Auto z Niemiec a powrót na kołach

30 Wrz 2019, 05:19

Hej, to mój pierwszy temat tutaj.
Rzecz wygląda następująco - wczoraj udało mi się znaleźć fajne auto, w niezłej cenie. Sprzedawcą jest handlarz. Wszystko dokładnie obejrzeliśmy i od razu wykupiliśmy raport VIN, z którego wynika, że przebieg się zgadza i samochód nie miał nigdy problemów. Była także prowadzona książka serwisowa.
Auto jest na blachach niemieckich, podobno do Polski było sprowadzone zaledwie kilka dni temu i handlarz nie miał jeszcze potwierdzenia opłacenia akcyzy. Nie chcieliśmy wyjeżdżać bez kompletu dokumentów, zostawiliśmy mu więc zadatek o wartości 500 zł, a w czwartek mieliśmy przyjechać, zapłacić resztę i odebrać auto.
W międzyczasie okazało się, że samochód nie ma ważnego przeglądu od około 20 sierpnia tego roku - zatem od razu zrobimy przegląd w najbliżej stacji, 10m dalej.
Dodatkowo handlarz zaproponował nam ubezpieczenie "czasowe", dzięki któremu będziemy mogli wrócić do domu na kołach.

Wszystko wydawało nam się w porządku (stąd ten zadatek), dopóki nie zaczęłam przeglądać internetu i zaczęłam się martwić. Nie znam się, to nasz pierwszy zakup. Auto nie jest drogie, ale najdroższe na jakie mogę sobie pozwolić.
Samochód stoi na niemieckich blachach - nie tych wyjazdowych, bo bez żadnego paska z boku - nie wiem jak sprawdzić czy są ważne. Pewnie nie są ważne, skoro ważność przeglądu skończyła się 1,5 miesiąca temu (?), a handlarz opłaca akcyzę, więc zostało ono legalnie sprzedane.
Obecnie auto stoi około 50 km od mojego domu.
W czwartek planowałam wrócić nim na kołach.
Po przeczytaniu wielu artykułów okazuje się to jednak ryzykowne.

Zatem prośba do was - oceńcie powyższą sytuację. Czy coś jeszcze mogę gdzieś sprawdzić? Czy warto kupować to auto, czy ten handlarz bardzo kręci (czy na tyle żeby stracić 500 zł zadatku?). Jak wrócić do domu? Czy w ogóle mam prawo wyjechać tym samochodem gdziekolwiek? A jeżeli nie - to czy warto ryzykować?
marlenn0
Obserwowany

30 Wrz 2019, 06:40

Auto jest wyrejestrowane a takowym autem nie możesz poruszać się po drodzę, 50 km to nie duza odległość i można wziąć lawetę lub przycisnąć handlarza zeby auto Ci dostarczył. w briefie widnieje pieczątka o wyrejestrowaniu auta
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Paź 2019, 13:26

Kao napisał(a):Auto jest wyrejestrowane a takowym autem nie możesz poruszać się po drodzę, 50 km to nie duza odległość i można wziąć lawetę lub przycisnąć handlarza zeby auto Ci dostarczył. w briefie widnieje pieczątka o wyrejestrowaniu auta

Kao - dopiero co pisaliśmy na ten temat. Można załatwić tablice niemieckie tzw. żółte i można przyjechać.
Zapraszam do wspomnianego tematu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Paź 2019, 13:56

MotoAlbercik a czy Ty czytasz że zrozumieniem?
marlenn0 napisał(a):Auto jest na blachach niemieckich, podobno do Polski było sprowadzone zaledwie kilka dni temu i handlarz nie miał jeszcze potwierdzenia opłacenia akcyzy.

marlenn0 napisał(a):Obecnie auto stoi około 50 km od mojego domu.

Auto znajduje się już w Pl więc o jakich tablicach Ty mówisz. Często widzę że czytasz tematy po łebkach :/
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Paź 2019, 16:39

Kao - spokojnie :)
marlenn0 napisał(a):ć do domu? Czy w ogóle mam prawo wyjechać tym samochodem gdziekolwiek? A jeżeli nie - to czy warto ryzykować?

Żeby przyjechać nim do domu, masz dwie mozłiwości - albo laweta ( tak jak wspomniał Kao 50 km to nie dużo i nie będzie to jakiś wielki koszt ), albo samochód zarejestrować, opłacić OC i z tablicami pojechać po ten samochód. Akcyza narazie nie będzie ci potrzebna, bo i tak będziesz miał tymczasowy DR. Dokument potwierdzający opłacenie akcyzy będziesz potrzebował przy odbiorze twardego DR.
Co ci grozi jak zaryzykujesz i pojedziesz? Jak policja złapie cię do kontroli, to mandat + auto odholowane na twój koszt na parking policyjny, który jest oczywiście płatny. Odebrać auto możesz dopiero jak je zarejestrujesz i będziesz miał tablice. Może cię więc ten parking dość drogo kosztować.
Jeżeli spowodujesz kolizję, to będziesz płacił za wszystko ty, z własnej kieszeni. Jeżeli spowodujesz wypadek, będziesz zwracał również koszty leczenia poszkodowanych. Sytuacja nie wesoła i naprawdę nie warto ryzykować.
Moim zdaniem, najlepszym rozwiązaniem jest pierwsza opcja, czyli podpisujesz umowę, wracasz, rejestrujesz, ubezpieczasz i z tablicami wracasz po autko i legalnie nim jedziesz do domu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Paź 2019, 19:26

MotoAlbercik napisał(a): Akcyza narazie nie będzie ci potrzebna, bo i tak będziesz miał tymczasowy DR. Dokument potwierdzający opłacenie akcyzy będziesz potrzebował przy odbiorze twardego DR.

Jeżeli "miła" Pani w okienku w WK się na to zgodzi, u mnie daję jak auto jest świeżo sprowadzone przynajmniej potwierdzenie przelewu że akcyza opłacona i z czasami przechodzi a czasami WK stwarza problemy, więc jak nie da kompletnie nic to guzik zarejestruje.
Przynajmniej to z mojego doświadczenia piszę i moich klientów

MotoAlbercik napisał(a):Co ci grozi jak zaryzykujesz i pojedziesz? Jak policja złapie cię do kontroli, to mandat + auto odholowane na twój koszt na parking policyjny, który jest oczywiście płatny. Odebrać auto możesz dopiero jak je zarejestrujesz i będziesz miał tablice. Może cię więc ten parking dość drogo kosztować.

Tak od razu go do więzienia zamkną :roll:
Z tym odholowywaniem to nie musi się tak skończyć, bo:
a) może być tylko mandat
b) może być mandat i zakaz dalszej jazdy
c) jeszcze po pierwsze policja musi go zatrzymać, więc jechać głównymi i w dzień i przepisowo :lol:
MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli spowodujesz kolizję, to będziesz płacił za wszystko ty, z własnej kieszeni. Jeżeli spowodujesz wypadek, będziesz zwracał również koszty leczenia poszkodowanych. Sytuacja nie wesoła i naprawdę nie warto ryzykować.

A na jakiej podstawie?, skoro np. TU AXA ma taki produkt na samochody nierejestrowane , czyli na VIN, dla osób prowadzących DG, to muszą być takie polisy ważne, ja mam umowę z AXA i polisy są pełnoprawne i wystawiane Na rok. z ważnym przeglądem technicznym ...także
Mam potwierdzenie pisemne od przedstawiciela tej firmy, że w razie szkód odszkodowania są wypłacane, były takie przypadki i nikt problemu nie robi, jedynie policja się może doczepić za nie-zarejestrowane u nas autko i tyle.
A jeżeli na swoją tezę masz jakieś inne zdanie to podaj konkretny przykład.
Czyli w tym i tym dniu było takiei takie zdarzenie, i sprawca szkody miał takie i takie ubezpieczenie i było ono :
a) ważne
b)nieważne
Sprawa zakończyła się taki i takim wynikiem i wypłatą lub odmową i regresem.

A jeżeli boisz się, czy masz obawy, kupuj auto, bierz papiery, rejestruj , ubezpiecz i jazda, albo bierz lawetę. i wszystko na ten temat.
Rzadzący to niech zrobią przepisy żeby ludziom ułatwić powrót samochodem nie rejestrowanym , który jest z za granicy, tak jak jest to w NIemczech czy innym cywilizowanym kraju, a nie straszyć karami i czy stwarzać problem z sprzedaży auta używanego jako produkt handlowy,
takim wybieracie sk...nów gdzie nie potrafią nic pomyśleć jak ułatwić, tylko jak tu rozdać więcej socjalu żeby mieć więcej patologii - elektoratu.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Instalacje gazowe V generacji
    Te instalacje LPG pozwalają na wtrysk gazu w fazie ciekłej do kolektora dolotowego (konieczność nawiercenia kolektora i montażu w nim wtryskiwaczy gazowych), bądź bezpośrednio do komór spalania za pośrednictwem wtryskiwaczy ...

01 Paź 2019, 20:12

andrewb25 napisał(a):Jeżeli "miła" Pani w okienku w WK się na to zgodzi, u mnie daję jak auto jest świeżo sprowadzone przynajmniej potwierdzenie przelewu że akcyza opłacona i z czasami przechodzi a czasami WK stwarza problemy, więc jak nie da kompletnie nic to guzik zarejestruje.
Przynajmniej to z mojego doświadczenia piszę i moich klientów

A ja z kolei wiem, że pani w okienku ma obowiązek działać zgodnie z przepisami i miękki DR wydać ma obowiązek. Potwierdzenie opłacenia akcyzy jest wymagane dopiero przy odbiorze twardego DR. I humor pani w okienku nie ma tu żadnego znaczenia.
andrewb25 napisał(a):Tak od razu go do więzienia zamkną

Do więzienia nie. Ale problemów narobić mogą.
andrewb25 napisał(a):Rzadzący to niech zrobią przepisy żeby ludziom ułatwić powrót samochodem nie rejestrowanym , który jest z za granicy, tak jak jest to w NIemczech czy innym cywilizowanym kraju, a nie straszyć karami i czy stwarzać problem z sprzedaży auta używanego jako produkt handlowy,

No i zrobili - możesz w Niemczech wykupić ubezpieczenie i dostajesz tablice z żółtym paskiem, na którym jest data ważności tych tablic, czyli ubezpieczenia. I możesz śmiało jechać. Co jeszcze byś chciał?
Co do ubezpieczenia nie zarejestrowanego samochodu, to wiem, że osoby prowadzące DG mogą wykupić ubezpieczenie nawet 30 dniowe. Ale czy dotyczy ono samochodów nie zarejestrowanych to już nie wiem. Kiedyś tego nie było, ale może się coś zmieniło. Tutaj warto zadzwonić, chociażby do wspomnianego ubezpieczyciela i dopytać.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Paź 2019, 20:41

MotoAlbercik napisał(a):możesz w Niemczech

MotoAlbercik napisał(a):Co jeszcze byś chciał?

Mnie nie interesuje jak jest w Niemczech, tylko jak jest w Polsce , jeżeli sprowadzam samochód w celach handlowych i jak ma klient sobie auto przetestować, i wrócić na kołach jeżeli auto przyjeżdża na lorze, albo mija 5 dniowy termin niemieckich tablic, tu jest problem i o to też pyta autor tematu, gdzie chce kupić od osoby która sprowadziła taki samochód.
MotoAlbercik napisał(a):Co do ubezpieczenia nie zarejestrowanego samochodu, to wiem, że osoby prowadzące DG mogą wykupić ubezpieczenie nawet 30 dniowe

NIe ma na rynku już takich ubezpieczeń, nawet tak jak dla mnie gdzie prowadzę legalnie DG....zostaje tylko roczna polisa
A jak jest to kto takie OC oferuje? chętnie skorzystam jak masz wiedzę.
andrewb25
Stały forumowicz

02 Paź 2019, 09:26

No to coś słabo chyba prowadzisz tą DG...
Nie będę wklejał linków, bo byłaby to reklama TU. Wpisz sobie w google "ubezpieczenie krótkoterminowe".
Tyle tylko, że możesz je wykupić jak sprowadziłeś autko z Niemiec, ale nie wiem jak do tego pochodzi policja. Samochód jest nie zarejestrowany, więc nie ma prawa poruszać się po polskich drogach. A jeżeli można ubezpieczyć auto na 30 dni, no to ok. Tylko co z policją?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Paź 2019, 11:19

MotoAlbercik napisał(a):Wpisz sobie w google "ubezpieczenie krótkoterminowe".
No właśnie Albercik wpisz sobie i poczytaj...... ubezpieczenie może być zawarte TYLKO na auta zarejestrowane!!!! więc o czym Ty mówisz?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Paź 2019, 19:52

MotoAlbercik napisał(a):Wpisz sobie w google "ubezpieczenie krótkoterminowe".

W google to i ja wpisać mogę ubezpieczenie na UFO :lol: ja wiedzy nie czerpię z google tylko z tego co jest dostępnego na rynku od osób które się tym zajmują.Ale na tym forum to czasami szkoda cokolwiek pisać bo aż się tego czytać nie da.
andrewb25
Stały forumowicz

06 Paź 2019, 11:05

Kao napisał(a):No właśnie Albercik wpisz sobie i poczytaj...... ubezpieczenie może być zawarte TYLKO na auta zarejestrowane!!!! więc o czym Ty mówisz?

No właśnie nie...Nie musisz mieć auta zarejestrowanego, a możesz je ubezpieczyć. I to na 30 dni jak prowadzisz DG. Tylko tak jak pisałem, nie wiem jak do tego podchodzi policja. Generalnie takie ubezpieczenie podczas kontroli nic nie daje jak samochód jest nie zarejestrowany.
Ale w razie wypadku jesteś ubezpieczony. Nie wiem jak do tego podejdzie np. sąd, jeżeli sprawa tam trafi. Nie czytałem warunków takiego ubezpieczenia. Trzeba by się w to wgłębić.
andrewb25 napisał(a):W google to i ja wpisać mogę ubezpieczenie na UFO ja wiedzy nie czerpię z google tylko z tego co jest dostępnego na rynku od osób które się tym zajmują

No to nie czytaj. Twoja sprawa.
andrewb25 napisał(a):Ale na tym forum to czasami szkoda cokolwiek pisać bo aż się tego czytać nie da.

Masz rację - czasami szkoda czytać co inni wypisują. Ale wiesz - tak to jest, jak ktoś jest mądrzejszy i wydaje mu się, że wie wszystko i woli dyskutować ślepo na forum, a nie chce mu się sprawdzić w necie, by potwierdzić bądź zaprzeczyć danej informacji...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Paź 2019, 20:51

MotoAlbercik napisał(a):Generalnie takie ubezpieczenie podczas kontroli nic nie daje jak samochód jest nie zarejestrowany.

Ja to nic nie daje, jakbyś jej nie miał to policja zgłosi brak OC do UFG, i wtedy jest kara za brak OC ...nie wiem ile dokładnie ale około 4500zł

https://www.pomocdrogowa.w.poznaniu.pl/kary-za-brak-oc/

Jak zrobisz szkodę lub ktoś zrobi na tobie to jednak lepiej mieć taką polisę jak nie mieć żadnej.

A to że policja się czepia że auto nie jest dopuszczone do ruchu to w razie czego jest to tylko wykroczenie karane mandatem od 100-500zł
ale i tak cała polska tak jeździ od kilkunastu lat , 90% klientów wraca na takim patencie, (nie chcą przyjeżdżać 2 x lub brać lawety) ale u mnie nie ma z tym problemu, klient może sobie wziąć lawetę lub przyjechać2X...ale nie chcą...bo trzeba zapłacić.

ale trzeba tu rozróżnić dwie kwestie:
1. wystawienie polisy OC na auto zarejestrowane i jej ważność
2. czepialstwo policji na auto nie dopuszczone do ruchu.

Nie mniej jednak państwo polskie jest nieudolne od wielu lat i nie potrafi zrobić odpowiednich prostych przepisów dla osób handlujących autami na legalu z importu , tak żeby klient mógł wrócić legalnie na kołach do domu.

Polecam posłuchać Waldemara, bo już prawie się udało.

https://www.youtube.com/watch?v=zgTKwnitooI

:lol:
andrewb25
Stały forumowicz

09 Paź 2019, 12:53

andrewb25 napisał(a):Ja to nic nie daje, jakbyś jej nie miał to policja zgłosi brak OC do UFG, i wtedy jest kara za brak OC ...nie wiem ile dokładnie ale około 4500zł
Im dłuższe spóźnienie tym większa kara. W tym roku roku kary za brak obowiązkowej polisy OC dla samochodów osobowych wynoszą 4500 złotych.
Dokładnie biorąc tą kwotę pod uwagę wygląda to tak:
- spóźnienie do 3 dni – 20% kary,
- spóźnienie od 4 do 14 dni – 50% kary,
- spóźnienie powyżej 14 dni – 100% kary.

Widać ze jak spóźnisz się dwa tygodnie to płacisz już 100% kary. Dlatego nie warto kombinować a OC możesz zawsze sobie znaleźć najtańsze co ułatwiają kalkulatory, nawet masz na forum coś takiego jak kalkulator OC i dodatkowo możesz sobie sprawdzić składkę na AC
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!