Hehe, mam taką swoją listę "rzeczy do sprawdzenia".
Dodatkowo do Twojej ...
Sprawdź olej, przed jazdą. Korek od oleju odkręć i sprawdź czy czysty.
Zaopatrz się w jakiś karton 1mx1m, po jeździe podstaw po auto, później wyciągasz i widzisz czy coś kapało.
Raz sprawdzałem Mazdę 6 2.3 ... olej był poniżej min.
Płyn ... chłodniczy - czy nie zmieszany z olejem.
Przy odpalaniu warto sprawdzić co leci z wydechu, raz z Primery 1.8 leciał olej.
Odpryski (na szybach, masce, dachu). Czasami szyba jest trochę porysowana od wycieraczek, najlepiej to widać pod słońce - ze środka.
Bagażnik - zajrzyj pod matę, czy nie jest mokro.
Zapytaj ile ma kluczyków, raz się okazało, już przy podpisywaniu umowy ... że był tylko 1.
W czasie jazdy potestuj czy łożyska nie huczą, czy przegub nie bije.
Hamowanie z prędkości 90->60 ... czy nie ma bicia na kierownicy.
Można zapytać w jaki sposób auto użytkowane - miasto, trasy?
Fajnie by było wynająć podnośnik, na 15 minut myślę, że u jakiegoś mechanika za 50zł dałoby radę, a widok od spodu zawsze przydatny.
Można też sprawdzić "przyszłe wydatki", czyli jak się da to poanalizować stan klocków, tarcz, akumulator kiedy kupiony, amorki, kiedy płyn chłodniczy, hamulcowy wymienione, paski, itp.
Z ceną jak mike pisze - tak nie rób. Po takim sprawdzeniu będziesz lepiej wiedział na czym stoisz / ile auto jest warte, wtedy możesz coś swojego zaproponować. Generalnie sprzedający zawsze trochę wyżej wystawia, bo wie, że trochę opuści, także jak zaproponujesz trochę mniej, to przeważnie zawsze się zgodzi, tak ten rynek działa. Ewentualnie sugeruj obniżki za jakieś usterki, jeśli dalej będziesz zainteresowany, wtedy jest "powód do obniżki".
No i oczywiście zaopatrz się w miernik grubości lakieru i tester diagnostyczny
OBD II , to nie są jakieś wielkie koszty.
Zaopatrz się też w jakąś dobrą latarkę, rękawiczki (można się wybrudzić), rolkę ręczników papierowych. Jak nie będziesz korzystał z podnośnika, to weź ze sobą jakiś koc, by móc się na czymś położyć, by zajrzeć pod auto. Polecam położyć się pod tylny zderzak, stamtąd trochę widać, a i jakoś najwięcej miejsca.