LPG GAZ

16 Mar 2012, 21:00

Witam wszystkich. Mam pytanko - jak kupować samochód z gazem ?
Jakie powienien mieć papiery ?
Jak "sprawdzić" działąnie instalacji (sekwencja) ?
Upatrzyłem sobie tą [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] sztukę,jutro chciał bym jechać obejrzeć.
cezzar
Nowicjusz

Miejscowość: KIELCE
Prawo jazdy: 01 01 2001

16 Mar 2012, 21:39

chcesz kupic auto sportowe i je zagazowac? Wiesz, ze to nie ma sensu? Gaz muli i niszczy silnik, ale rob jak chcesz.
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 10 03 2011
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

16 Mar 2012, 22:05

Gaz ani nie muli, ani nie niszczy silnika.
Ile ludzi tyle opinii ale nie o tym temat.

Sprawdź ważność butli z gazem i podjedź do gazownika na sprawdzenie szczelności instalacji, samochód powinien posiadać książke serwisową gazu, zobacz czy regularnie było wszystko wymieniane. Ważna jest też firma instalacji gazowej oraz listwy wtryskowej. Jedne wytrzymują grubo ponad 50tyś a niektóre 5 tyś.

Co do tej mazdy, przejedź się na benzynie i na gazie. Jeżeli nie widać różnicy tzn że instalacja jest w miare wporządku. Sprawdź czy silnik jest tak samo elastyczny jak na benzynie.
Narazie tyle przychodzi mi do głowy, jak sobie coś przypomne napisze ; )
Rafalek7
Początkujący

Miejscowość: Zagłębie Dąbrowskie
Prawo jazdy: 23 08 2010
Auto: VW GOLF IV

16 Mar 2012, 23:32

Tylny zderzak był malowany ale nie musi to świadczyć o przeszłości wypadkowej,ogólnie wygląda na zadbaną.
Co do gazu to jest sekwencja więc duży plus,ponieważ do tych silników ona bedzie najlepsza.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Mar 2012, 23:34

Barol napisał(a):Barol
Barol napisał(a):Tylny zderzak był malowany ale nie musi to świadczyć o przeszłości wypadkowej,ogólnie wygląda na zadbaną.
Co do gazu to jest sekwencja więc duży plus,ponieważ do tych silników ona bedzie najlepsza.

Dzięki,zwrócę uwagę !
cezzar
Nowicjusz

16 Mar 2012, 23:39

Sprzedający chociaż podał też realne spalanie tego silnika a nie tak jak reszta no max 8l spala.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Mar 2012, 09:41

Barol napisał(a):Tylny zderzak był malowany

mi się zdaje, że przedni błotnik ma inny odcień.... a w temacie to zwróc uwage na sparwność tej instalacji i oglądaj zimny silnik, bo lubi na zimno puścić dyma, ogólnie analize spalin zrób bo pierścienie lubią byc zapieczone... spalanie to 10-11 czasem i 13 lpg :D
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

17 Mar 2012, 12:54

nitro dzięki za kolejne wskazówki :wink:

Macie jeszcze jakieś wskazówki odnośnie sprawdzenia instalacji lpg ?
cezzar
Nowicjusz

17 Mar 2012, 13:33

Powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz. Instalacja w maździe z linku jest z 2005 roku. Czy nie jest za stara ?
cezzar
Nowicjusz

17 Mar 2012, 13:43

Jeśli była regularnie serwisowana to nie powinno byc problemów ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

17 Mar 2012, 15:34

Moim zdaniem może mieć to wpływ na jej prace, przez 7 lat przejechała troche a wtryskiwacze, reduktor nie są wieczne.... pozatym zawory też już mogły swoje dostać :( najlepiej pod laptop u gaziarza, sprawdzi ciśnienie itd a ogólnie to pomiar kompresji nie zaszkodzi, analizator... chcesz mieć mniej kłopotów to zainwestuj w przegląd bo lepiej stracić 100zł niż potem więcej.... zwróc uwage na spód i nadkola, rdza napewno będzie ale żeby nie było tragedi :D
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

17 Mar 2012, 16:07

dokladnie jak przedmowca napisal jechac do gaziarza zaplacic za podpiecie pod kompa i sprawdzenie tak abys nie wpakowal sie w mine bo 7lat jezdzenia na gazie to spory okres czasu ,
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

17 Mar 2012, 17:14

Tak jak przedmócy piszą,jedż do gaziarza bo instalacja może być już wysłużona.
Barol
Awatar użytkownika

17 Mar 2012, 18:39

Jak widzę to auto to pierwsze co żuca się w oczy to lakierowane klamki,listwy na dzwiach i z tyłu u nadkoli plastiki i lekko w innym odcieniu zderzaki co może świadczyć że było całe malowane ale nie koniecznie.Druga sprawa kołpaki wyglądają jak nowe , całość wygląda jak podpicowany wóz przez handlarza , albo jeździł tym jakiś małolat,przebieg auta które ma 7 lat lpg wogule nie pasuje o wiele za mały.To są moje odczucie oglądając zdjęcia auta ale moge się mylić ,trzeba obejrzeć na żywo
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

17 Mar 2012, 20:57

Dobra,przejechałęm 120 km,obejrzałem. Według ogłoszenia, w Polsce auto miało 1 właściciela - według karty pojazdu - 7. Podpicowane tak,że całe ręce miałem tłuste od plaka. Jakiś problem z drzwiami od strony kierowcy które ciężko się domykały,to samo lewy tył. Ogólnie handlarz udający głupiego - nie zaglądał do karty pojazdy - "kolega" od którego dostał mazde w rozliczeniu go oszukał bo powiedział że jest 1 właścicielem w kraju. Jak na 115 km jakieś mułowate - słabsze od 90 km w civicu 6. Jak już się zbierałem,sam zaproponował że zejdzie z ceną do 6800,a myśle że i za 6,5 by pchnął ;) Oczywiście standardowo miał setki telefonów od ludzi z całej Polski :lol:
Co do przebiegu - na liczniku 192 k,na kartce w wymiany rozrządu - 178 było w 2010,na kartce w wymiany oleju w 2011 było 248 k ;)
Mam mieszane uczycia ;)
cezzar
Nowicjusz