LPG +-60K, lub oszczedna benzyna

15 Kwi 2021, 13:40

Witam, powoli przymierzam sie do wymiany mojej strzały. Wertuje już od jakiegoś czasu internety w poszukiwaniu lpg-friendly autek, i oczywiście takich których wygląd, osiągi itd mi odpowiadają. Na tą chwile mam 3 typy (kolejność nieprzypadkowa)

S60 II 2.5T 254KM (polift)
OPTIMA 2.0 163KM (przedlift)
AVENSIS III 1.8 147KM / 2.0 152KM (2 polift)

Niestety najbardziej zakochałem sie w Volvo. Niestety bo:
- w jednej chwili to może jest max 5 sztuk na portalu
- absolutnie wszystkie mają pochodzenie USA
- są to tylko automaty. Tu takie mniej "niestety" bo nic nie mam do automatów (wole manual jakby co ale nie rzutuje). Tylko nie wiem co to za automat, jak sie sprawuje, częste awarie itd.
Dalej, Optima podobnie jak poprzednik, tez na palcach jednej ręki. Tu juz mamy krajowe auta w manualu. Avensisów zdecydowanie najwięcej, tylko.. z tego co czytam to auto nie ma tego powera od dołu, a z gazem może być jeszcze gorzej (?). Nie wiem, powtarzam tylko, sam nie jeździłem.
Suma sumarum, miasto z 80/90% (tyle ze zaznaczam ze to takie "trasowe to miasto bo w zasadzie jakieś obwodnice, przelotówki itd), ale trasy są a nie chce żeby auto na nich się "pociło" przy 140 przy jednoczesnym jakimś nieludzkim skoku spalania.
Alternatywą jest rzecz jasna jakaś fajna, w miare oszczędna (8-9L miasto przy jeździe bez szaleństw) benzyna. Coś pokroju Mazdy 3 (III), lubi Civica X. (ten ostatni to , nie do wiary, obecnie pierwsze modele z 2017 kosztują tyle samo albo prawie tyle samo co wtedy nowe, szał !!)
No nic, w każdym razie prosiłbym o pomoc, jestem otwarty również na inne propozycje. Dzieki
tommiyacht
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 01 1999
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kuba Przygoński - świetny początek sezonu 2016
    Kuba Przygoński ma za sobą intensywny sportowy weekend. Pierwsza runda Driftingowych Mistrzostw Polski zbiegła się w czasie z Orlen Warsaw Marathon, w którym Przygoński także chciał wziąć udział. To zaowocowało prawdziwym ...
    "Szklana pułapka 5": Klasa G, Sprinter, Unimog i Zetros
    "Szklana pułapka 5" trafi do polskich kin 14 lutego br. Mercedes-Benz ma w filmie silną reprezentację, a auta spod znaku trójramiennej gwiazdy będą obsługiwały jego premierowe pokazy w Londynie i Berlinie. John McClane ...