REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
bonifacy napisał(a):Mnie się wydaje że kolega nie zrobił wymiany tak jak się należy . W niewyważone koła to ja nie uwierze . Prędzej zbyt mocno dokręcona nakrętka i tym samym za bardzo napięte łożyska lub montaż na zasadzie : młotek i przecinak albo niechlujny montaż - na piachu .
bonifacy napisał(a):Kolego adam-and1 wymienić możesz wszystko , nawet kierownice , ale jak będziesz korzystać z usług mechaników którzy podciągnięciem linki ręcznego złatwiają problem kiepskiego ręcznego to , wybacz ale robią Cię w bambuko , albo ..... sami nie wiedzą co czynią . Jak dostaje do roboty taką : poprawke : to mnie śmiech zbiera i współczucie dla niewiedzy tych pseudomechaników . Tam z tyłu są samoregulatory szczęk , które dbają o to ażeby luz między sczękami i bębnem był właściwy i dawał ; dobry : ręczny i :wysoki : pedał hamulca . Teraz wystarczy że na wskutek rdzy samoregulator stanie , lub co gorsze jakiś partacz przy poprzedniej wymianie szczęk nie skuma o co chodzi , i ............... no pierwsze co przychodzi na myśl - podciągnąć linke . BŁĄD ! W zasadzie jak jest wszystko w porządku przez cały czas żywotności szczęk i bębna ( przy założeniu że nie ma problemu z samoregulacją ) linki nie podciągamy ! Jedyny wyjątek to po wymianie samej linki - jak się ułoży , wyciągnie , to wtedy , ale z głową , nie z ja...i na oczach . Jak chcesz wymienić bębny to wymieniaj , szczęki też , piaste to obejrzyj , samoregulatory oczyść lub wymień i złóż tak aby działały ( połowa mechaników nie ma o tym zielonego pojęcia), linke ręcznego tak ustaw aby dżwignie przy szczękach były nie naciągnięte . Po założeniu bębnów podeptaj po hamulcu , samoregulatory się podkręcą i będzie git . Jak ręczny będzie jeszcze nie taki , to troche trzeba pojeżdzić , dotrzeć nowe szczęki . Co do łożysk to moim zdaniem lepiej zostawić minimalny luz niż dokręcać aż do jego skasowania . Można : ugotować : łożyska . Czopy też się zużywają i wtedy przy zastosowaniu zasad dokręcania nakrętki luz będzie .