Lincoln Navigator kłopot z odpowietrzeniem układu chłodzenia

17 Paź 2010, 17:40

Witam , mam kłopot z odpowietrzeniem układu chłodzenia. Po spuszczeniu płynu i naprawie rurki wlotu płynu i zalaniu go wodą nie mogę go odpowietrzyć !!!! Nagrzewnica nie grzeje , parownik zamarza..... KATASTROFA!!!!!!!!!!!!!! Może ktoś ma jakiś pomysł ????????? pozdro
Ostatnio edytowany przez blazejgrab1, 17 Paź 2010, 18:06, edytowano w sumie 1 raz
blazejgrab1

20 Paź 2010, 17:52

Najpierw prześledź sobie dokładnie układ chłodzenia,jeśli nie jest samo odpowietrzający się to odpowietrzniki muszą być.Jeśli jednak ich nie znajdziesz, to zrób to tak jak ja to robię.Nie wiem jaki masz dostęp do opaski spinającej wąż z nagrzewnicą.Ja odpinam go sobie przy nagrzewnicy i wlewam w stronę silnika płyn, do momentu przelania się(wyciekać zaczyna z nagrzewnicy)Tylko musisz wolniutko nalewać,by powietrze nie wypychało ci płynu.Korek wlewu musi być zamknięty.Potem robię jazdę,czekam aż silnik wystygnie i dolewam do zbiorniczka do znaczka max,potem to samo(okazyjne jazdy) i patrzę,znowu dolewam jeśli poziom się obniży,z czasem układ napełnię do pożądanego poziomu.

[ Dodano: 20 Październik 2010, 17:55 ]
Zapomniałem jeszcze o tym,że pokrętła od trzeba przekręcić na maks.ogrzewanie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Paź 2012, 14:27

witam ja mam lincolna aviatora ale odpowietrzanie to jest w sumie prosta zecz musisz system napelnic zagzac auto do wlonczenia sie wentylatora wlonczyc ogzewanie z tylu i z pszodu a jak to nie pomoze to pod maska na ktorejs z rur naj wyzej polozonych musi byc sruba odpowietszajaca ja juz pomagalem kolegom ktozy maja navigatory i sa nieznaczne ruznice ale tryby odpowietrzania itp takie same
jak bendziez mial problemy to jestem na fejsie rowniez
adammleko
Obserwowany

Prawo jazdy: 24 03 1997
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: lincoln aviator
Silnik: 4.6 305km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Obłożona szlachetnym drewnem kierownica
    Drewniane kierownice są elementem często spotykanym w najdroższych autach klasy premium. Wykonuje się je zwykle metodą podobną do stosowanej przy produkcji uchwytów parasoli – przez gięcie podłużnych kawałków drewna w odpowiednio ...