Mercedes W168 - bierze olej, dławi się itp.

07 Kwi 2013, 16:09

Witam,

Posiadam od niedawna Mercedesa klasy A z 1998 roku. Silnik 1.4 w benzynie. Jeżdżony raczej na krótkich dystansach. Pojawiły się niepokojące objawy - stracił znacznie na mocy (jest problem z wyjechaniem pod górkę na trójce przy 50 km/h), przy 3000 obrotów strasznie "wyje", podczas dojeżdżania do świateł przy wrzuceniu na luz obroty spadają do jakichś 200, tak, że prawie gaśnie. Czasami jest problem z odpaleniem - potrafi zaskoczyć dopiero za drugim, trzecim razem.
Sprawdziłem wczoraj stan oleju - na bagnecie przy minimum, więc dolałem litr.
Dzisiaj po krótkiej jeździe (jakieś 15 km) zapaliła się kontrolka oleju...
Otworzyłem maskę, odpaliłem silnik, okręciłem korek wlewu oleju i ma straszne przedmuchy (widać, jak lecą spaliny przez korek), na bagnecie przedmuchów nie zauważyłem. Dodatkowo na bagnecie i pod korkiem wlewu oleju zauważyłem majonez.
Płynu chłodniczego raczej nie ubywa (przynajmniej nie zauważyłem nic takiego).
Nie tak dawno robiona była odma, ale dalej żłopie olej w ilościach straszliwych, świece też wymienione miesiąc temu.

Na jutro mam umówionego mechanika, to poproszę, żeby przy okazji zajrzał, ale może któryś z forumowiczów będzie w stanie mi powiedzieć, czy silnik do remontu? Raczej nastawiam się na najgorsze, niestety.

Pozdrawiam.
red
Obserwowany

Auto: Mercedes W168
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

07 Kwi 2013, 20:02

podejrzewam że przy robieniu odmy gdzieś został naruszony przewód podciśnieniowy i może wypadł co do majonezu to normalka na korku
ibko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 06 1987
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: mercedes
Silnik: 2300
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1985

07 Kwi 2013, 20:32

Dzięki za odpowiedź. Zapomniałem dodać, a może to być istotne - na wolnych obrotach niesamowicie telepie silnikiem.
red
Obserwowany

Auto: Mercedes W168
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

07 Kwi 2013, 22:40

Jeśli obroty są w porządku (nie za niskie) to telepanie silnikiem może być spowodowane zużytymi poduszkami.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris na eksport do Ameryki Północnej
    Toyota Motor Europe poinformowała, że od maja 2013 roku model Yaris produkowany w zakładach Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), będzie eksportowany do USA, Kanady i Puerto Rico. Dostosowanie francuskiego zakładu do ...
    Jazda na suwak to będzie obowiązek, a nie zalecenie!
    Zauważyłem, że rząd planuje kolejną poprawkę w przepisach regulujących jazdę na suwak. Obecnie widząc taki znak jest to jedynie zalecenie którego powinni trzymać się kierowcy. Ma to się zmienić na obowiązek i wtedy ...