Liftback lub SUV za 50-55 tys

19 Sty 2019, 22:11

Witam,
szukam samochodu max 3-4 letniego tak za 55tys.
Pierwszy wybór to jakiś Liftback segmentu D (ewentualnie C) i moje poszukiwania zmierzają w kierunku Forda Mondeo Mk5 tylko czy w tej kasie można kupić coś sensownego? Jakie silniki są spoko ?
Problem w tym że nie wiem które samochody są dostępne w opcji Liftback, zwracają też moją uwagę Mazda 6 III, Hyundai Elantra ale chyba to tylko sedany ?

Chciałbym aby ten samochód został w rodzinie na dłużej, dlatego nie chcę kupować nic starszego.

Drugi wybór to jakiś SUV ale taki trochę większy a nie jakiś crossovera pokroju 2008.

Za Audi, BMW i Mercedesy podziękuje - nie jestem zainteresowany, ale to już chyba wyklucza je rocznik i cena.

Obecnie jeżdżę Laguna III 2008 2.0 dci 150KM i jest super, ale powoli pora na zmianę. (Obecnie koszty utrzymania praktycznie zerowe, duży komfort)
Roczne przebiegi ok 25tys w trybie mieszanym.
karakara89
Obserwowany

20 Sty 2019, 12:57

Z liftbackami jest już bardzo słabo, zostało tylko Mondeo Mk5, Octavia III i Superb III.
W tym budżecie to albo podstawowe Mondeo Mk5 (ze słabym wyposażeniem, poleasingowe) lub Octavia III.

Jeśli chcesz nadal diesla to w Mondeo 2.0 TDCI jest ok, w Octavii optymalny będzie 2.0 TDI 150KM.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Sty 2019, 20:50

Nie ma spiny na diesla, chyba nawet szedłbym w benzynę bo czuje że za 2-3 lata wejdą zakazy wjazdu dla diesli do centrów miast.
Tak myślałem że mało liftbacków jest.
karakara89
Obserwowany

20 Sty 2019, 21:53

Rozważałeś Citroena C5 ?
Breight
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok
Prawo jazdy: 01 03 2013
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.6 101KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...