Liceum/technikum/zawodówka

21 Kwi 2013, 18:58

Na początek powiem - nie wiedziałem gdzie zamieścić dany post. Więc postanowiłem w poradach :) Przechodząc do rzeczy, mam pytanie dotyczące szkoły średniej. Jestem zainteresowany motoryzacją, wiem, iż chciałbym mieć w przyszłości zawód związany z tą branżą, jednak jestem w czasie wybierania swojej "przyszłości". Mam do wyboru różne licea, technika i zawodówki, jednak nie wiem, które z nich najlepsze. Liceum - nie chcę do niego iść, tam idą ludzie bez pomysłów na życie. Technikum/zawodówka - co lepsze? Mechanik pojazdów samochodowych czy może technik pojazdów samochodowych... czym to się różni, które jest bardziej opłacalne? Liczę na wiarygodną odpowiedź :)
McWajcher
Nowicjusz

Auto: Toyota

21 Kwi 2013, 20:00

Myślę, że technikum będzie lepsze. Pewnie będzie mniej praktyki niż w zawodówce, ale co z tej praktyki jak bedziesz rozumiał co naprawiasz. W technikum będziesz miał więcej wiedzy teoretycznej. W dzisiejszych czasach samochody sa coraz bardziej skomplikowane więc samym młotkim i kluczem trudno naprawić naprawić auto.
Ewentualnie mozesz iśc do zawodówki ale wiedzę teoretyczną bedziesz musiał bardziej sam szukać w różnych źródłach.
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

21 Kwi 2013, 20:05

Dzięki wielkie, chciałem zrozumieć czym to się różni. Jak widać popełniłbym wielki błąd gdybym wybrał zawodówkę, tak więc jestem na 90% pewny swojego wyboru. Pozdrawiam McWajcher! :ok:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

McWajcher
Nowicjusz

Auto: Toyota

21 Kwi 2013, 20:23

Kurcze, nie chcę abyś przez mój jeden post zmienił swoje całe życie :mrgreen:
Nie uczyłem się w zawodówce więc może czegoś nie wiem, moze mają tam wyższy poziom.
A z drugiej strony, może dobry mechanik nauczy się wszystko pod samochodem :).
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    W trudnych warunkach liczą się ułamki sekund
    Zima trzyma, a drogowcy nie zawsze nadążają z odśnieżaniem. Samochody z napędem na dwie osie są wtedy bardzo przydatne, choć napęd na cztery koła wynaleziono z myślą o pojazdach wojskowych, by umożliwić im poruszanie się ...