Nowy samochód do 200 tysięcy

13 Kwi 2021, 19:09

Jeszcze kilka dni temu pytałem o auto używane lub nowe, jednak zasięgnąłem języków i porozmawiałem z księgową i kryteria wyboru auta nieco się zmieniły.

Poszukuję auta nowego, do 200 000 tysięcy (licząc z wyposażeniem). Auto do jazdy po mieście, do pracy pracy, ew. podróże w promieniu do 50-100km od miejsca zamieszkania, okazjonalne wycieczki na kilkaset kilometrów do rodziny. Myślałem o kilku autach, jednak moja wiedza o samochodach jest bardzo podstawowa, liczę więc na Wasze sugestie i krytykę:
1. Volvo S60 - zniechęca mnie spalanie (i wynikające z niego poszukiwanie stacji paliw). Dodatkowo mam wrażenie, że cena wynika trochę z tego, że obecnie jest tylko w wersji mild hybrid (oraz hybrid, ale to 1,5 budżetu, więc odpada), co chyba nie przekłada się w jakikolwiek sposób na oszczędność paliwa.
2. Audi A4 - w zasadzie niewiele wiem o tym aucie. Po dołożeniu wyposażenia wydaje się najdroższą opcją.
3. BWM seria 3 - wygląda solidnie. Znajomi mają dobre doświadczenia z BWM, pali mniej niż Volvo.

Czy macie jeszcze jakieś sugestie? Doświadczenia?
pagul
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 10 2011
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Volkswagen Golf III
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1996

13 Kwi 2021, 19:20

Idziesz do salonu, robisz jazdę próbną wszystkim co bierzesz pod uwagę i kupujesz to co najbardziej ci się spodobało/najlepiej odpowiada twoim potrzebom. Rozwodzenie się nad kwestiami technicznymi w nowych autach nie ma większego sensu

pagul napisał(a):Znajomi mają dobre doświadczenia z BWM,

Właściciele bmw to takie dość specyficzne towarzystwo, pół silnika do wymiany to dla nich zwykły serwis

pagul napisał(a):pali mniej niż Volvo.

w katalogu?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Kwi 2021, 19:27

Przeglądam testy w Internecie. Volvo ma dochodzić do 9l/100km.

Czy możesz powiedzieć, jak wygląda kwestia awaryjności, serwisowania i bezpieczeństwa tych aut? Które uchodzą za mniej awaryjne, które są mniej bezpieczne, a które bardziej?
pagul
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 10 2011
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Volkswagen Golf III
Rok produkcji: 1996

13 Kwi 2021, 19:43

To są nowe auta. Jak można wypowiedzieć się o awaryjności czy kwestii serwisu? Jedziesz do aso i nic cię nie obchodzi, ludzi którzy tym jeżdżą na dzień dzisiejszy również
Porównywanie "bezpieczeństwa" to już w ogóle abstrakcja
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Kwi 2021, 21:43

Wszystko zależy jaką wersję wybierzesz b4 czy b5 oraz zależy jaką nogę masz. Są ludzie którzy w b4 potrafią zmieścić się w 8 litrach ale też tacy co z 11 nie schodzą.
Obecnie oprócz 2 problemów które sporadycznie występują w S60 czyli nagrzewajaca się łapa silnika, okopcenie maski i drgania kierownicy powyżej 140km/h, wszystko z autem jest ok. Problemy o których pisałem zdążają się sporadycznie i pewnie niedługo będą usunięte.
Nie ma samochodów które nie mają jakiś bolączek dlatego zawsze doradzam zakup rozszerzonej gwarancji o kolejne 3 lata.
Zapraszam do kontaktu na priv jeśli jesteś zainteresowany S60
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

14 Kwi 2021, 12:05

Możesz rozważyć Lexusa IS300h, Peugeota 508 albo Mazdę 6.
comorode
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia kombi
    Gama Nowej Skody Octavii została poszerzona o wersję kombi. Dopłata do wersji liftback wynosi 4000 zł, niezależnie od wersji wyposażenia i silnika. W tej cenie Klient otrzymuje wyjątkowo obszerne i funkcjonalne nadwozie oraz ...

15 Kwi 2021, 11:08

Toyota camry, mazda 6. Na pewno nie BMW ;)
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna