Likwidacja auta 20 lat temu

09 Paź 2019, 13:29

Witam. Mam niemały problem. W 1999 roku kupiłam malucha, po pół roku okazało się że jest w takim stanie że nadaje się tylko do rozbiórki. Sprzedałam go na części, w umowie kupna-sprzedaży było że na części, wyrejestrowałam z ubezpieczenia i zgłosiłam umowę do Wydziału Komunikacji, auto zostało rozebrane na części, reszta na jakiś skup złomu chyba poszła. I było by wszystko dobrze a teraz weszłam na OBYWATEL.PL i tam to auto widnieje na moje nazwisko nadal. Jest sposób żeby się tego wpisu pozbyć bo auto nie istnieje od 20 lat, choć spróbuje przekopać domowe archiwum dokumentów ale nie sądzę że znajdę coś sprzed 20 lat?
KasiaW
Nowicjusz

09 Paź 2019, 13:40

Tam jest informacja, że to auto masz aktualnie zarejestrowane na siebie? Czy to jakaś historia posiadanych samochodów?

Szczerze przyznam że jeszcze tam nie zaglądałem ze swojej strony.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

09 Paź 2019, 13:55

Jest informacja że mam takie auta
1 to faktycznie co mam obecnie
i 1 to stare sprzed lat
(tych pomiędzy co kupiłam i sprzedałam tam nie ma),
wiec wychodzi na to że informują o aktualnym stanie posiadania.
KasiaW
Nowicjusz

09 Paź 2019, 13:57

Aha no to jest jakiś błąd ;/ Zadzwoń do swojego Wydziału Komunikacji i powiedz że zauważyłaś taki problem niech sprawdzą u siebie bo to pewnie ich błąd jeżeli zgłosiłaś wszystko tak jak napisałaś.

Znalazłaś jakieś dokumenty od tego auta?
Cichy77
Forumowicz VIP

09 Paź 2019, 14:02

No wieczorem będę przeszukiwać dom, ale szansa że znajdę jakiekolwiek dokumenty sprzed 20 lat jest niewielka, bo niby po co miałabym to trzymać skoro auta już dawno nie ma. Obawiam się tylko żeby mi ubezpieczenia OC nie dowalili.
KasiaW
Nowicjusz

09 Paź 2019, 14:05

Dane samochodu masz na stronie wraz z numerem VIN więc spisz sobie je dokładnie i na nie w razie czego powołaj się dzwoniąc do WK.

Daj znać co ci odpowiedzą bo ciekaw jestem.

Skoro pojawił się ten pojazd to musiał nie zostać wyrejestrowany prze WK lub jest tu jakiś inny problem.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymóg opon zimowych lub całorocznych w Europie
    Już w 29 państwach Europy wprowadzony jest zakaz jazdy na oponach letnich w tym okresie roku, a przepisy jasno precyzują okres lub warunki ich użytkowania. W 16 krajach są to konkretne daty kalendarzowe (Bułgaria, Czechy, ...

10 Paź 2019, 07:35

Tak jak przypuszczałam nie znalazłam nic u siebie co do tego auta, w sumie to nie wiem jak długo miałabym przechowywać takie dokumenty, dożywotnio? :shock:
Jeszcze muszą poszukać teściowie czy coś mają bo to oni kupili na części tego malucha żeby naprawić swojego choć na to nie mam obecnie już żadnych dokumentów. Jeśli nic nie znajdą to nie będę tego ruszać, bo nie pogrążę emerytów żeby teraz płacili tą opłatę do gminy i karę do ubezpieczenia. Może kiedyś przyjdzie jakaś ogólnopolska abolicja i czyszczenie takich bezsensownych wpisów. :roll:
KasiaW
Nowicjusz

10 Paź 2019, 08:00

Na Ciebie jest zarejestrowany to i na Ciebie widnieje ale podejrzewam że w systemie dla nas niewidocznym jest odnotowane że była zgłoszona sprzedaż
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Paź 2019, 08:34

A najciekawsze jest to, że widnieje na adres z tamtych czasów ale na nazwisko którego wtedy nie nosiłam. :oops:
KasiaW
Nowicjusz

10 Paź 2019, 17:04

Nie ma paniki ;-) Tak jak zauważa Kao-system CEPiK dla użytkownika a system CEPiK dla WK i urzędnika pracującego na tym systemie to dwa różne systemy jeżeli chodzi o dostęp do danych.Auto jest "widoczne" i będzie widoczne zawsze tak długo dopóki nie zostanie "pozyskany" formalnie przez nowego właściciela.Czyli nowego nabywcę. Z uwagi na to,że twój pojazd został"złomowany" i zgłoszony w wymaganych do tego instytucjach to bądź spokojna.Archiwizacja-aktualizacja danych w systemach WK odbywa się co 20 lat +- rok dwa. Nie masz powodów do obaw.Z czasem wszystko zniknie ;-) W systemie jest odnotowana twoja "sprzedaż",a ty widniejesz w nim jako ostatni właściciel tego pojazdu. Na mojej karcie również są jeszcze dwa pojazdy,które dawno dawno temu zbyłem a dokumentacja pokryła się kurzem czasu ;-)
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

10 Paź 2019, 20:53

fiatcoupe napisał(a):Archiwizacja-aktualizacja danych w systemach WK odbywa się co 20 lat +- rok dwa.

Już czeka 20 lat. Może się nie załapała na aktualizację po 20 latach i musi poczekać kolejne 20 lat na następną aktualizację? Nic tak "szybko" i "sprawnie" nie działa jak administracja państwowa.
aGradory

11 Paź 2019, 10:05

zastanawiam się tylko co by było gdybym udała się do WK i poprosiła o wgląd w dokumenty odnośnie tego auta? czy dostanę czy to może tylko jego obecny właściciel (RODO), ale nie jestem pewna kto nim jest może nadal ja, może teść albo ktoś inny? W wykasowanie przez system to średnio wierzę nawet podatki przedawniają się po 5 latach a tu system nie kasuje przez 20?
KasiaW
Nowicjusz