LR Discovery 2,5 TD - oleje i filtry

22 Kwi 2009, 12:18

Bartek... a wcina Ci smok coś oleju...? kiepski ze mnie mechanik... ale cos tam musi chyba i to jest ok...?
Awatar użytkownika

Miejscowość: śląsk

22 Kwi 2009, 20:58

oleju mi nie wcina, od zmiany do zmiany dolałem może szklankę oleju....a wymianę robię dokładnie 10tys.km. To chyba niedużo.
Tylko że jestem zmuszony ostatnio do bardzo oszczędnej jazdy (kryzys! :???: , ostatnio mi spalił 7.2L ON/100km), więc żadnego rwania gleby ani ryku 300Tdi :twisted: , a to sprzyja mniejszemu zużyciu oleju.
Przy ostrzejszej jeździe może wziąłby więcej...
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice

22 Kwi 2009, 21:29

siedem.... ?! Bracie... mój wcina dychę w mieście... ale kryzys kryzysem a gospodarkę ktoś utrzymywać musi... więc... leję i jadę... NA POCHYBEL CZARNYM I CZERWONYM... :mrgreen: :twisted:
Awatar użytkownika

Miejscowość: śląsk

12 Maj 2009, 21:48

Witojcie.Mam prosbe czy moglibyscie przeslac mi linki jak wymieniac oleje w Disco 2 diesel 2.5 z 2001r. ze skrzynia automatyczna. EdEk moze masz takie informacie do tego modelu.Pozdrawiam wszystkich i z gory dziekuje. Ps.dzisiaj wymienilem olej w silniku Castrol 5W/40 syntetyk i jeden filtr pod turbo (jest tylko jeden?)[/b]
daro
daro64
Nowicjusz

Miejscowość: Rębków

12 Maj 2009, 23:39

filtry oleju sa dwa w twoim disko
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

13 Maj 2009, 09:07

Czesc.Sa dwa?To gdzie ich szukac?Jeden znalazlem pod turbina.A gdzie drugi? No i filtr automatycznej skrzyni biegow.Czy znajduje sie pod stalowa miska oleju skrzyni?Jesli mozecie przeslijcie mi linki z takimi informacjami jak tu widzialem do Disco 1.Dziekuje i pozdrawiam.

[ Dodano: Sro Maj 13, 2009 09:16 ]
Pomozcie,przecie nie bede jechal do mechanika.Edward,pomozesz.Masz takie linki do Disco 2 :?:
daro
daro64
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Młodzi kierowcy nadal zbyt niebezpieczni
    Kierujący pomiędzy 18 a 24 rokiem życia od lat stanowią grupę z najwyższym wskaźnikiem liczby wypadków na 10 tys. populacji. Brak doświadczenia, niejednokrotnie zbytnia pewność siebie i szereg ryzykownych zachowań ...

13 Maj 2009, 09:59

drugi filer oleju jest obok pierwszego pod aluminiowa pokrywka jest ona przykręcona na dwie śrubki -a filtr automatycznej skrzyni biegów jest pod miska olejowa skrzyni
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

14 Maj 2009, 21:07

dziekuje.

[ Dodano: Pią Maj 22, 2009 19:29 ]
Witam.Poradzcie jesli mozecie.Wymienialem olej w aut.skrzyni biegow Disco 2 Td5.Spuscilem olej uruchamiajac co jakis czas silnik.Zeszlo ok.5l.Odkrecilem miske wymienilem filtr z oringami.Przykrecilem miske z nowa wszczelka i zaczolem nalewac olej,uruchamiajac co jakis czas silnik.Znow weszlo ok.5l.Instrukcja podaje 9.2l Co Wy na to? Jeszcze jedna prosba. Silnik po rozgrzaniu zaczyna nie rowno pracowac (jak zapowietrzony) a nastepnie gasnie.Po zalaczeniu kluczyka i po napompowaniu paliwa,silnik zapala i przez jakis czas znow dobrze pracuje. Zaznaczam ze, malego zaworka(czy to regolator) z tylu silnika pod glowica z lewej strony silnika patrzac od przodu sam.kapie paliwo.Patrzac od dolu to taki maly element z podlaczonymi przewodami paliwowymi.Czy ten element moze byc odpowiedzialny za te obiawy.Mozna go naprawic zy tylko wymiana na nowy.Jesli ktos spotkal sie z takimi obiawami czekam na odp.Pozdrawiam Darek.
daro
daro64
Nowicjusz