Logilink UA0221 - Rejestrator jazdy- czarny ekran

25 Wrz 2018, 21:30

Witam, mam problem z rejestratorem jazdy Logilink UA0221. Od jakiegoś czasu był problem z wykrywaniem karty microSD. Jeżeli kamerka jej nie wykryła to musiałem ją uruchomić ponownie lub wyciągnąć i wsadzić kartę.

Wczoraj natomiast rejestrator zaczął dziwnie mrugać, po czym całkowicie zgasł. Z portu miniUSB było czuć intensywny zapach spalenizny i okolice wejścia były dość ciepłe. Dodam tylko, że kamerka jest podłączona bezpośrednio pod instalację, uruchamia się razem z zapłonem. Oczywiście nie robiłem tego sam tylko dobry elektryk samochodowy.
W momencie ostatecznego uszkodzenia silnik był wyłączony, a samochód stał na włączonym zapłonie.

Domyślam się, że naprawa takiego sprzętu mija się z celem, tylko nasuwa mi się pytanie. Jest możliwość, żeby z wiązki poszło zbyt duże napięcie, albo jakieś zwarcie co mogło skutkować uszkodzeniem kamerki?

Przymierzam się do kupna nowej i raczej chciałbym zostawić istniejący kabel, a nie chciałbym żeby mi nową szlag wziął.

Swoją drogą co myślicie o Xiaoyi Yi Dash? Ewentualnie może jakieś inne propozycje do ~250 zł?
yeti16
Nowicjusz

Auto: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

12 Paź 2018, 13:44

yeti16 napisał(a):tylko nasuwa mi się pytanie. Jest możliwość, żeby z wiązki poszło zbyt duże napięcie, albo jakieś zwarcie co mogło skutkować uszkodzeniem kamerki?
Raczej nie i to możesz wyeliminować. Karta z tego rejestratora działa? Generalnie jest tak że takie karty powinno się co jakiś czas formatować wtedy problem nie powinien występować. Zdarza się że już karta sama w sobie jest uszkodzona i po pewnym czasie po iluś cyklach zaczyna szwankować.

Jeżeli rejestrator nie działa to myślę że możesz rozebrać go z ciekawości i ocenić co tam się stało :)

yeti16 napisał(a):Swoją drogą co myślicie o Xiaoyi Yi Dash?
Do podanej kwoty myślę że całkiem niezła kamerka choć w nocy będzie problem z odczytaniem numerów samochodów które są nagrywane. W dzień jest ok.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Nissan Note - opracowany pod kątem europejskich dróg
    Dzięki innowacyjnej stylistyce, debiutującym w tym sektorze technologiom oraz gamie zaawansowanych silników, nowy Note silnie zaistnieje w segmencie B. Produkowany w Europie Note został opracowany pod kątem europejskich ...