Lokalizacja czujnika wału korbowego

12 Sie 2019, 14:43

Witam potrzebuje dowiedzieć się w którym miejscu jest czujnik g28, ponieważ po podłączeniu pod komputer wyskoczył jego błąd kod 16706. Dowiedziałem się, że jest to czujnik położenia wału. Chciałbym aby ktoś powiedział w którym miejscu on się znajduje i czy da radę wymienić go bez kanału. Audi a4b5 1.6 silnik ANA
luki9996
Obserwowany

13 Sie 2019, 12:40

Powinien być nisko i chyba bez kanału będzie ciężko się do niego dostać. Sprawdź najpierw z boku silnika od strony skrzyni, pod kolektorem ssącym, gdzieś w okolicach filtra oleju. Przyjrzyj się jak dobrze pamiętam to czujnik ten ma na końcu białą kostkę podłączeniową.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

13 Sie 2019, 12:48

wydaje mi się, że to szara/biała wtyczka pod zbiornikiem wyrównawczym płynu chłodzącego. Dobrze myślę ?
luki9996
Obserwowany

13 Sie 2019, 21:30

Tego typu czujniki co do zasady umieszczane są na bloku silnika w pobliżu koła zamachowego z którego odczytuje sygnał a nie pod zbiorniczkami płynu.Tam jedynie możesz zastać wtyczkę powiązaną z ECU.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Za kierownicą w Dacia Jogger
    Nowa Dacia Jogger ma wszystkie cechy, których poszukują rodziny w samochodach segmentu C: zwrotność, komfort i bezpieczeństwo jazdy. Jogger jest zwrotny i łatwy w codziennym użytkowaniu. Kabina jest dobrze wyciszona ...