Łożyska w Passacie B3

18 Paź 2009, 17:34

Koledzy może ktoś z Was wie jakie są łożyska w osi przedniej w Passacie B3 1991 kombi silnik 2.0 2E. Chcę kupić w hurtowni łożysk, nie u mechanika wiadomo dlaczego. Mam książkę serwisową ale niestety nie ma tych danych.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam MIROSŁAW
Mirox
Nowicjusz

Miejscowość: Turza Śląska

19 Paź 2009, 20:02

Mirox jeśli nie chcesz pomyłki uczynić to najpierw wymontuj ,potem kup na wzór i po sprawie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

19 Paź 2009, 21:35

PhantomASA1 napisał(a):Mirox jeśli nie chcesz pomyłki uczynić to najpierw wymontuj ,potem kup na wzór i po sprawie.

PhantomASA1 kolega nie chce kupić łożyska u mechanika , tzn nie będzie je sam wymieniać ( prawdopodobnie), więc je nie wymontuje na wzór :mrgreen: . Mechanik też nie wymontuje i da gościowi do ręki , aby ten oblatał hurtownie naokoło . Zajęty podnośnik , miejsce w warsztacie , itd...... Mirox , choćby mechanik narzucił jakąś tam marże , to i tak nie będzie to kosztować krocie - do tego rocznika auta łożyska nie są drogie . Pozostaje jeszcze kwestia ewentualnej reklamacji : co dałeś to masz , zawsze będzie jakieś niedomówienie .......a wogóle to wytłumacz co miałeś na myśli : nie u mechanika wiadomo dlaczego : może myślisz że zamontuje bardzo drogie albo bardzo złe ?
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

19 Paź 2009, 21:57

To w takim razie ja zleciłbym wymianę w takim warsztacie,który prowadzi sprzedaż.Bonifacy a ty tak dokładnie zrozumiałeś o co chodzi koledze?! Bo ja nie wiem kto te łożyska będzie wymieniał :mrgreen: z własnego doświadczenia wiem ,że nieraz kupiłem część ,która nie pasowała do mego samochodu(np.filtr powietrza ),chociaż wybierana była z katalogu,czasami miesiąc różnicy w modelach i już są zmiany.Łożysko np .zewnętrzne przednie do mojego Mercedesa nie pasuje do identycznego modelu troszeczkę młodszego(u mnie jest mniejsze).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

20 Paź 2009, 18:36

No powiem z doswiadczenia, że te same łożyska w hurtowni łożysk są nie raz dużo tańsze niz te w sklepie samochodowym lub warsztacie. Takie ma doswiadczenia z innymi częściami. Przykład modół zapłonu (chyba tak się to nazywa) do Tico w sklepie około 230, na allegro były i za 150, a Pan mechanik policzył mi 298 zł plus oczywiście robocizna (wszystkie fabryczne).
Mam mechnika po znajomości, który mi wymieni grzecznościow, ale powiedziła to co koledzy, że ma znaleść symbole i kupić sobie w hurtowni łożysk. No to tyle o co mi chodził. Może jestem w błędzi, ale coś tak czuję, że łożyska w sklepach samochodowych są droższe niż te same w normanym detalu.
No sprawdzę jeszcze w salonie VW, bo sprowadzają tam części to sie dowiem jakie łożyska i ile.
Pozdrawiam MIROSŁAW
Mirox
Nowicjusz

Miejscowość: Turza Śląska

20 Paź 2009, 19:47

Mirox jeśli chodzi o same ceny to podam ci tylko jakie są przykładowe różnice między poszczególnymi producentami.Np.łożysko tylne do mojego Mercedesa produkcji polskiej kosztowało 50 zł,sprzedawca zapewnił mnie ,że on do swego Mondeo użył właśnie łożysk tego producenta i zrobił na nich już 50 kkm i nie ma problemów,łożysko SKF takie samo kosztowało 180 zł.Jeśli chodzi o przód to polskie kosztują 25 zł za komplet a niemiecki Optimal prawie 50 zł,ja kupiłem nasze z ciekawości i powiem ci jakość wykonania bez zarzutu :!: ,spisują się doskonale.Nie wiem ile kosztuje SKF ale sądzę,że ok.80 zł.Co jest ważne,montaż czyli specjalna prasa (by nie uszkodzić łożyska).
PhantomASA1
Forumowicz VIP