LPG na 10-15km dziennie

27 Sie 2012, 18:55

Witam, w związku z planowaną zmianą autka na trochę nowsze zgłaszam się do Was drodzy forumowicze z problemem...
Otóż powiedzmy sobie szczerze do tej pory jestem... byłem zwolennikiem dieselka.
Takie auto użytkowałem, właściwie to żona i jestem z niego bardzo zadowolony...
Problem mój polega na tym iż chcę kupić teraz auto używane ok. 3letnie tylko że kombii....
Opcje są dwie tzn. diesel jak do tej pory lub gaz sekwencyjny fabryczny już w kupowanym aucie.
Ceny obu samochodów są porównywalne, w sumie nie odbiegają od siebie znacząco...
Tylko diabeł tkwi w szczegółach jak zwykle, pojazd będzie głównie używała moja żona podczas dojazdu do pracy codziennie na odcinku ok. 1,5km i z powrotem.
Do tego od czasu do czasu mały wypad na miasto...no i weekendowe wypady z rodziną powiedzmy 1 na miesiąc. Wyszło mi tego wszystkiego ok. 1500km miesięcznie, sprawdziłem na forumowym kalkulatorze i wynik jest pozytywny jeśli chodzi o gaz tylko moje pytanie brzmi:
Czy instalacja gazowa zdąży się "odpalić" na tak krótkim odcinku jak 1,5km i postój czy lepiej zostać przy dieslu i prosić filtr cząstek stałych o bezawaryjną eksploatację:)
Z góry dziękuję za szczere podpowiedzi i pozdrawiam wszystkich.
mandae
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 08 1978

28 Sie 2012, 12:03

Mam u siebie ustawione na 25 stopni przełączanie, w cieplejsze dni potrafi przełączyć się zaraz po ruszeniu, w zimniejsze albo po kilkunastu metrach, a w jeszcze zimniejsze to po wyjeździe z osiedla, jakieś 300m, w zimę oczywiście może to być więcej od 500 metrów w górę, zależnie od ustawionej temperatury przełączania i umiejscowienia reduktora w komorze silnika.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

28 Sie 2012, 13:56

Miałem instalację gazową w oplu astra i nie bawiłem się w jakieś tam przełączanie z gazu na benzynę i odwrotnie. Benzynę tankowałem tylko na wypadek gdyby zabrakło gazu a kontrolki przecież nie ma. Zapalałem na gazie i niemiałem większych problemów. Problem był tylko jak zapaliłem na gazie i szybko zgasiłem bo musiałem np. zamknąć garaż. Wtedy ciężko było zapalić i przełączałem na benzynę i po 100-200 metrach spokojnie mogłem przełączyć na gaz
andrzej83x
Nowicjusz

Auto: Audi a4

01 Wrz 2012, 11:17

Dzięki za wypowiedź decyzja zapadła następne auto już na gazie.
mandae
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 08 1978

07 Wrz 2012, 14:24

Dobry wybór. Nie wiem jakie u Ciebie są ceny paliwa, ale u mnie 95 kosztuje 5,9 a gaz 2,79. gazu zużywa się przeważnie ok. 30-40 % więcej. Spalając 8 litrów w mieście na stówę wychodzi 48 złotych, gazu Ci wyjdzie ok. 30 zł. Zobacz ile zyskasz :))
andrzej83x
Nowicjusz

Auto: Audi a4

14 Paź 2012, 09:09

Ja nie rozumiem,to w koncu żona ma do pracy tam i z powrotem 15km,czy 3 km?Jeśli ta druga opcja,to o LPG nawet nie myśl.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna jazda po zmroku
    Jesienią dni stają się coraz krótsze, dlatego kierowcy częściej prowadzą auto już po zmroku. Jazda w takich warunkach jest o wiele trudniejsza niż przy świetle dziennym, zwłaszcza w miejscach nieoświetlonych latarniami ...