Mechanik samochodowy po szkole policealnej

02 Gru 2010, 21:32

Czy warto iść do szkoły policealnej na technik pojazdów samochodowych?Mam 20 lat, czy to nie jest za duzo jak na poczatek "zabawy" z samochodami?Czy przyjmują 20 latków na praktyki?
proszę o opinie.
bla_zejek

02 Gru 2010, 22:36

ja właśnie stoję nad dylematem czy z dokładnie takiej szkoły nie zrezygnować. Bo tak jak ja zajęcia mam co 2 tyg i powiem że nic z tego nie zapamiętasz bo za duży odstęp pomiędzy zajęciami a jak przychodzi jechać na zajęcia to ooooooooo.... nie chce się strasznie. A zaliczyć to też jest ciekawie. Gość zapyta Cię czegoś o czym mówił przez 5 min na początku semestru i weź mu coś powiedz. Jeśli masz czas na naukę to możesz iść ale tak jak ja nie mam go za wiele. Kolega też mówi że rezygnuje. Ale spróbuj może akurat będzie Ci odpowiadać i się wyedukujesz no majstra silnika:D
mirko50
Początkujący

Miejscowość: Wola Zarczycka
Prawo jazdy: 13 05 2008
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

02 Gru 2010, 23:09

a masz jakies praktyki?chodzi mi o takie praktyki jak w szkole zawodowej-ze sa od poniedzialku do piatku.a pracujesz w jakims warsztacie?czy zupelnie innej pracy nie zwiazanej z naprawa samochodow?

[ Dodano: 2 Grudzień 2010, 22:10 ]
a do jakiej szkoly chodzisz?jak sie nazywa?duzo osob jest na takim kierunku?
bla_zejek

02 Gru 2010, 23:27

praktyki są przez chyba 2 miesiące w soboty ale jeśli jesteś zatrudniony w jakimś warsztacie to nie musisz chodzić. Tak jak ja sobie trochę zawaliłem bo myślałem że mój fach też podejdzie ale się okazało inaczej i mam przewalone:D
Szkoła jest w Rudniku nad Sanem. A ile osób chodzi? To znaczy na 1 semestrze było ok 30 na 3 semestr zostało 17:D
mirko50
Początkujący

Miejscowość: Wola Zarczycka
Prawo jazdy: 13 05 2008
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2005

03 Gru 2010, 20:28

Panowie - jeżeli chcecie naprawdę coś umieć i mieć jakiekolwiek pojęcie o mechanice pojazdowej, to musicie chodzić na zajęcia warsztatowe przynajmniej trzy razy w tygodniu i naprawdę siedzieć przy samochodach i brudzić sobie ręce coś naprawiając. Praktyki raz w sobotę, to naprawdę za mało. A chodzi mi o to, że są niestety mechanicy i "mechanicy". Ci pierwsi są szanowani przez swoich pracodawców, a ci drudzy przewijają się przez warsztaty jak cienie od jednego do drugiego, bo nic nie umieją. No i aby być naprawdę dobrym mechanikiem, to trzeba tego chcieć od siebie, a nie na siłę, żeby tylko mieć jakąś pracę. No niesety - mechanik samochodwy to wbrew pozorom nie taki łatwy chleb... A tym bardziej, że teraz technika idzie do przodu i trzeba umieć wiele więcej niż za czasów Fiatów 125 i 126 oraz Polonezów. Teraz mechanik to nie tylko mechanik, ale także wlwktryk i diagnosta - jest wiwle samochodów, które żeby cokolwiek zrobić, trzeba najpierw podłączyć pod komputer - np. Mercedes - żeby wymienić klocki hamulcowe, trzeba najpierw podłaczyć się pod komputer, zmniejszyć ciśnienie w układzie hamulcowym i dopiero można cokolwiek robić. W innych samochodach po naprawie nawet elektrycznej cześci trzeba ją zaadoptować przez komputer, bo inaczej nawet jak jest sprawna, to nie będzie działała.
Tak więc panowie teraz chcąć być mechanikiem, to trzeba tego naprawdę chcieć i trzeba mieć do tego naprawdę zainteresowanie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Paź 2016, 14:50

Dzień dobry,

Technik Pojazdów Samochodowych – wybierz zawód z przyszłością.

Pozyskaj go dzięki nauce w najlepszej szkole w regionie. W trybie weekendowym.

W związku z rozwojem motoryzacji wzrosło zapotrzebowanie na dobrze wyszkolonych fachowców z zakresu naprawy i eksploatacji współczesnych pojazdów samochodowych. Kształcący się w tym kierunku słuchacze stają się specjalistami z dziedziny naprawy i eksploatacji pojazdów samochodowych, a także diagnostyki samochodowej. Technik pojazdów samochodowych

Technik pojazdów samochodowych będzie przygotowany do serwisowania pojazdów samochodowych. W trakcie nauki słuchacze nie tylko poszerzą swoją wiedzę dotyczącą klasycznej budowy pojazdów oraz zasady ich działania, ale również poznają najnowsze technologie i metody diagnostyczne stosowane w motoryzacji. Technik pojazdów samochodowych posiada niezbędną wiedzę dotyczącą naprawy i obsługi pojazdów samochodowych, a także diagnostyki i obsługi układów elektronicznych i elektrycznych.

Świadectwa i dyplomy:

dyplom potwierdzający kwalifikacje na poziomie Technika pojazdów samochodowych
(M.18 – Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych;
M.12 - Diagnozowanie oraz naprawa elektrycznych i elektronicznych układów pojazdów samochodowych;
M.42 - Organizacja i prowadzenie procesu obsługi pojazdów samochodowych)
wraz z suplementem w języku polskim i angielskim, po pozytywnym zdaniu egzaminów zewnętrznych przed OKE

Po zdobytych kwalifikacjach możesz szukać pracy w:
- warsztatach i serwisach samochodowych,
- stacjach kontroli pojazdów,
- fabrykach samochodowych,
- przedsiębiorstwach transportu samochodowego,
- instytucjach zajmujących się obrotem pojazdami samochodowymi i ich częściami,
- instytucjach zajmujących się ewidencją pojazdów samochodowych oraz ubezpieczeniem komunikacyjnym czy przedsiębiorstwach doradztwa technicznego dotyczącego motoryzacji,

Czesne to jedyne 200 zł na miesiąc.
Jest to szkoła również 2 letnia w trybie zaocznym zjazdy co dwa tygodnie.
kursybyd
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 01 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Dacia
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2015