LPG a ubytki oleju

01 Kwi 2011, 08:08

Witam. Mam mały problem a w zasadzie temat do rozmyślań. Auto a mianowicie Octavia I 1.6 74 kw lubi sobie spalić oleju ( powiedzmy średnio to jest ok 0,5 l na tys km ) . Specjalnie mi to nie przeszkadza ale czy to nie bedzie miało wpływu na zachowanie sie silnika jak wstawie sekwencje??
luki1304
Początkujący

Miejscowość: Piła

01 Kwi 2011, 08:59

Proponował bym sprawdzić ciśnienie na cylindrach na jakim oleju jeździsz?
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

01 Kwi 2011, 09:08

Jeżdze na shell mineralnym 15w 40. Cisnienie było sprawdzane jak kiedyś zaczął na 3 gary chodzić i wtedy przyczyna była tylko swieca. a cisnienie było w normie.
luki1304
Początkujący

01 Kwi 2011, 23:18

Jak na rozgrzanym silniku nie kopci jak go przeciągniesz na wysoookich obrotach,a pózniej nie dymi na niebiesko na wolnych i kompresję ma dobrą to najprawdopodobniej masz zużyte uszczelniacze zaworowe.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

03 Kwi 2011, 20:00

No własnie tak jest nie kopci za bardzo... Tylko uszczelniacze dobrze by chyba było wymienić przed montarzem lpg ?? Duży koszt takiej naprawy??
luki1304
Początkujący

04 Kwi 2011, 14:29

luki1304 napisał(a):No własnie tak jest nie kopci za bardzo... Tylko uszczelniacze dobrze by chyba było wymienić przed montarzem lpg ?? Duży koszt takiej naprawy??

Koszt takiej wymiane nie jest wysoki,nie ma potrzeby demontażu głowicy,jedynie wałka/ów rozrządu.Koszt ca 150/200zł.Moim zdaniem zużycie oleju przy instalacji LPG wpływa korzystniej na mniejsze zużycie silnika,olej ma również własciwości chroniące zawory,gniazda zaworowe.
życie jest zbyt krótkie żeby jezdzić przepisowo lub dieslem...
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

05 Kwi 2011, 17:00

.Moim zdaniem zużycie oleju przy instalacji LPG wpływa korzystniej na mniejsze zużycie silnika,olej ma również własciwości chroniące zawory,gniazda zaworowe.

Ale za to podwyższa temperaturę spalin przez co silnik, sonda lambda i katalizator zaczyna dostawać w kość.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

06 Kwi 2011, 16:51

Tylko to najprawdopodobniej sa tylko uszczelniacze a moze być cos wiecej , chociaz płynu chłodniczego ani nie ubywa ani nie przybywa co raczej wyklucza uczszelke pod głowica...
luki1304
Początkujący

08 Kwi 2011, 22:29

A nie kapie ci z pomiedzy skrzyni a silnika;) Moze silnik nie bierze a gubi olej, co ty na to?
Pelna gama zarowek LED SMD, car audio, wachacze do vag, sprzet do diagnostyki!
Seba TDI
Początkujący

Miejscowość: Crewe UK

10 Kwi 2011, 00:07

tylko ze wtedy to by bylo widac wycieki chociazby na sniegu. , a jedyne gdzie widac bylo to pod wylotem z wydechu bo dodam ze jak silnik nie rozgrzany to jak by trzy gary tylko palily i kapie z wydechu takimi drobnymi kropelkami. a jak sie rozgrzeje to nic
luki1304
Początkujący

07 Kwi 2013, 15:56

Witam mam pare pytan do Ciebie (Seba TDI) tylko nie mam jak sie skontaktowac z Toba poniewaz nie ma zadnego emaila lub kontaktu mam pare pytan na temat Golfa IV 98r. 1.9 TDI 90KM
jak bys mogl sie ze mna skotaktowac na emaila [email widoczny po zalogowaniu] dzieki.
Damianooo
Obserwowany

Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998