Polonez Caro+ - wentylatory chłodnicy.

01 Paź 2012, 12:25

Witam,
Ostatnimi czasy zauważyłem że z dwóch wentylatorów do chłodnicy włącza mi się tylko jeden(prawy od kierunku kierowcy).Wymieniłem czujniki przy chłodnicy oraz przy termostacie i dalej tylko jeden działa. Sprawdziłem ten niby nie działający "na krótko" i działa. Temperatura wydaje mi się jest normalna tzn dwie grubości kreski za 90. Jaka może być przyczyna.
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam :)
rafik1
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 2001

01 Paź 2012, 12:38

Drugi włączy się jak ten pierwszy nie da rady słodzić silnika i temperatura będzie rosła .Za jego włączenie odpowiada drugi czujnik na chłodnicy. Nie pamiętam , ale wydaje mi się jak przekroczy 100 stopni. Też kiedyś miałem poldka i raczej nigdy mi się nie włączył drugi wentylator .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Miejskie auta ze 100-konnymi benzynowymi silnikami
    Samochody wyposażone w silnik Diesla stają się coraz mniej popularne, a ich udział na rynku globalnym – po raz pierwszy w historii – spadł w tym roku do poziomu poniżej 50 proc. Równocześnie zyskują auta ...