Lodówka turystyczna do samochodu

28 Sie 2016, 22:26

Witam.
Nigdzie na forum nie znalazłem podobnego tematu, ani bardziej odpowiedniego działu.

Do rzeczy. Interesuje mnie zakup lodówki turystycznej. Chcę jej używać do przewożenia schlodzonych napojów oraz jedzenia dla dziecka. Mam kilka pytań.

1. Czy lepsze są z wkładami czy 12v?
2. Jak dziala opcja 12v? Czy po zgłaszania silnika lodówka nadal chłodzi?
3. W przybliżeniu.. o ile wzrasta spalanie?

Może macie jakieś konkretne, sprawdzone modele?
yeti16
Nowicjusz

Auto: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

20 Paź 2016, 11:31

yeti16 napisał(a):1. Czy lepsze są z wkładami czy 12v?
Lepsze są na 12V do których możesz włożyć wkłady.

yeti16 napisał(a):2. Jak dziala opcja 12v? Czy po zgłaszania silnika lodówka nadal chłodzi?
Trzeba zacząć od tego że taka lodówka nie chłodzi tak jak tradycyjna. Chłodzenie odbywa się na zasadzie wentylacji, wiatrak który obraca się potrafi schłodzić wnętrze lodówki o około 10 stopni mniej niż panujące temperatura na zewnątrz. Jeżeli dodatkowo włożysz zamarznięty wkład z zamrażarki to spokojnie wytrzyma dłuższą podróż.
Po zgaszeniu silnika i wyjęciu kluczyka ze stacyjki w gniazdku 12V nie będzie napięcia więc lodówka przestanie działać (no chyba że jest to gniazdko z podtrzymaniem napięcia).

yeti16 napisał(a):3. W przybliżeniu.. o ile wzrasta spalanie?
Myślę, że nie zauważysz tej różnicy jadąc w trasie :) może 0,1, 0,2 L/100km
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

20 Paź 2016, 14:00

Uważaj tez ile rzeczy podłączasz do gniazdka, bo alternator może nie wyrabiać i będzie brać prąd z aku. Miałem taki przypadek w te wakacje.
zielonek
Aktywny

Auto: P 206
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - nowe wersje specjalne
    Najmniejszy SUV Lexusa doczekał się nowych wersji specjalnych. Miejski crossover klasy premium jest teraz dostępny w odmianach F Sport Style Blue i Elegant Black. Te warianty podkreślają charakterny styl modelu UX i robią ...