LR freelander 1.8 2002 biało-żółta pianka w przepustnicy

23 Lut 2011, 10:31

Witam.Wczoraj rozebrałem obudowę od filtra a tam w przepustnicy biało-żółta maź i wszystko dostało się tam przez wąż od pokrywy zaworów bo w nim tez jest taka maż.Kiedyś to czyściłem ale znów się pojawiło,co to może być i jakie mogą być skutki tego ze ta maz jest w przepustnicy??? Jeśli chodzi o olej i płyn to wszystko jest w stanie idealnym żadnych ubytków ani przybytków. Na korku wlewu oleju również nie było żadnej pianki.Wyczyściłem wszystko tylko mam pytanie , ten wężyk to odpowietrzenie zaworów , a słyszałem że jest jeszcze odpowietrzenie skrzyni korbowej ,które również może mieć ten nalot . Jeśli jest to gdzie się znajduje. Pozdrawiam
rafał70
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: zawiercie

23 Lut 2011, 21:04

Witaj. Czy jeździsz na LPG
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

24 Lut 2011, 10:04

Witaj jażdże na benzynie , wyczytałem że jest to wytrącona parafina z oleju. Podobno nie jest szkodliwa i występuje przy krótkich przebiegach dziennych w niskiej temperaturze. Tylko trzeba regularnie w okresie zimowym kontrolować aby się nie zatkało bo może olej wybić przez bagnet.
Ostatnio edytowany przez rafał70, 24 Lut 2011, 16:24, edytowano w sumie 1 raz
rafał70
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Lut 2011, 10:56

Niestety szkodliwa jest zwłaszcza w niskich temperaturach. W Peugeocie zatyka odmę zamarza i wywala uszczelkę dekla zaworów. Czyszczę to jesieńą i w zimie latem niegroźne .Nie wiem jak wygląda odpowietrzenie silnika w twoim LR. Sprawdź czy jest drożne przy niskich temperaturach.
piotr R
Aktywny

24 Lut 2011, 12:48

...piotr R ... może głupie pytanie, ale gdzie szukać w naszych td4 filtra odmy. czy wystarczy go czyścić (jak?) czy jednak wymieniać. myślę że twoje uwagi przydadzą się także innym kolegom
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

24 Lut 2011, 21:47

Rafał 70 oipsywał problem silnikiem benzynowym . Ja opisałem mój kłopot występujący w silniku Peugeota 16i B+LPG .W dieselach nie spotkałem się z tym problemem. Dwadzieścia lat temu zdarzał się często z powodu jakości olejów . W Polonezie taka piana w odmie zimą to była norma. :wink:W podpisie mam Freelandera poza nim Peugeota 405 ,Citroena zx 19 td i Poloneza Borewicza 100% oryginału z 1980 . Czasami wypowiadam się bardziej ogólnie na temat eksploatacji ,nie tylko o LR
Ostatnio edytowany przez piotr R, 24 Lut 2011, 22:14, edytowano w sumie 1 raz
piotr R
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

20-tysięczny egzemplarz Audi R8
    Zwieńczeniem sześciu lat precyzyjnej pracy jest wspaniała uroczystość. Z taśmy produkcyjnej fabryki Audi w Neckarsulm, zjechał 20-tysięczny egzemplarz Audi R8. To Audi R8 GT Spyder o mocy 560 KM, w kolorze Sphärenblau. ...
    A2, że bezpiecznie! - program poprawy bezpieczeństwa
    SZKOŁA AUTO SKODA wspiera społeczno-edukacyjny program poprawy bezpieczeństwa na autostradach "A2, że bezpiecznie! ". Program stanowi inicjatywę Autostrady Wielkopolskiej, a jego celem jest propagowanie wiedzy na temat zasad ...

24 Lut 2011, 22:06

...piotr R ... a w swoim td4 nie czyściłeś odmy ?
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2005

24 Lut 2011, 22:15

nie
piotr R
Aktywny

25 Lut 2011, 00:29

witam,
gdzieś czytałem , co 40 tys.mil wymiana filtra odmy
pozdr
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

25 Lut 2011, 10:58

Witajcie a gdzie ta odma się znajduje pytam o silnik 1.8 benzyna?
rafał70
Nowicjusz
Awatar użytkownika