Liceum/technikum/zawodówka

21 Kwi 2013, 18:58

Na początek powiem - nie wiedziałem gdzie zamieścić dany post. Więc postanowiłem w poradach :) Przechodząc do rzeczy, mam pytanie dotyczące szkoły średniej. Jestem zainteresowany motoryzacją, wiem, iż chciałbym mieć w przyszłości zawód związany z tą branżą, jednak jestem w czasie wybierania swojej "przyszłości". Mam do wyboru różne licea, technika i zawodówki, jednak nie wiem, które z nich najlepsze. Liceum - nie chcę do niego iść, tam idą ludzie bez pomysłów na życie. Technikum/zawodówka - co lepsze? Mechanik pojazdów samochodowych czy może technik pojazdów samochodowych... czym to się różni, które jest bardziej opłacalne? Liczę na wiarygodną odpowiedź :)
McWajcher
Nowicjusz

Auto: Toyota

21 Kwi 2013, 20:00

Myślę, że technikum będzie lepsze. Pewnie będzie mniej praktyki niż w zawodówce, ale co z tej praktyki jak bedziesz rozumiał co naprawiasz. W technikum będziesz miał więcej wiedzy teoretycznej. W dzisiejszych czasach samochody sa coraz bardziej skomplikowane więc samym młotkim i kluczem trudno naprawić naprawić auto.
Ewentualnie mozesz iśc do zawodówki ale wiedzę teoretyczną bedziesz musiał bardziej sam szukać w różnych źródłach.
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

21 Kwi 2013, 20:05

Dzięki wielkie, chciałem zrozumieć czym to się różni. Jak widać popełniłbym wielki błąd gdybym wybrał zawodówkę, tak więc jestem na 90% pewny swojego wyboru. Pozdrawiam McWajcher! :ok:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

McWajcher
Nowicjusz

Auto: Toyota

21 Kwi 2013, 20:23

Kurcze, nie chcę abyś przez mój jeden post zmienił swoje całe życie :mrgreen:
Nie uczyłem się w zawodówce więc może czegoś nie wiem, moze mają tam wyższy poziom.
A z drugiej strony, może dobry mechanik nauczy się wszystko pod samochodem :).
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak bezpiecznie pokonywać zakręty?
    Pokonywanie zakrętów nie jest takie łatwe, jakby mogło się wydawać. Redukcja prędkości i skręcenie kierownicy to nie jedyne zadania, jakie musi uwzględnić kierowca. Kluczowa jest płynność wykonania manewru, a do tego ...