Montaz klimatyzacji w Volkswagenie - sens

25 Maj 2009, 17:31

Witam,

Jako ze w swoim VW Bora 1.6 16v nie posiadam klimatyzacji to moje pytanie jest o sens jej instalacji. Czy da sie to zrobic i jaki jest ewentualny koszt. Jezeli chodzi o czesci to mam tutaj na mysli wszystko uzywane. Czy sa jakies dobre firmy/ serwisy w Poznaniu ktore oferuja takie uslugi ?
Dzieki za pomoc
Mr.Exclusive
Nowicjusz

27 Maj 2009, 10:19

Mr.Exclusive napisał(a):Witam,

Jako ze w swoim VW Bora 1.6 16v nie posiadam klimatyzacji to moje pytanie jest o sens jej instalacji. Czy da sie to zrobic i jaki jest ewentualny koszt. Jezeli chodzi o czesci to mam tutaj na mysli wszystko uzywane. Czy sa jakies dobre firmy/ serwisy w Poznaniu ktore oferuja takie uslugi ?
Dzieki za pomoc

nie będę zakładał nowego temat - ale chciałbym się dołączyć do pytania - czy jest gdzieś taki serwis w Katowicach ?? chciałbym do lanosa założyć klimę ....
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

27 Maj 2009, 12:47

Co do tego VW - zależy jaki to rok i ile wynosi jego wartość rynkowa oraz ile kosztują podobne modele z klimą.Założenie klimy to dość duży wydatek.
Co do Lanosa -w Katowicach i okolicy są firmy,które się tym zajmują.Wystarczy wstukać paluszkami w Googlach i wszystko jest 0adresy,telefony.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Maj 2009, 12:53

Co do tego VW - zależy jaki to rok i ile wynosi jego wartość rynkowa oraz ile kosztują podobne modele z klimą.Założenie klimy to dość duży wydatek.A składanie klimy z części używanych naprawdę nie polecam - z tymi częściami jest tak,że nie wiesz nigdy do końca czy są dobre i jak długo popracują.A części dio klimy są niestety dość drogie.Najbardziej podatne na uszkodzenia są chłodnice,sprężarki i wentylatory.
Co do Lanosa -w Katowicach i okolicy są firmy,które się tym zajmują.Wystarczy wstukać paluszkami w Googlach i wszystko jest - adresy,telefony.Ale do Lanosa rzczej nie opłaca się taki zabieg ze względu na to,żewartość rynkowa tych samochodów jest mała i nie ma praktycznie żadnej różnicy w cenie między Lanosem z klimą a bez niej.To samo jest z Nubirą I czy II.Nubiry są ciutek droższe,ale z kolei mają o niebo lepsze wyposażenie od większości Lanosów.Tak więc jeżeli myślisz o klimie,to nie wiem,czy nie lepiej byłoby zastanowić się nad zmianą samochodu na Lanosa lub Nubirę z już założoną klimą.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Maj 2009, 13:25

MotoAlbercik napisał(a):Co do Lanosa -w Katowicach i okolicy są firmy,które się tym zajmują.Wystarczy wstukać paluszkami w Googlach i wszystko jest - adresy,telefony.Ale do Lanosa rzczej nie opłaca się taki zabieg ze względu na to,żewartość rynkowa tych samochodów jest mała i nie ma praktycznie żadnej różnicy w cenie między Lanosem z klimą a bez niej.To samo jest z Nubirą I czy II.Nubiry są ciutek droższe,ale z kolei mają o niebo lepsze wyposażenie od większości Lanosów.Tak więc jeżeli myślisz o klimie,to nie wiem,czy nie lepiej byłoby zastanowić się nad zmianą samochodu na Lanosa lub Nubirę z już założoną klimą.

tak wiem o tym że wartość nie wzrośnie - ale nie będę go sprzedawał nie ma takiej opcji - mam drugi samochód którym jeźdzę w trasy i ten kilme posiada - rzecz w tym że lanosem coraz częściej będzie jeździł mój najmłodszy brat ... chciałbym doinwetować laniego w klimę - sprzedawać go nie będę bo nie ma sensu sprzedawać samochodu który ma się od nowości, który się nie psuje, nie ma z nim problemów a do tego ma przebieg 88 tys. w rodzinie zostanie aż tłok wypadnie przez wydech ;-) po prostu żal go sprzedać bo i tak dostanie się za niego grosze a auto sobie radzi w mieście ...
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

27 Maj 2009, 14:52

Nie chodziło mi o to,żeby go sprzedawać,tylko o to,że różnica w cenie między Lanosem z klimą ,a bez niej jest niewielka i montaż klimy z pewnością cenowo przerośnie różnicę między tym autem z klimą a bez niej.Ale skoro masz do niej takie sentencje...
Montaż klimy w tym autku wyniesie około 3 tyś zł.Cena zależy oczywiście czy będzie to manualna czy zwykła.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Avensis silnik 2.0 D-4D Powerboost
    Avensis 2.0 D-4D Powerboost rozwija moc 150 KM (o 26 KM więcej niż w przypadku wersji seryjnej) oraz moment obrotowy 350 Nm (w zakresie 1600-2800 obr./min., o 40 Nm wiecej niż w przypadku wersji seryjnej). Dzięki temu przyśpieszenie ...

29 Maj 2009, 08:14

kolega chciał zakładać klimę do ravki ale w serwisie powiedzieli mu że koszt to ok 5000 zł. Także przedział cenowy już znacie. Jeśli chodzi o opłacalność, to moim zdaniem opłaca się to jeśli nie zamierzasz sprzedawać, a auto masz zadbane i jesteś np. jedynym właścicielem.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk