Tuning

28 Mar 2014, 22:45

Zdecydowanie bym kupił lexusa :) Całkiem nie dawno zmieniałem auto i też mi proponowano is200 a myślałem też o passacie. :)
lucyfer10
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 10 07 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,0 147 km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007

29 Mar 2014, 10:54

Pomijając, że Pasek to pudło bez krzty polotu ciekawi mnie jak to jest z tym, że 2.8 w Passacie nie jedzie. Patrząc na suche dane techniczne w tablicach ma lepsze osiągi niż taki Lex. Z drugiej strony choćby maksymalny moment ma przy stosunkowo niskich obrotach. No i samo porównanie gdy mamy dwa silniki o znacznie różniących się pojemnościach nie będzie do miarodajne. Ale może mnie ktoś oświecić o co chodzi w tym silniku i czy raczej mówiąc, że nie jedzie porównujemy go do innych jednostek V6 o podobnej pojemności.

Ja mam jeszcze jedno pytanie przy okazji tematu is200. Sam przymierzam się do kupna i Lexus jest jedną z opcji. Mam pytanie takie. Bardzo często widzę, że pokrętło zmiany głośności w radiu jest po niewłaściwej dla Europejczyka stronie jak choćby tutaj:
Zdjęcie
Czy takie coś skreśla auto na starcie jako Anglika? Chyba wręcz większość ofert zawiera taki kwiatek. Pytanie, po co ktoś montuje radio z Anglika? Czy może jedynie przekładka wchodziła w grę, przy której taki detal jak radio się pomija dla oszczędności.
Po jakich innych detalach, które można zauważyć jeszcze na zdjęciach da się rozpoznać Anglika?
Oktan
Początkujący

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Laguna '96 -> Peugeot 407
Silnik: 2.2 160KM
Rok produkcji: 2005

29 Mar 2014, 12:31

Oktan napisał(a):Pomijając, że Pasek to pudło bez krzty polotu ciekawi mnie jak to jest z tym, że 2.8 w Passacie nie jedzie. Patrząc na suche dane techniczne w tablicach ma lepsze osiągi niż taki Lex. Z drugiej strony choćby maksymalny moment ma przy stosunkowo niskich obrotach. No i samo porównanie gdy mamy dwa silniki o znacznie różniących się pojemnościach nie będzie do miarodajne. Ale może mnie ktoś oświecić o co chodzi w tym silniku i czy raczej mówiąc, że nie jedzie porównujemy go do innych jednostek V6 o podobnej pojemności.

Ogólnie jest taaak :D
IS200 też nie jest demonem prędkości ponieważ masa jednak go mocno trzyma tylko że ma pojemnośc 2,0 więc możemy sobie jakoś to wytłumaczyć że nie jest demonem speeda :D natomiast passek ma prawie 3,0 pojemności więc spodziewamy się że jedzie jak 3,0 a tu lipa...
To samo tyczy sie spalania w obu autach jest wysokie ale wieśwagenowe V6 pali tyle co Lexus LS ważący prawie 2t.
Następna sprawa upierdliwość serwisu, silnik wieśwagena jest olejową klęską, czyli cieknie z każdej dziury, do tego ciągłe awarie cewek no i wymiana rozrządu ... ja wiem że teraz odezwą się miłośnicy tego auta ale miałem doczynienia z kilkoma V6kami passek/a4 i zawsze był ten sam temat nie mówiąc już o zawieszeniu i elektromechanice...

Silnik w is200 jest specyficzny bo ma tylko 2,0 pojemności i jest r6 ale za to jego trwałość bije na głowę dzisiejsze konstrukcje...generalnie ten samochód ma kilka bolączek takich jak zapiekające się tłoczki hamulcowe i słyszałem też o cewkach ale biorąc pod uwagę że może mówimy o przypadłości wymiany raz na 150 tyś.km. to nie ma bólu.
W PL jest kilka ISów seryjnych ścigających się na torze jeden z nich miał dołożone turbo i lpg oraz przebieg prawie 300tyś.km. a drugi miał ponad 250tyś.km... jeden z nich był mojego kolegi i auto u niego zrobiło 50tyśkm. tor/ulica i nigdy nic nie robił oprócz serwisu!!!
Oba auta są używane do dnia dzisiejszego...więc jak wytrzymują w takich warunkach tzn. że będzie gitarka :)

Co do tematu radia jest dobrze opisany na forum dedykowanym...

P.S
Ludzie boją sie pojemności przez wieśwagenowe benzynowe wynalazki .
szybki
Moderator - Tuning

29 Mar 2014, 14:36

te radia w Lexusie bardzo często się psują i właściciele kupują używane z rozebranych anglików
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

29 Mar 2014, 18:50

W sumie racja. Po co ktoś miałby zostawiać radio z angola, a podmieniać panel z klimą na europejski.
Podejrzewam, że IS z silnikiem 3.0 to już musi być konkretna zabawka, ale oferty z nimi to praktycznie białe kruki.
Niemniej przesiadając się ze starej Lalki z podstawowym silnikiem raczej odczuję i tak różnicę :naughty:
Oktan
Początkujący

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Laguna '96 -> Peugeot 407
Silnik: 2.2 160KM
Rok produkcji: 2005