Samochód dla początkującego kierowcy...

03 Mar 2017, 18:12

Do 3 tysięcy, i jak najbardziej oszczędny na paliwie, a więc jakiś z małym silnikiem. Za rady typu: "za te pieniądze to se miesięczny kupuj" dziękuję, (proszę też pamiętać, że autobusy i pociągi wszędzie nie jeżdżą). Jedyne "specjalne wymaganie" to składane tylne siedzenia, bo dwa razy w miesiącu potrzebuję noclegu w innym mieście.

Póki co myślałem o:Skodzie Favorit, Fiacie Uno, Oplu Astra/Corsa, Renault Clio, Daewoo Tico i Citroenie AX (rekordowo niskie spalanie; prawda to?).
Będę wdzięczny za każdą konstruktywną radę.
9841
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 03 2016
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

03 Mar 2017, 18:28

Zasady kupna auta za małą kasę
Kupujesz to co jest w dobrym stanie oraz:
- nie zwracasz szczególnej uwagi na markę i model
- bierzesz to co ma długie opłaty
- II komplet opon = kilka stówek do przodu
- naprawa mechaniki jest tańsza niż blacharki
- nie jeździsz po połowie kraju oglądając trupy tylko szukasz w najbliższej okolicy
- takie auta są wbrew pozorom bardzo chodliwe więc jeśli coś wisi ponad tydzień to w 90% jest to totalny szrot

Favorit to już antyk, uno zresztą podobnie. Astra g może być, corsa w sumie też, ale uważaj na rdzę. Clio niby ok, ale nie wiem czy coś znajdziesz. AX'ów będziesz miał w PL kilka na sprzedaż więc nie wiem jaki jest sens branie tego pod uwagę i "rozważanie"

Możesz popatrzeć w stronę seata ibizy/cordoby, lanosa, citroena xsary, pewnie trafi się jakieś mitsu carisma, ale jw. stan a nie marka
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Mar 2017, 19:21

Dzięki za cenne rady. Niemniej jednak modele, które proponujesz piją 6-8 litrów...

Lupo? Co o nim myślisz? Jest sens brać egzemplarze do 3 tys.?
9841
Nowicjusz

03 Mar 2017, 19:24

I co sądzisz o LPG? Jest sens za te pieniądze? Jest taki pogląd, że nie warto, bo się już nie zwróci, albo że jak się już kupuje z LPG to są to egzemplarze "zajeżdżone"...
9841
Nowicjusz

03 Mar 2017, 20:35

Lupo sobie odpuść bo w tym budżecie trupa kupisz.
Auto z lpg ok ale jeśli instalacja będzie miała max 5lat.

Skąd jesteś to coś podrzucimy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Mar 2017, 20:37

Z Bydgoszczy
9841
Nowicjusz

03 Mar 2017, 20:52

Czemu na pierwszym miejscu stawiasz spalanie, a nie stan techniczny? Jaki będziesz miał zysk w skali roku, jeśli kupisz auto, które pali 5,5 zamiast 7 litrów paliwa? To będą grosze, bo po 30 tysięcy kilometrów robić nie będziesz autem za 3 tysiące. Szukaj czegoś w dobrym stanie technicznym, żeby nie dokładać 2 tysięcy w przeciągu kilku miesięcy. :)
Petento
Początkujący

Auto: .

03 Mar 2017, 21:02

Zerknij:
[link do oferty na Olx wygasł] - świeży przegląd i przy oględzinach sprawdż dokładnie progi i podłogę czy jeszcze są.
[link do oferty na Olx wygasł] - sądząc po tablicach długo w jednych rękach.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ze spalaniem trochę popłynął.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

04 Mar 2017, 00:06

Pominę już absurdalne wybrzydzanie, bo do tego już się przyzwyczaiłem wśród kupujących w tym budżecie, ale wytłumacz mi, jak zamierzasz spać w wynalazkach typu Lupo czy AX? :shock: wygodniejsze będzie spanie na ławce w parku podczas gradobicia...
Najpierw przeczytaj to https://www.forumsamochodowe.pl/poradnik-kupujemy-auto-za-kilka-tys-zl-vt92465.htm bo coś mi się wydaje, że masz zbyt sielankowe podejście do tematu.
Później poszukaj jakiegoś kombi z długimi opłatami.

No i należy się zastanowić nad sensem kupna takiego strupka za 3k z gazem, bo można sobie wyrządzić więcej krzywdy niż pożytku
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

04 Mar 2017, 08:06

Barol napisał(a):ze spalaniem trochę popłynął

Jako użytkownik bliźniaczego modelu z VAGa potwierdzam - w mieście spali więcej (ponad 5,5 l/100 km). Ale w trasie, przy delikatnej jeździe i sprzyjających warunkach (tj. mały ruch, spokojna jazda do 100 km/h, AC włączone) można osiągnąć nawet lepszy wynik niż podaje sprzedający - mnie się udało zejść do 3,7 l/100 km 90-konną odmianą TDI. Podobny wynik osiągnąłem dwukrotnie przez 4 lata eksploatacji. Ale przeważnie spalanie w okolicach 4,5 l/100 km (+/- 0,2 l/100 km) w trasie jeżdżąc samemu spokojnym tempem. Przy dynamicznej jeździe w okolicach 5l/100 km (i więcej, w zależności od tego jaką kierowca ma ciężką prawą stopę).
mAt55
Nowicjusz

Auto: Seat Ibiza

04 Mar 2017, 12:22

W mieście, w zimę i przy dynamicznej jeździe to taki diesel i 7 litrów łyknie... A 3,7 litra nie ma nic wspólnego z jazdą ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Mar 2017, 13:23

galakty to prawda - w zimie, na krótkich odcinkach, niedogrzany itp. rzeczywiście łyknie 7 i więcej. Jak napisałem - wszystko zależy od warunków i kierowcy.
mAt55
Nowicjusz

Auto: Seat Ibiza

04 Mar 2017, 15:21

3.7l? Sorry ale nie uwierzę w takie spalanie.. tyle to łyknie AX w dieslu..
Barol
Awatar użytkownika

04 Mar 2017, 16:59

Jako były użytkownik 1.9TDI też nie uwierzę w takie spalanie,mi się najniżej udało zejść do 4.5l (lato,trasa Katowice - Wrocław).
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

05 Mar 2017, 10:58

3,7l chyba na komputerze chwilowe - tyle pokazywało mi 1,6 TDI w Rapidzie

4,7l osiągnąłem Octavią II nie przekraczając 90km/h i nie wyprzedzając - dane z całego wypalonego baku
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010